Foto:Radiovitez.ba

Na današnji dan, 10. lipnja 1993., granatom koju su ispalili pripadnici Armije BiH u večernjim satima ubijeno je na igralištu u Vitezu osmero djece. Pet je preminulo odmah, a troje u bolnici.

Za ovaj strašni ratni zločin nad nedužnom djecom do danas nitko nije procesuiran, niti je odgovarao.

Najmlađa žrtva je bila devetogodišnja Augustina Grebenar, čiji je 12-godišnji brat Velimir također poginuo. Među žrtvama su i 12-godišnjak Milan i 18-godišnja Sanja Garić, također brat i sestra, kao i 15-godišnjaci Dragan Ramljak, Draženko Čečura i Sanja Križanović te desetogodišnji Boris Antičević.

Inače, dan ranije, 9. lipnja 1993. su načelnik Glavnog stožera HVO-a general Milivoj Petković i načelnik Glavnog štaba Armije BiH general Rasim Delić u Kiseljaku sastavili sporazum o prestanku sukoba. Ipak, poslije zločina, zbog ratne situacije, djeca su ukopana prije svitanja, i to samo nekoliko sati nakon stradavanja, između dva i tri sata ujutro, 11. lipnja 1993, piše Katolički tjednik.

U sklopu obilježavanja 31. Obljetnice, sveta misa služena je za poginulu djecu na lokalitetu Osmice, koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić atima misa se na lokalitetu Osmice tradicionalno služi u 18:00 sati i toga dana nema drugih misa na teritoriju župe Vitez.

Na obljetnicu jednog od najtužnijih dana u povijesti Viteza članovi obitelji poginule djece, prijatelji, sumještani, kao i predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata i predstavnici izvršno-političke položili su vijence i upalili svijeće.

Maratonci iz BiH i RH trčali za majke poginulih branitelja i ubijenu djecu Viteza

Oko 50 maratonaca iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske danas je trčalo iz Novog Travnika prema Vitezu u sklopu Memorijalne utrke “Svim majkama Lašvanske doline koje su izgubile svoje voljene”.

Organizatori su udruge Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane, Udruga maratonaca “Heroji ne umiru KSB“ i Udruga NRO HVO HB KSB.

Dario Pintarić, predsjednik udruge “Heroji ne umiru” KSB, kazao je kako je lipanj težak mjesec za Hrvate Središnje Bosne.

“Ovo nam je četvrta memorijalna utrka za sve majke Središnje Bosne koje su izgubile svoje voljene. Lipanj je jako težak mjesec stradanja za čitavu Lašvansku dolinu, od 8. lipnja i stradanja Hrvata travničke općine, pa i danas na obljetnicu stradanja osmero djece u Vitezu”, kazao je Pintarić, piše RTV Herceg-Bosne.

Braniteljski portal