Federalno ministarstvo za pitanja branitelja je s predstavnicima braniteljskih organizacija usuglasilo kriterije za raspodjelu pomoći socijalno ugroženim braniteljima. Neki od kriterija su da se branitelj nalazi najmanje tri godine na Uredu za zapošljavanje, da mjesečna primanja obitelji ne prelaze 200 KM.

Visina pomoći, prema riječima resornog ministra Salke Bukvarevića, ovisit će od vremena provedenog u vojsci. Pomoć će biti u rasponu od 83 KM do nekih 209 KM. Sada su na potezu Vlada FBiH, a zatim Federalni parlament, piše Faktor.

– S predstavnicima braniteljskih organizacija smo usuglasili kriterije za raspodjelu sredstava u ukupnom iznosu od sedam milijuna KM za ovu godinu, po transferu za rješavanje socijalno-statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji. Predstavnici Koordinacije braniteljskih udruženja Armije RBiH i HVO-a su svojim potpisima ovjerili ovaj dogovor. Taj prijedlog o usvajanju Programa utroška s kriterijima ćemo uputiti prema Vladi FBiH. Očekujemo, s obzirom da je Vlada FBiH usvojila rebalans i uputila ga u Parlament, da rebalans bude što prije usvojen i da možemo odmah raspisati javni poziv i čim prije pomoć braniteljima koji su u stanju socijalne potrebe – rekao je Bukvarević.

Osnovne karakteristika kriterija su da se osobe nalaze na uredu za zapošljavanje u posljednje tri godine od dana stupanja na snagu odluke. Zatim, da osobe i članovi njihovog domaćinstva ne obavljaju samostalnu djelatnost i da nemaju drugih prihoda po osnovu izdavanja pod zakup stambenih zgrada, poslovnih prostora. Treći uvjet je da osobe koja konkuriraju nemaju domaće i inozemne mirovine. Zatim, da branitelji članovi njihovog domaćinstva nisu korisnici stalnih mjesečnih naknada po federalnim ili županijskim propisima.

– Jedan od kriterija je da branitelji i članovi njihovih obitelji imaju ukupna mjesečna primanja do 200 KM. Zatim, da u posljednjih 20 godina taj branitelj ili njegova obitelj, nije primila deset tisuća KM i više bespovratnih sredstava od općinskih, županijskih, državnih institucija, osim osoba kao prognanici, izbjeglice, interno raseljene osobe, koja su sredstva dobili za obnovu stambenih objekata. I naravno da ti branitelji nisu dobili neku nekretninu kao što je stan, poslovni prostor, od državnih institucija. Kratko rečeno, svih ovih sedam kriterija odnosi se na one branitelje koji su u stanju potrebe i koji u proteklih 20 godina nisu dobili od ove države značajnija sredstva – rekao je Bukvarević.

Objašnjava da će raspodjela sredstava ići na način da će osobe koje ispune kriterije, a provela su u Oružanim snagama minimalno 12 mjeseci imati mjesečnu pomoć u visini do deset posto od prosječne plaće u FBiH za 2016. godinu (839 KM). To je nekih 83 KM. Pomoć do 15 posto (125 KM) će biti za branitelje koji su u vojsci bili od 13 do 24 mjeseca, a do 20 posto (167 KM) za one koji su proveli u vojsci 25 do 36 mjeseci. Pomoć u visini do 25 posto od prosječne plaće u Federaciji BiH, odnosno nekih 209 KM, dobit će branitelji koji su u Oružanim snagama proveli 36 mjeseci.

– To su osnovne karakteristike usuglašenih kriterija i mogu kazati da sam izuzetno zadovoljan da smo zajednički postigli dogovor i to ćemo uputiti u daljnju proceduru prema Vladi FBiH. Što se tiče predavanja papirologije za dobivanje pomoći, bit će javni poziv na web stranici Ministarstva i u medijima i naravno sve prijave će ići prema Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja. Znam da mnoge zanima kada će biti raspisan poziv. To isključivo ovisi od toga kada će Federalni parlament usvojiti rebalans proračuna. Naša je želja da to bude čim prije, krajem studenog, početkom prosinca, kako bismo mogli početi s realizacijom – rekao je Bukvarević.

Faktor.ba