Posmrtni ostaci četvorice pripadnika HVO-a iz skupine od 19 nestalih bugojanskih Hrvata, čija su tijela pronađena prošlog ljeta, ispraćeni su uz počasti u petak u Bugojnu u prisustvu obitelji, predstavnika stradalničkih udruga i visokih hrvatskih dužnosnika.

Na 27. obljetnici razmjene bugojanskih logoraša i na posljednjem ispraćaju i pokopu četvorice logoraša sudjelovali su i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i posebni izaslanik hrvatskog predsjednika, njegov savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Vijence i svijeće ispred spomen obilježja na katoličkom gradskom groblju u Bugojnu, uz ministra Grlić Radmana i generala Marekovića, položilo i izaslanstvo koje je predvodio predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, te članovi obitelji i stradalničkih udruženja.
Tijela četvorice od 19 najviših vojnih i političkih dužnosnika Hrvata Bugojna, Ante Markulje, Dragana Miličevića, Franje Jezidžića i Zorana Galića, pronađena su prošlog ljeta na lokaciji Rostovo nedaleko Bugojna, gdje se u ratu nalazio kamp mudžahedina, boraca iz islamskih zemalja koji su se borili na strani Armije BiH.

Oni su najprije bili zarobljeni i držani u logoru stadiona Iskre, što je zabilježio i Crveni križ, nakon čega su netragom nestali.

Ministar Grlić Radman je u izjavi za javnost posebno emotivno govorio budući je njegov otac podrijetlom iz Bugojna, te se još uvijek ništa ne zna o sudbini njegova rođaka Miće Grlića. On je pozvao vlasti BiH da konačno rasvijetle sudbinu nestalih.

“Doista bi vlasti BiH, koje žele prihvatiti europske vrijednosti, trebale rasvijetliti okolnosti ovoga zločina. Svjedoci smo pronalaska posmrtnih ostataka četvorice nestalih Bugojanaca. Tu je kršeno humanitarno pravo i sve konvencije. Treba nastaviti i potragu za preostalih 15 nestalih”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova, koji je u Bugojnu bio izaslanik hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića.

U Bugojnu je u hrvatsko-bošnjačkom sukobu prognano oko 15.000 Hrvata, oko 300 je ubijeno, a još uvijek se veliki broj vodi kao nestali.
“Njihove obitelji očekuju odgovore na ta pitanja kako bi ih s dostojanstvom i pijetetom pokopalo”, dodao je Grlić Radman.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje da će se procesuirati odgovorni za sve zločine u BiH počinjene u ratu, kao i onaj počinjen u Bugojnu.

“Nezamislivo je da imamo još uvijek ljude koji šute o zločinima te da ih nismo još u stanju procesuirati do kraja, ali i otkriti lokacije gdje su ostaci naših najmilijih”, kazao je Čović.

Predsjednik HVIDRA-e i jedan od logoraša iz stadiona Iskre u Bugojnu Mirolav Zelić rekao je kako je ovo “težak, ali i veliki dan” za Hrvate Bugojna.

“Ovo je i veliki dan jer ih možemo dostojno pokopati. Mi želimo da se procesuiraju svi nalogodavci i počinitelji ovoga zločina. Molimo tužiteljstvo da dovrši svoj posao, jer sada imaju dokaze”, rekao je Zelić.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeta služna je sveta misa u crkvi sv. Ante Padovanskog u središtu Bugojna, a tijela trojice od četvero pronađenih Hrvata bit će pokopani u zajedničku grobnicu u Bugojnu, dok će po želji obitelji posmrtni ostaci Zorana Galića biti pokopani u subotu u Mostaru. (Hina)

Kamenjar.com