Ugovor između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini, koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji, međunarodni je ugovor koji je potpisan 1. srpnja 2006. godine, piše agencija Patria.

Hrvatska po ovom sporazumu sa Bosnom i Hercegovinom financijski podupire stopostotne invalide i članove obitelji poginulih pripadnika HVO-a, i to tako da im uplaćuje razliku naknada koje dobivaju u BiH u odnosu na iznose koji se dobivaju u Hrvatskoj.

Nedavno je najavljen novi zakon kojim bi se u pravima s braniteljima Republike Hrvatske izjednačili i pripadnici HVO-a.

Naveden je i cijeli spektar prava koja imaju branitelji iz Domovinskog rata, od stambenog zbrinjavanja, povlaštenih mirovine, vozila, prednosti pri zapošljavanju…

Zakon je, prema nekim hrvatskim medjima, najavio i premijer Vlade Hrvatske Andrej Plenković. Stvar se odmah nakon toga počela postepeno hladiti.

Mnogi su ove poteze iz Hrvatske tumačili kao još jedan udar na suverenost i miješanje u unutrašnje stvari u BiH. Hrvatska se umiješala u BiH kada je donijela Ustav kojim krši suverenitet BiH pod plaštom navodne brige za Hrvate. Još u vrijeme rata Hrvatska je izdvajala ogromna sredstva za HVO i navodnu obranu. U toku agresije na BiH, HVO je Hrvatsku koštao oko 10 milijardi tadašnjih njemačkih maraka.

O kakvoj je obrani riječ, poznato je svima. Nacional 1. prosinca 1995. godine objavljuje da je u Posavini poginulo preko 2.200 branitelja i tisuću civila, a bilo je oko osam tisuća invalida. Ni na jednom mjestu, osim Posavine, HVO nije ratovao protiv Karadžićevih četnika.

Čak naprotiv, nakon pada Posavine, suradnja Karadžićevih četnika i Bobanovog HVO-a je bila izuzetna na svim dodirnim točkama. HVO je ratovao isključivo protiv Armije RBiH, koja je bila regularna snaga Vlade u Sarajevu. Žrtve tog rata su bile višestruko veće od žrtava u Posavini.

Po nekim procjenama, ovaj novi zakonski zahvat koštao bi budžet Hrvatske oko 50 milijuna KM. Međutim, u tako malu sumu je odmah bilo teško povjerovati. Veću i realniju cifru izrekao je bivši ministar branitelja Bojan Glavašević, koji tvrdi da bi to budžet Hrvatske koštalo godišnje preko 550 milijuna KM. Sve je podsjećalo na običnu propagandu i pokušaj otimanja jeftinih političkih poena.

Još jedan bivši ministar branitelja Predrag Matić je bio potpuno određen i takav zakon označio kao čist populizam:

“Zato što to jako puno košta. Proračun je kao savršeni zločin, sve funkcionira dok se ne makne jedna stavka, tada se sve ruši. Oni ovdje obećavaju nešto što košta desetke milijardi kuna (najmanje 1,4 milijardi KM) i uporno se prave ludi i govore da košta samo sto milijuna kuna (40 milijuna KM)”, rekao je Matić.

On je sva ova obećanja učinio bespredmetnim navodeći činjenicu da od 10.009 pripadnika HVO-a njih 7.000 već koriste svoja prava u Republici Hrvatskoj.

“Nema toga pripadnika HVO-a koji će ostati u Mostaru, na mirovini od dvije – tri tisuće kuna (500 do 750 KM), ako ima priliku otići u Hrvatsku i dobiti mirovinu od šest, sedam tisuća kuna”(1500 do 1800 KM), rekao je Matić.

Nap.ba