Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i misom zadušnicom u petak je obilježena 29. godišnjica pogibije Ludviga Pavlovića, koji je na današnji dan 1991. godine stradao u sukobu s JNA u Studenim Vrilima, općina Posušje.

Misa zadušnica održana je u crkvi u Vitini, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća na mjesnom groblju, a zatim i kod poprsja Ludviga Pavlovića – Lutka u parku u Vitini.

Pred spomen obilježjem u Studenim Vrilima, gdje je pronađeno tijelo poginulog Ludviga Pavlovića, vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar s predstavnicima braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Posušje, predstavnici HDZ-a BiH OO Posušje, ispred Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH ministar Mladen Begić te članovi Postrojbe HVO-a za posebne namjene “Ludvig Pavlović”.

Prigodnu molitvu predmolio je dekan Posuškog dekanata i župnik župe Posušje fra Mladen Vukšić. Ludvig Pavlović bio je hrvatski iseljenički aktivist, pripadnik Bugojanske skupine (skupina Fenix) koja je organizirana s ciljem rušenja komunističkog režima nakon sloma Hrvatskog proljeća i časnik Hrvatske vojske.

Poginuo je 18. rujna 1991. u sukobu s JNA u Studenim Vrilima. Posmrtno je odlikovan Redom Kneza Domagoja, Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Njemu u čast Postrojba HVO-a za posebne namjene nazvana je Ludvig Pavlović. Također, u spomen na poginule domoljube, članove skupine Fenix u petak su položeni vijenci i zapaljene svijeće pred spomen obilježjem u Posušju, navodi se na službenim stranicama općine Posušje. (Fena)

Kamenjar.com