U organizaciji UZB/Borci BiH je dana 17.11.2017 godine u Općinskoj vijećnici u Vitezu održan sastanak Braniteljskih udruga s područja FBiH, potpisnica Rezolucije Branitelja.

Na sastanku su bila i dva predstavnika „Kampa heroja“,ispred prosvjednika Armije BiH ispred Vlade FBiH.

Prije početka službenog dijela sastanka Vlado Marušić je pročitao obavještenje „Kampa heroja“ u kojem se navodi kako prosvjednici ispred Vlade FBiH podržavaju opravdane i legitimne zahtjeve UZB za institucionalnim rješenjima Rezolucije Branitelja u oba doma Parlamenta FBiH, te im daju potporu do usvajanja Rezolucije uz napomenu kako se prosvjednici ispred Vlade FBiH također zalažu da se usvoje točke Rezolucije Branitelja koje su oni poredali na slijedeći način:

1.Izrada jedinstvenog registra pripadnika oružanih snaga i objava spiska korisnika prava iz oblasti Braniteljsko invalidske zaštite,

2.Obustava financiranja svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata do izrade zakona o Udrugama od posebnog društvenog značaja,

3.Uvođenje instituta Braniteljskog dodatka za pripadnike oružanih snaga u visini 6,00 KM po mjesecu učešća u ratu,dok visina Braniteljskog dodatka za one pripadnike oružanih snaga FBiH koji su bili puno učešće u ratu ne smije manja od minimalne mirovine u FBiH od 326,00 KM.

Nakon čitanja dnevnog reda,krenulo se u pojedinačne rasprave u svezi poduzetih aktivnosti u provedbi/implementaciji Rezolucije Branitelja od svih potpisnica Rezolucije Branitelja.

Prvi je riječ dobio Drago Grbavac koji je u kratkim crtama obrazložio aktivnosti UZB/Borci Bih rekavši kako je za udruga uspjela ishoditi potpisivanje svih njihovih zahtjeva za provedbu točaka Rezolucije Branitelja od strane ovih parlamentarnih stranaka u FBiH:

-BPS, Sefera Halilovića, DF, Željka Komšića, SDP, Nermina Nikšića, HDZ 1990, Ilije Cvitanovića i konačno 16.11.2017 godine HDZ BIH, dr.Dragana Čovića. Rekao je također kako se mora sačuvati zajedništvo svih braniteljskih udruga za provedbu Rezolucije Branitelja i onih ispred Vlade FBiH i svih drugih poput UZB koje institucionalno traže rješavanje Rezolucije Branitelja.

Nakon Drage Grbavca govorili su i Vlado Marušić,ispred UZB ŽZH; Sead Kličić iz USK, Zlatko Suvajac ispred UZB (Borci BiH ZDK, Petar Ereš. ispred UZB Podružnica Ljubuški, Ensad Ćurković ispred ZDK, Tutik Džafić iz Busovače, Irhad Ramić-Kiro iz SBK, Senad Delić iz Zenice, Nihad Ramić ispred „kampa heroja“, Dževad Džino iz Novog Travnika, Željko Dujić ispred UZB-Podružnica Jablanica, te Vjekoslav Dragoja ispred UZB-Podružnica Posušje, koji su svi na svoj način obrazlagali provedbu Rezolucije Branitelja.

Bilo je dosta razgovora na temu predstavnici “kampa heroja“ i drugi predstavnici razvojačenih Branitelja potpisnici Rezolucije Branitelja jer je do sada bilo podosta disonantnih tonova na toj relaciji,dosta nerazumijevanja, prigovaranja, a današnji sastanak je upravo bio zamišljen kao modelacija postojećih odnosa na toj relaciji. Od svih govornika je tražena argumentirana rasprava s pravom svakog govornika da otvoreno i bez ustezanja rekne sve što ga tišti i muči bez vrijeđanja i ustezanja.

Predstavnici „kampa heroja“ su do današnjeg sastanka imali najviše prigovora predstavnicima pojedinih udruga potpisnica Rezolucije Branitelja kako ne predstavljaju njih već minorne skupine te kako isti njih ne mogu predstavljati, te kako se svi oni koji žele dobro Rezoluciji Branitelja trebaju pojaviti u „kampu heroja“. Pitanje predstavljanja udruga potpisnica Rezolucije Branitelja je najbolje obrazložio Vjekoslav Dragoja Predsjenik UZB Podružnica Posušje koji je rekao kako je zakonska obveza svake udruge proistekle iz rata pa tako i svih potpisnica Rezolucije Branitelja ponašati se sukladno zakonu, odnosno statutu udruge te izabirati i smjenjivati svoje predstavnike na zakonit način propisan statutom, te svi oni koji nisu zadovoljni sa svojim predstavnicima smijeniti ih na zakonit način sukladno statutu udruge s čim su se vi nazočni složili. Što se tiče borbe za Rezoluciju Branitelja ispred „kampa heroja“ Vlado Marušić je napomenuo kako su prosvjednici u “kampu heroja“ odredili boriti se za Rezoluciju u kampu ispred Vlade FBiH dok je UZB sukladno svojim poduzetim koracima morala slijediti svoj put jer je Rezolucija Branitelja završila u oba Doma Parlamenta te kako je jedina zakonita i ispravna adresa njenog rješavanja u Parlamentu FBiH, a kada ona dođe na potvrdu u Vladu FBiH i njena ministarstva tada će se predstavnici UZB i svih drugih udruga potpisnica Rezolucije Branitelja pojaviti pred Vladom FBiH i nitko ih u tome ne može zaustaviti. Dakle UZB samo slijedi stazu kojom ide Rezolucija Branitelja, a što se tiče točaka Rezolucije Branitelja poredanih u obavještenju iz „kampa heroja“ napomenuo je kako je raspored tih točaka nešto drugačiji od UZB a u suštini isti i koja je procijenila kako prva točka u provedbi Rezolucije Branitelja treba biti braniteljski dodatak jer Branitelja svaki dan sve više nestaje, ubijaju se,umiru ili pobolijevaju a dosta ih živi u svekolikoj materijalnoj i duhovnoj oskudici. Druga točka treba biti izrada zakona o jedinstvenom registru Branitelja dok treća biti izrada zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja.

Bilo je prigovora od predstavnika pojedinih predstavnika udruga potpisnica Rezolucije Branitelja kako su doživjeli vrijeđanja i verbalne napade ispred Vlade FBiH kada su im došli dati podršku ,kao što su Irhan Ramić Kiro ispred SBK, te Sead Kličić-Major ispred USK, kao i još neki na što se za riječ javio Nihad Ramić ispred „kampa heroja“ koji je rekao kako su svi koji su došli u kamp lijepo dočekani kao i predstavnici UZB, a to što se kasnije događalo ispred kampa on ne zna jer s time nije upoznat niti je u tome učestvovao.

Nihad Ramić Kiro je nakon toga nadodao da je njegova udruga uvijek podržavala demokratske prosvjede ispred Vlade FBiH i da će tu uvijek doći i dati im svekoliku podršku u svemu koliko on kao čovjek i njegova udruga mogu, i da ga u tome nitko ne može zaustaviti unatoč neugodnostima koje je tu od određenih pojedinaca doživio.

Predstavnici udruga potpisnica Rezolucije Branitelja ispred ZDK, SBK i USK su jednoglasni u odluci kako u sve pregovore u svezi provedbe Rezolucije Branitelja treba vratiti Armina Plivčića Plivu, na što je Vlado Marušić rekao kako Armin Plivčić nikada nije otišao iz skupine predstavnika Branitelja koji su od samog početka radili na provedbi Rezolucije Branitelja i gdje on osobno dao nemjerljiv doprinos u njenoj provedbi.

Nakon sastanka koji je trajao puna tri sata doneseni su slijedeći zaključci:

1.Svi sudionici današnjeg sastanka se slažu kako je Rezolucije Branitelja akt od kojeg se ne smije odstupiti niti jednog milimetra te kako su sve točke Rezolucije Branitelja zakonite, realne, moguće i provedive.

2.Podržava se borba prosvjednika u „kampu heroja“ kao zakonita i daje im se puna podrška u njihovim nastojanjima za provedbu Rezolucije Branitelja,te će im predstavnici svih udruga potpisnica Rezolucije Branitelja dati nesebičnu i svekoliku podršku kako to odluče članovi udruga potpisnica Rezolucije Branitelja. Isto tako svi sudionici današnjeg sastanka izražavaju duboko žaljenje zbog svih ružno izrečenih riječi dijela prosvjednika ispred “kampa heroja“ prema predstavnicima drugih udruga potpisnica Rezolucije Branitelja,i pozivaju sve Branitelje da se ubuduće suzdrže od svih takvih riječi i aktivnosti jer samo zajednička borba svih Braniteljskih udruga potpisnica Rezolucije Branitelja iz obje vojne komponente (Armije BiH i HVO-a) može donijeti potpun uspjeh u provedbi Rezolucije Branitelja.

3.Nastaviti će se i dalje lobiranje kod svih parlamentarnih stranaka FBiH koje nisu potpisale zahtjeve UZB (SDA, SBB, A-SDA, Laburisti, Naša stranka i Stranka za BiH) za potpisivanje zahtjeva UZB i svih drugih potpisnica Rezolucije Branitelja kako bi se postiglo suglasje svih stranaka oko provedbe Rezolucije Branitelja u oba Doma Parlamenta FBiH.

4.Za sve buduće pregovore s predstavnicima aktualnih političkih vlasti u FBiH(zakonodavnoj i izvršnoj vlasti FBiH) u provedbi Rezolucije Branitelja ispred sudionika sastanka određuju se po dva predstavnika Armije BiH i HVO-a,dok će predstavnike Armije BiH predstavljati po jedan predstavnik koordinacije udruga potpisnica Rezolucije Branitelja a jedan će biti ispred „kampa heroja“ čija će se imena dostaviti naknadno.

UZB/Borci BiH