FOTO: N1

Novih reakcija iz RS na Lessov članak nema ali za to vrijeme se u budžetu Republike Srpske za narednu godinu planira oko 10 milijuna KM za kupovinu novog helikoptera.

Istovremeno se pripreme za obilježavanje devetog siječnja neustavnog dana RS privode kraju. Hoće li u Banjaluci biti i pripadnici oružanih snaga BiH?

Ustavni sud BiH proglasio je 9. siječnja Dan Republike Srpske neustavnim, međutim, pripreme za proslavu uveliko su u tijeku. Vojnici i oficiri OS BiH, njih 40 na proslavi u Banja Luci, zahtjev je Službe predsjednika RS Milorada Dodika stigao je u ministarstvo obrane.

Vojnici su tu da ispunjavaju naredbe, ali se one moraju provoditi u skladu sa zakonom, smatra general Senad Mašović.

“Ono što je najvažnije, ja kažem, zakon je vrlo jasan. Na nama je da zakon provodimo i poštujemo bez ikakve isprike bez ikakve dileme. To je jedini način na koji se ustvari treba odgovoriti na sve ono što podrazumijeva izazove i određene probleme u BiH”, smatra Senad Mašović, zamjenik načelnika ZS OSBiH za resurse.

A zakon je jasan, sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga bilo bi izravno u suprotnosti s odlukama Ustavnog suda BiH. Konsenzus je još jednom izostao, ovaj put u državnom ministarstvu obrane. Zamjenik ministrice tvrdi jedno, službeni dopis drugo, a ministrica odbija komentariti prije Božića.

“To je redovita procedura, baštini i njeguje tradiciju vojske kojoj pripada. Redovit zahtjev je stigao u Ministarstvo, pripremljen je i odobren. Procedura ispoštovana ništa tu nije sporno”, kazao je Boris Jerinić.

Dva dana nakon izjave zamjenika, u službenom odgovoru Ministarstva obrane stoji kako nije odobreno sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga jer još uvijek nisu odobreni godišnji planovi aktivnosti komandi pješadijskih pukova.

Ministrica Marina Pendeš odbija komentirati cijeli slučaj, vjerojatno jer bi sudjelovanje Oružanih snaga izazvalo nove tenzije i podjele. To bi bio korak nazad u napretku ka NATO-u, u čemu nam, tvrdi ministrica, zasad dobro ide, pogotovo nakon usvojenog pregleda obrane.

“Na nama je da do 31.1. sljedeće godine napravimo plan implementacije pregleda obrane koji sa sobom podrazumijeva i plan modernizacije Oružanih snaga BiH. Naravno ne možemo očekivati da ćemo mi u narednoj godini napraviti veliki iskorak, ali u sljedećih 10 godina napravit ćemo kvalitetan plan kako bi se modernizirale Oružane snage”, izjavila je Marina Pendeš, ministrica obrane BiH.

U skladu sa zakonom i pravilnicima, odluku će, kakva god bila, donijeti isključivo ministrica obrane Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general Anto Jeleč.

Emir Jarak / N1