Državno tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv devet osoba zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Orašja 1992. i 1993. godine.

Tužiteljstvo tereti Đuru Matuzovića, Ivu i Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Jozu Nedića, Marka Blažanovića, Matu i Antu Živkovića, te Stijepu Đurića da su periodu od druge polovine travnja1992. godine do srpnja 1993. godine počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja, prenosi BIRN.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva, oni su ovaj zločin počinili kao pripadnici struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i zarobljeničkim centrima – Srednjoškolskom centru u Orašju i osnovnoj školi “Donja Mahala”.

“Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja dužnosti u okviru svojih ovlaštenja sudjelovli u progonu stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi”, navedeno je u priopćenju.

Oni su bili uhićeni krajem listopada ove godine, a pušteni su iz pritvora krajem studenoga, kada su im određene mjere zabrane. S njima je bio uhićen i Marko Baotić, protiv kojeg Tužiteljstvo nije podiglo optužnicu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.