ŠIROKI BRIJEG – Uredništvo braniteljskog portala je dana 23.11.2017 godine u Širokom Brijegu obavilo razgovor s Veljkom Mikulićem-Ćipukićem na temu njegovog pritvaranja i osuđujuće presude kojom je on nepravomoćno osuđen na kaznu izdržavanja zatvora u trajanju od 13 mjeseci zbog kaznenog dijela u stjecaju, ubojstvo u pokušaju i nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari propisanih KZ FBiH.

U ukupno trajanje kazne uračunato mu je i vrijeme koje je proveo u pritvoru u trajanju od 5/pet mjeseci.

Kao što je javnost već upoznata dana 23.06.2017 godine u kasnim noćnim satima u Kočerinu je došlo do fizičkog obračuna između više osoba u kojim obračunima je Veljko Mikulić-Ćipukić zadobio teže tjelesne ozlijede pokušavajući pomoći ozlijeđenom mladiću, zbog čega je uredovala i PU Široki Brijeg koja je dvojicu učesnika tih sukoba odvela na saslušanje u PU Široki Brijeg nakon čega bi se opet dogodio obračun u kojem je ranjen vlasnik ugostiteljskog objekta iz Kočerina koji je pokušavao spriječiti Veljka Mikulića u nakani da iz pištolja ne učini ubojstvo osoba koje su mu nanijele teške tjelesne ozlijede. Ovdje je važno napomenuti kako je taj pokušaj s pištoljem Veljko Mikulić učinio u stanju teškog pijanstva jer je u njegovoj krvi izmjereno blizu 3 promila alkohola.

Ne ulazeći u meritum osuđujuće nepravomoćne presude uredništvo Braniteljskog portala je sukladno rimskom:Auditatur et altera pars-nek se čuje i druga strana htjelo iz prve ruke čuti od Veljka Mikulića razloge zbog kojih je on završio u pritvoru, te da li je imao jednakopravan tretman pred djelatnicima PU Široki Brijeg, Tužiteljstvom, u pritvorskoj jedinici u Mostaru i u Županijskom sudu Široki Brijeg.

U svom izlaganju Veljko Mikulić je iskreno i to upravo onako kako to dolikuje Branitelju koji je prošao sva ratišta izložio svoj boravak u pritvoru govoreći kako je od svega najbitnije ishoditi jednakopravan tretman za sve pritvorenike pred svim državnim organima. Rekao je kako je imao teže tjelesne ozlijede s kojima je završio u pritvoru ali kako sustav nije dobar jer u zatvorskoj jedinici gdje je boravio postoji liječnik kojemu se pritvorenik može obratiti ali ovaj ne može ništa učiniti bez suda koji opet pritvorenika upućuje tom liječniku tako da se zatvara krug u kojemu pritvoreniku može biti ugrožen život. Isto tako napomenuo je kako mu je u pritvoru rečeno da pritvorenik koji je Branitelj mora imati poseban tretman u pritvoru što valja tumačiti dvojako jer je u pritvoru proveo punih 5/pet mjeseci a imao je teške tjelesne ozlijede zbog kojih je morao biti liječnički zbrinut a nije, za koji pritvor u tolikom trajanju nije bilo ama baš nikakve potrebe imajući u vidu kako on nikada nigdje nije izjavio kako će: “završiti započeti posao sa onim mladićima koji su mu nanijeli teške tjelesne ozlijede“ zbog kojih razloga mu je sud produživao pritvor na konačnih 5/pet mjeseci.

U razgovoru koji je vođen s Veljkom Mikulićem učestvovao je i Vinko Banožić Predsjednik Udruge ZB Podružnica Široki Brijeg koji je pružio podršku Veljku Mikuliću u njegovim mjesecima pritvora, govoreći kako je on jedan od najčasnijih Branitelja koje poznaje i koji se nikada nije bunio ni za kakve ratne poteškoće i uvije je bio u prvim redovima kad je god to trebalo.

Na kraju razgovora Veljko Mikulić je uputio poruku našim mladima i cjelokupnoj javnosti kako trebamo svi zajednički raditi na suzbijanju uživanja svih vrsta droge,alkohola,kocke i drugih nastranost koje su uzele maha među našim mladima, te kako se sustav mora pobrinuti da se ugostiteljskim objektima odredi radno vrijeme kako se ovakve i slične situacije u budućnosti nje bi događale nikome.

Isto tako rekao je kako se već susreo s ozlijeđenim vlasnikom ugostiteljskog objekta s kojim nikada u životu nije imao nikakvih problema i koji je stjecajem okolnosti bio ozlijeđen u naguravanju s njime. Susreo se je također i s jednim od napadača koji su mu nanijeli teške tjelesne ozlijede te kako i protiv njega nema ništa imajući u vidu kako je mladost u stanju učiniti mnoge gluposti ali kako za sve popravke ima vremena, te kako svi moramo nešto naučiti iz svega ovoga.

Cijeli razgovor s Veljkom Mikulićem uredništvo Braniteljskog portala je snimalo a ovdje imate exkluziv preslušavanja tog razgovora.

BraniteljskiPortal.ba