Vrlo brzo će biti poznato za koliko posto će se u ovoj godini povećati naknade ratnih vojnih invalida, šehidskih i porodica poginulih branitelja kao i dobitnika najvećih ratnih priznanja, rekao je za Faktor Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za braniteljska pitanja.

Riječ je o usklađivanju naknada prema “švicarskoj formuli”, odnosno, rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) i indeksu potrošačkih cijena.

  • Koliko nam je poznato, podatak još od Federalnog zavoda za statistiku nije objavljen, a isplata naknada će ići retroaktivno od 1. sješnja 2023. godine. Prema našim procjenama, rast realnog BDP-a neće biti veći od pet posto. Ali eto vrlo brzo ćemo znati taj podatak. Nakon toga Vlada će donijeti odluku o povećanju. Mi ćemo nastojati maksimalno ubrzati aktivnost isplate naknada nakon objave podataka – kazao nam je Terzo.

Ranije je Terzo za naš portal izjavio kako je zbog “švicarske formule” uvećan budžet Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, za 5,5 posto, odnosno, za 16,7 miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

Naknade ratnih vojnih invalida, šehidskih i porodica poginulih branitelja kao i dobitnika najvećih ratnih priznanja usklađivat će se prema “švicarskoj formuli” svake godine.

U ovom trenutku najniža invalidnina iznosi 47 do 50 KM, a riječ je o invalidima 20 posto, dok 100-postotni invalidi imaju od 910 KM do 3.000 KM sa tuđom njegom i ortopedskim dodatkom.

Točnije, 100-postotni invalidi Prve grupe imaju 910 KM invalidnine, tuđu njegu 1.820 KM i ortopedski dodatak 330 KM.

Prosječna invalidnina je 380 KM.

Faktor