MOSTAR – Pravni zastupnici načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH generala Ante Jeleča i Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije žalili su se na odluku Općinskog suda u Mostaru koji je oslobodio krivnje suspendiranog agenta Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Zlatka Humu, a nakon postupka utvrđeno je kako je propušteno do kraja rasvijetliti slučaj bacanja “topovskoga udara” prije dvije godine u tunelu Salakovac kod Mostara koji je mogao završiti fatalno.

Magistralna cesta M17

Sutkinja Ognjenka Škoro, naime, propustila je poduzeti nekoliko koraka koji su trebali dati pravi odgovor glede stvarnih okolnosti ovoga događaja, koji se u početku čak smatrao i terorističkim napadom. Humo je bio osumnjičen za izazivanje opće opasnosti te je čak, unatoč priznanju djela, koje je u prvom iskazu policiji zanijekao, a kasnije pritisnut dokazima priznao, oslobođen optužbi za djelo za koje je predviđena kazna zatvora između tri mjeseca i tri godine.

Naknadno je stiglo objašnjenje presude, a županijska tužiteljica Maja Ćišić, nezadovoljna ishodom suđenja, odmah je najavila podnošenje žalbe Županijskom sudu u Mostaru koji bi trebao odlučivati u drugom stupnju. Najveći problem u rasvjetljavanju cijelog slučaja prouzročila je sutkinja Škoro koja je odbila provesti rekonstrukciju stvarnog događaja u kojemu je u tunelu pred jureći automobil veću petardu – “topovski udar” bacio sam Humo.

Vecernji.ba