Nije mali broj razvojačenih branitelja koji pitaju da li je točno, ukoliko kod umirovljenja iskoriste ratni staž, da kod usklađivanja mirovina u Federaciji BiH njihove mirovine neće biti uvećane.

U Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje su nam kazali da to nije točno.

Pojašnjavaju da je takva situacija bila ranijih godina, ali da je od prošle godine to promijenjeno.

  • Mirovine osoba koje kod umirovljenja iskoriste ratni staž se usklađuju kao i sve ostale. Ranije se usklađivala po drugim parametrima, od lani je to promijenjeno pa se usklađuje isto – kazao nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Kada je riječ o umirovljenju razvojačenih branitelja, Zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju stupio je na snagu u studenom 2021. godine, koji je donio nešto povoljnije uvjete umirovljenja.

Vrijednost boda za obračun posebnog staža sa 0,5 povećan je na jedan. I ovi bodovi će biti od koristi razvojačenim braniteljimakoji su tijekom radnog odnosa bili na minimalcu.

Zatim, osiguraniku koji ima navršenih 40 godina mirovinskog staža (staž osiguranja i posebni staž), starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu snižava se za ukupni priznati posebni staž u dvostrukom trajanju, a ne više od 58 godina života. Izmjenama je ukinuto umanjenje mirovine u iznosu od 0,333 posto za svaki mjesec odlaska u mirovinu prije navršenih 65 godina starosti.

  • Osobi koja ima 40 godina mirovinskog staža sa tri i po godine sudjelovanja u obrani, tj. sedam godina posebnog staža, umanjuje se uvjet za starosnu mirovinu za sedam godina, što znači da može ostvariti pravo na mirovinu sa 58 godina života – objasnio je ranije za Faktor Kvesić.

Kazao je da se braniteljski staž ne uplaćuje, jer je to poseban staž.

  • Iznos mirovine koju će ostvariti branitelji, kao i bilo ko drugi ko ostvari pravo na mirovinu prema Zakonu o MIO-u, ovisi o plaćama iz radnog odnosa i broju godina staža, kako staža osiguranja tako i posebnog staža, te stoga ne postoji univerzalan iznos koji će neko ostvariti – rekao je Kvesić.

Faktor.ba