Rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH održalo je sastanak s predstavnicima vojnih umirovljenika u FBiH, koji organiziraju mirne prosvjede ispred zgrade Federalnog parlamenta.

“Osnovni zahtjev na prosvjedima je da oba doma Parlamenta FBiH usvoje izmjene i dopune Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambenooslobodilačkog rata po hitnom postupku, a koje je jednoglasno utvrdila Vladina Interresorna grupa”, rekao je tajnik Udruge umirovljenika vojnih osiguranika FBiH Mimo Karišik.

Vojni umirovljenici su istaknuli kako su izvršna i zakonodavna vlast u Federaciji BiH dali obećanje da će Vlada u parlamentarnu proceduru dostaviti navedeni Prijedlog izmjena i dopuna, kojim traže da se “vojni umirovljenici vrate u zakon korisničkih prava koja su imali prije 2013. godine”.

Smatraju kako su važećim Zakonom o prijevremenom povoljnijem umirovljenju umanjene mirovine od 20 do 70 posto vojnim umirovljenicima.

“Vrlo smo zainteresirani za rješavanje problema vojnih umirovljenika, te ćemo kada nam Vlada dostavi predložene izmjene i dopune uvrstiti u dnevni red jedne od sljedećih sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH”, izjavio je predsjedatelj Zastupničkog doma Edin Mušić.

FENA