Braniteljski portal.ba je u posjedu cjelokupne dokumentacije,odnosno kaznenog predmeta protiv Vesne Švancer bivše dopredsjedateljice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH,ispred SBB koja je odlukom Županijskog suda u Tuzli osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 2/dvije godine i 1/jednog mjeseca zbog počinjenja 3/tri produžena kaznena djela i to:

-Kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlaštenja iz člana 383.stav 2.u svezi s stavom 1.Kaznenog zakona Federacije BiH(u daljnjem tekstu: KZ FBIH),

-Kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz člana 340.stav 1.KZ FBIH,

-Kazneno djelo prevare iz člana 294.stav 1.KZ FBIH,

Kaznu zatvora bi Vesna Švancer trebala početi izdržavati dana 05.03.201.godine u trajanju od 14/četrnaest mjeseci u KPD Tuzla, zatvor za ženske osobe. U ukupnu kaznu zatvora od 2/dvije godine i 1/jedan mjesec njoj je uračunato vrijeme koje je ona provela u pritvoru od 11/jedanaest mjeseci.

Presudom Županijskog suda u Tuzli koja je pravomoćna samo je potvrđena presuda Općinskog suda u Tuzli koji su Vesnu Švancer osudili za navedena kaznena djela zbog isplate grant sredstava fizičkim i pravnim osobama u FBiH koje je uvjetovala povratom određenih dodijeljenih sredstava njoj ili preko njenih posrednika, na što je imala zakonsko pravo sukladno Poslovniku o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBIH.

DOKAZI: Presuda Općinskog i Županijskog suda u Tuzli (u posjedu portala),

Uvidom u cjelokupan kazneni predmet vidljivo je i neukom promatraču kako Vesni Švancer niti za jedno kazneno djelo nije dokazana krivica na što su opravdano ukazali i njeni odvjetnici koji su se je zastupali a poglavito odvjetnik dr.sce.Enver Ćosićkić iz Tuzle.

DOKAZI: Žalba, i Apelacija ustavnom sudu BiH (u posjedu portala),

Ono što je najindikativnije od svega je činjenica kako je Vesna Švancer pritvorena u pritvorsku jedinicu zatvora u trajanju od 11/jedanaest mjeseci u svojstvu dopredsjedateljice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH a da joj prethodno nije ukinut imunitet odlukom mandatno-imunitetske komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBIH, na što su njeni odvjetnici u žalbi i Apelaciji Ustavnom sudu BiH opravdano ukazali.

Čak i odluku Općinskog suda u Tuzli kojom se njoj određuje pritvor donio je sudac pojedinac a ne vijeće tog suda u sastavu trojice sudaca kako to predviđa Pravilnik o nadležnosti i načinu rada sudova prilikom rješavanja pitanja imuniteta u krivičnom i parničnom postupku, koji je donio Federalni ministar pravde.

DOKAZI: Uvid u navedeni Pravilnik i poslovnik Zastupničkog doma Parlamenta FBIH (u posjedu portala) ,

Imajući u vidu kako je ukupna šteta koju je počinila Vesna Švancer određena na novčani iznos od 11.500 KM opravdano se postavlja pitanje kako je moguće da jedna osoba koja je obnašala tako značajnu funkciju dopredsjedateljice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH bude osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 2/dvije godine i 1/jednog mjeseca za štetu od 11.500 KM a neki kriminalci koji hodaju na slobodi za više milijunske iznose kojima su oštetili proračun FBiH bivaju oslobođeni ili osuđeni na minimalne kazne zatvora ili uvjetne presude?

Postavlja se logično pitanje tko pakira Vesni Švancer i osuđuje je na kaznu zatvora od 2 godine i jednog mjeseca za nešto što nije učinila i što uporno u svojim žalbenim i Apelacijskim prigovorima navode njeni odvjetnici?

Čak je dnevni avaz objavio vijest kojom se u kontekst njene presude stavljaju optužbe protiv federalnog premjera Novalića,Solaka i Hodžića u predmetu “respiratori“ što je naprosto u nevjerojatnoj kontradikciji, kako zakonskoj tako i u ljudskoj i moralnoj.

Razvojačeni Branitelji FBiH koji su u više navrata prosvjedovali na graničnim prijelazima u FBiH, ali i ispred institucija zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH,a poglavito ispred Parlamenta FBiH tražeći svoja trajno stečena zakonska prava upoznali su Vesnu Švancer koja im je kao jedna od rijetkih osoba ispred vlasti u FBiH pružila ruku i dala podršku u ostvarivanju njihovih prava. Svi se sjećaju njenog glasovanja ZA prava razvojačenih branitelja u Parlamentu FBiH s mjesta dopredsjednice Zastupničkog doma ispred stranke SBB dok su njene kolege zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta kao i zastupnici SDA i HDZ BiH bili protiv razvojačenih Branitelja. To razvojačeni Branitelji bez ikakvih trajnih mjesečnih primanja u FBiH pamte i ne zaboravljaju. I upravo zbog te činjenice pozorno prate događanja u svezi osuđujućih presuda njihovoj heroini Vesni Švancer koja bi trebala početi izdržavati u petak 05.03.2021.godien u KPD Tuzla, odjeljenje ženskog zatvora.

Pozorno ćemo pratiti razvoj situacije i biti podrška Vesni Švancer koja nije niti jednim svojim djelom a ni gestom zaslužila kaznu zatvora već potpunu slobodu koja joj se protuzakonito i protuustavno uskraćuje nečijom direktivom iz sjene.

Isto tako razvojačeni Branitelji u FBiH iz obje vojne komponente jako dobro znaju kako pravda i pravičnost nije na cijeni u BiH od završetka Domovinskog rata jer su to najbolje sami osjetili na svojoj koži dok su po snijegu, kiši, suncu i vjetru tražili svoja prava trpeći batine, uvrede i poniženja svake vrste od bešćutnih političkih elita u FBiH kojima nikada Vesna Švancer nije pripadala. Ona pripada strani domoljublja, čovjekoljublja, istine i pravde a sada joj se sudi i osuđuje na kaznu zatvora kao nekom žešćem kriminalcu što ona nikada nije bila niti će biti. Čak postoji opravdana sumnja kako se ona sudi i osuđuje upravo zbog činjenice što je bila nesebična podrška razvojačenim Braniteljima FBiH u traženju njihovih prava.

Ukoliko se to utvrdi kao istina moralna i zakonska obveza razvojačenih Branitelja u FBiH će biti pokrenuti sve raspoložive zakonske i ljudske resurse kako bi Vesna Švancer u vrlo skorije vrijeme izišla na slobodu. To je najmanje što mogu razvojačeni Branitelji iz cijele FBiH učiniti za našu Vesnu Švancer.

BraniteljskiPortal.ba