Općinske i gradske službe za braniteljsko-invalidsku zaštitu u Zeničko-dobojskoj županiji do sada su primile oko 4.000 zahtjeva za ostvarivanje prava na tzv. egzistencijalnu naknadu za nezaposlene demobilizirane branitelje mlađe od 57 godina koje će se isplaćivati iz budžeta Ministarstva za braniteljska pitanja ZDŽ – potvrdio je resorni ministar Fahrudin Čolaković.

“Realizacija ovog programa ide očekivano dobro, jer smo i prije nego smo započeli aktivnosti izvršili dobru pripremu kako bi se procedura odvijala u najboljem svjetlu i što brže. Pripremili smo i formu mogućih rješenja kako bismo gradovima i općinama, kao prvostupanjskom organu, smanjili pritisak i omogućili što bržu realizaciju. Svjesni okolnosti pandemije potrebnu dokumentaciju smo sveli na minimum, a većinu dokumenata prvostupanjski organ pribavlja po službenoj dužnosti”, rekao je Čolaković.

Pravo na tzv. egzistencijalnu naknadu za nezaposlene demobilizirane branitelje predviđeno je Zakonom o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji FBiH. Branitelji mlađi od 57 godina ovo pravo ostvaruju u županijama, a stariji od 57 godina sa nivoa Federacije BiH. Prije uvođenja u pravo i početka isplate naknade u ovoj županiji, Ministarstvo za braniteljska pitanja će provesti zahtjevni postupak revizije svih predmeta koje dostave gradske i općinske službe za braniteljsko-invalidsku zaštitu.

“Rebalansom budžeta za 2020. godinu iznos sredstava za isplatu egzistencijalne naknade povećali smo sa 4,5 na 5 miliona KM. Nadam se da će ova sredstva biti dostatna za isplatu naknada za osam mjeseci ove godine, a za iduću godinu ćemo morati osigurati značajno veći iznos”, rekao je Čolaković.

Pravo na novčanu naknadu imaju nezaposleni demobilizirani branitelji mlađi od 57 godina koji su od travnj 1992. do prosinca 1995. u redovima Oružanih snaga BiH proveli najmanje 24 mjeseca, odnosno 12 mjeseci ako su postali branitelji kao maloljetnici ili šest mjeseci po sticanju punoljetstva. Uslov je da se na evidenciji biroa nalaze najmanje 12 mjeseci ili da su radno nesposobni ili da primaju mirovinu u iznosu 50 posto minimalne mirovine isplaćene u prosincu 2019. godine te da primanja obiteljskog domaćinstva ne prelaze iznos prosječne neto plaće u ovoj županiji za 2019. godinu. Iznos naknade utvrđivat će se množenjem osnovice u iznosu od 4 KM sa brojem mjeseci provedenih u OSBiH.

Press služba ZDŽ