Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulim braniteljima u Križančevom selu, danas je obilježena 26. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB.

„Simboličnim i dostojanstvenim obilježavanjem 26. obljetnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB, obilježavamo njihovo utemeljenje, onih koji su prvi stali u obranu domovine, te odajemo počast svima koji su poginuli. U vremenima u kojima je bilo toliko toga neizvjesno, oni su stali, riskirali svoje živote, a mnogi su ih i dali kako bi obranili ove prostore“, kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u izjavi za medije.

Također, osvrnuo se na položaj branitelja u današnjem vremenu, pritom istaknuvši: „Nažalost, poslije toliko godina poslije rata, imamo mnogo donesenih zakona koji su puno puta u suprotnosti jedni s drugima i to je stvorilo niz nekih devijacija koje su dovele do neravnopravnosti, nejednakosti u ostvarivanju prava svakog branitelja. Na takav način, možemo reći da branitelji trpe jednu vrstu nepravde.“

Ratni zapovjednik i aktualni zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH Ilija Nakić istaknuo je kako su branitelji prvi ljudi koji su osjetili poziv da trebaju braniti dom, da je izvršena agresija na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, na sve prostore bivše države.

„Osjetili su unutarnji poziv, poslušali ga i bili su prvi oni koji su stali u obranu svog doma i hrvatskog naroda. Važno je reći, u to vrijeme, tadašnja Armija BiH je bila četvrta sila na svijetu, imali su tenkove, brodove, avione i sve ono što treba da ima jaka oružana sila. A, nasuprot sebe su bili goloruki dečki koji su bili spremni dati svoj život i mnogi su dali“, kazao je zapovjednik Nakić.

Drago Smoljo, predsjednik Zajednice udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB ŽSB, kazao je kako je obilježavanje 26. obljetnice UDVDR HVO HB organizirano sukladno epidemiološkim mjerama.

„Nastojimo i u ovakvoj epidemiološkoj situaciji da označimo sve naše obljetnice, i komemorativne i slavljeničke. Udruga dragovoljaca nije baš u zavidnom položaju u usporedbi sa drugim udrugama koje imaju redovita primanja. Još uvijek imamo branitelja koji su na zavodima za zapošljavanje, ali od prošlog mjeseca imamo i tu egzistencijalnu naknadu, ali se sigurno trebamo još više potruditi kako bi poboljšali status naših branitelja“, kazao je predsjednik Zajednice udruga Drago Smoljo.

Kamenjar.com