LJUBUŠKI – Naša Udruga Zaboravljenih branitelja, preko svojih povjerenika, odavno prikuplja podatke o braniteljima koji nisu ostvarili nikakva prava vezano za sudjelovanje u Domovinskom ratu. Nas zanimaju svi takvi branitelji, bez obzira jesu li oni članovi naše Udruge ili ne, u svakom slučaju nastojimo im dati do znanje kako nisu zaboravljeni i da ne trebaju gubiti nadu u ostvarivanju svojih pošteno stečenih ratnih prava.

Iskreno rečeno, nismo očekivali da ćemo u svojim nastojanjima razotkriti tužnu stvarnost naše braniteljske populacije koja živi u teškim materijalnim uvjetima. Riječ je o cijelim obiteljima u kojima nijedan član nema stalno zaposlenje, ima slučajeva gdje samo otac radi za dnevnice i tako uzdržava svoju obitelj s petero djece. Ili još tužniji primjer – postoji slučaj u obitelji, u kojoj nijedan član nije zaposlen, a pored svega toga moraju voditi cjelodnevnu brigu, njegu i nadzor, nad ocem braniteljem i dragovoljcem, koji je narušenoga mentalnog zdravlja i bez ikakvih primanja.

Tragom naših aktivnosti dolazimo do šokantnih spoznaja vezanih za jednog našeg poginulog branitelja, o zanemarivanju njegovih roditelja nakon smrti sina branitelja. Godinama su zanemareni od strane ljubuške vlasti, kao i od svih ljubuških stranaka i udruga proisteklih iz Domovinskog rata!

O tom slučaju nitko od nas nikada prije nije razmišljao, niti smo znali da takvo nešto može postojati među nama. Naime, tek smo nedavno saznali da među nama živi zaboravljena majka poginulog branitelja.

Tragom te vijesti zaputili smo se u Ljubuško selo Šipovaču, selo u kojem živi starica Anica Grbavac, majka branitelja poginulog u Oluji 95 godine na području Bosanskog Grahova, iza kojeg je ostalo petero djece.

kr

Njen sin, pokojni Ranko Grbavac, rođen 1965. g. kao pripadnik 141 Kaštelanske brigade, poginuo u Bosanskom Grahovu 13.8.1995. godine, a pokopan je u Šipovači 17.8. na groblju Jurine Lazine.

Nismo mogli niti zamisliti da jedno hladno slovo zakona, napisano na papiru, može ohladiti naše ljudske osjećaje prema majki poginulog branitelja.

Zar nam je jedino važno tko je nositelj zakonskog nasljeđa branitelja, zar zaboravljamo da jedino majkama rane na srcu nikada ne zacjeljuju, niti mogu zacijeliti za izgubljenim djetetom? Zar je nekome bilo teško raspitati se za ovu staricu, koja se nije željela lažno prijavljivati u Hrvatsku kako bi ostvarila neka prava nakon pogibije svoga sina, već živi od sinove pomoći koji nije stalno zaposlen?

Dok nijemo promatramo 97- mogodišnju staricu kako u rukama grli i miluje sliku svoga sina, u nevjerici slušamo njenu priču i povremeno bacamo pogled prema drugom sinu, koji je njezin skrbnik i naš Zaboravljeni branitelj, on nam klima glavom i sve isto potvrđuje.

Starica, majka 10-tero djece, grli sliku i kaže;

“Ovo je moj najmlađi sin, udala sam se 41. godine i od tada sam svako druge godine rađala po jedno dite!”

kr

Baka se Anica ni na koga ne ljuti, njoj je drago što smo je posjetili i što nam može pokazivati ratne slike svoga sina i njegovih suboraca, drago joj što nam može pričati o sinu koji je previše volio Hrvatsku!

Na povratku kući dugo smo raspravljali i zaključili da u ovo pred Božićno vrijeme ne trebamo tražiti i prozivati odgovorne, jer se trebamo svi osjećati pomalo odgovorni za stanje u društvu u kojem živimo.

Svi smo skupa pomalo zakazali kao ljudi, zakazali smo, jer smo se i mi, nakon tolikih godina, napokon pokrenuli i započeli ispravljati nepravde koje su se godinama gomilale i pritiskale poštene ljude.

Stoga, Udruga Zaboravljenih branitelja, sutra, ponedjeljak 18.12., pokreće akciju prikupljanja dragovoljnih priloga za populaciju potrebitih zaboravljenih branitelja i drugih ugroženih obitelji u općini Ljubuški.

Već su noćas obaviješteni svi povjerenici Udruge da dostave popise potrebitih obitelji u svom mjestu i da pripomognu dostavu prikupljenih donacija. U jutarnjim satima Udruga će kontaktirati vlasnike većih trgovačkih centara kako bi nam odobrili postavljanje košara u blizini blagajni u koje će kupci imati priliku odlagati donacije za potrebite. Isto tako, pozivamo sve mlade osobe koji su voljni ovih pred Božićnih dana volontirati uz donacijske košare u trgovačkim centrima i uljudno skretati pozornost građanima na bit naše akcije, kao i pruže pomoć u pakiranju istih u prostorijama Udruge.

kr

Molimo sve naše cijenjene sugrađane da ovih dana obrate pozornost na donacijske košare i da svojom ljudskom gestom daruju poneku sitnicu koja će sigurno nekome uveličati Božićne blagdane!

Duboko smo uvjereni da će ova naša i vaša gesta biti velika radost novorođenom Isusu i da ćemo tu Njegovu radost svi skupa osjetiti u nadolazeće Božićno jutro!

Udruga Zaboravljenih branitelja Ljubuški