Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv četiri osobe zbog zločina nad civilima hrvatske nacionalnosti počinjenih 1993. godine.

Optužnica je podignuta protiv Jasmina Vikovića, Vehdada Mrkaljevića, Izeta Kulaša, Mersudina Kablara. Oni se terete da su kao pripadnici, za vrijeme rata, između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu pripadnika i zapovjednika (Mrkaljević kao komandant odreda, a Kablar kao komandir voda), Diverzantsko-izviđačke brigade (DIB) Armije BiH iz Zenice na području mjesta Orahovica u općini Konjic počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti.

Navedeni se terete da su, 31. augusta i 1. septembra 1993. godine, na temelju usmene zapovjedi Mrkaljevića, trojicu civila hrvatske nacionalnosti, starije životne dobi, prisilno odveli iz njihovih kuća te zatočili u objekat-štalu koja se nalazila u blizini kuće gdje je bila smještena komanda DIB Armije BiH.

Civile su optuženi mučili, zlostavljali, premlaćivali na surove načine i nečovječno postupali prema njima nanoseći im teške i po život opasne povrede, te je od posljedica zlostavljanja jedan civil iste noći preminuo, a optuženi Viković, ujutro je lično ubio preostalu dvojicu civila, koji su u teškom stanju ležali na podu. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.