Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELLAutor: Sportski.net 10:46 13.07.2020

Bild je bio najžešći u komentarima i tvrdi da je Neuer na snimci pjevao pjesmu desnih ekstremista
Vratar njemačke nogometne reprezentacije i kapetan slavnog Bayern Munchena, Manuel Neuer, na godišnjem je odmoru u Hrvatskoj. No, njegov posjet nije baš dobro odjeknuo u Njemačkoj.

Prije nekoliko dana je svratio do Gata, mjesta u sastavu Omiša. Tamo se odlučio osvježiti u jednom kafiću, a izazvalo je to oduševljenje među posjetiteljima. Platio je “turu” pića za cijeli kafić, podijelio autograme i fotografirao se s ljudima te se na kraju za uspomenu potpisao na vrata kafića. Međutim, posebnu je pozornost stranih medija privukla njegova izvedba pjesme Marka Perkovića Thompsona, “Lijepa li si”.

‘Pjevao fašističku pjesmu’
Mediji su napali Neuera da je pjevao “fašističku pjesmu”. Bild je bio najžešći u komentarima i tvrdi da je Neuer na snimci pjevao pjesmu desnih ekstremista odnosno, kako oni to nazivaju “Skandal-benda”.

“Pjevanjem na hrvatskom jeziku u tamošnjem beach baru Neuer je izazvao uzbuđenje na Balkanu i na društvenim mrežama. Hrvati ga slave, ali ga Srbi i Bošnjaci žestoko napadaju. Što je toliko eksplozivno u pjesmi koju Neuer pjeva? Pa to što je izvodi u Hrvatskoj poznati, ali u mnogim državama zabranjeni i zloglasni pjevač Thompson. On je pjevajući pjesmu “Jasenovac i Gradiška Stara” slavio zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u Drugom svjetskom ratu. Na navedenim mjestima bili su koncentracijski logori u kojima su zatočeni, mučeni i ubijani deseci tisuća civila, Srba, Roma i Hrvata. Neuer pak pjeva njegovu pjesmu “Lijepa li si” u kojoj Hrvati svojataju dio Bosne i Hercegovine koji su u krvavom ratu s Bošnjacima sredinom 90-ih pokušali pripojiti Hrvatskoj”, stoji u tekstu Bilda.

Manuel Neuer singing “Lijepa Li Si” is a unique thing to see.

Reakacija Thompsona
Nedugo nakon objave reagirao je i Thompson na svom službenom Facebook-profilu. On pak tvrdi da su se novinari Bilda na kraju ispričavali Thompsonu i Neueru i to nakon što su doznali prijevod pjesme “Lijepa li si”.

“Hrvatski mjesečnik Fenix Magazin ‘spustio’ Bild Zeitungu čiji se novinari sada ispričavaju Neueru i Thompsonu.

Naime, nakon što su saznali kako je vratar Bayern Münchena, Manuel Neuer u društvu pjevao Thompsonovu pjesmu ‘Lijepa li si’, na tom portalu zaredali su se članci s uvredama i izljevima mržnje prema popularnom vrataru Bayern Münchena Manuelu Neueru kao i prema samom Thompsonu.

Hrvatski mjesečnik Fenix Magazin ih je na svom portalu demantirao tako što je preveo pjesmu “Lijepa li si” na Njemački jezik i objasnio im između ostaloga kako u pjesmi “Lijepa li si” nema ni riječi mržnje već ona govori o ljubavi prema ljepotama Hrvatske i regijama u kojima Hrvati žive.

Nakon što su novinari Bild Zeitunga pročitali stihove pjesme na Njemačkom stižu reakcije poput: ‘Hrvati oprostite, zaveli su nas, oprostite prevarili su nas novinari iz Hrvatske, previše smo primili jugo-četničkih novinara, ostali smo dno dna, ispričavamo se Neueru i Thompsonu’ i još bezbroj sličnih e-mailova isprike od strane pojedinih novinara Bild Zeitunga, a koje ćemo uskoro i objaviti”, stoji u poruci na službenom Facebook-profilu Marka Perkovića.

Net.hr

Uredništvo Braniteljskogportala.ba:

Već smo odavno svjedoci neosnovanih i neutemljenih napada na najveću hrvatsku glazbenu zvijezdu , domoljuba,Branitelja Marka Perkovića Thompsona,tako da ovaj najnoviji napad sa strane Njemačkih novina Bild Zeitunga koji usko surađuju s jugo četničkim novinarima,te novinarima muslimansko-bošnjačkih medija iz BiH, koji koriste svaku prigodu kako bi blatili lik i djelo M.P.Thompsona. Najnoviji napadi su tek mali dio orkestriranih napada na toga čovjeka koji ne pjeva i ne zagovara ništa drugo već istinske vjerske,domoljubne , kulturne i tradicionalne vrednote hrvatskog naroda.Pjesma Lijepa li si upravo pjeva o tim vrednotama i pjevaju je svi Hrvati koji drže do svojih navedenih vrednota.Ovu pjesmu komotno mogu pjevati svi narodi i narodnosti koji žive na području RH i BiH i nikoga neće uvrijediti.Stoga ovim putem tražimo žurnu reakciju ambasade i konzulata RH u Njemačkoj kako bi se jednom a zauvijek spriječili neutemeljeni napadi na M.P.Thompsona bilo kada i bilo gdje na području Njemačke,jer ćemo u protivnom opravdano smatrati kako su djelatnici hrvatske ambasade i konzulata dio orkestra koji rade protiv Thompsona a samim time i protiv interesa RH u toj državi.Isto tako poručujemo lajavcima iz Bild Zeiztunga da ubuduće paze što pišu jer će imati posla s gnjevom hrvatskih Branitelja koji drže M.P.Thompsona kao kap vode na dlanu.