U Bugojnu je u petak, 10.3., održan radni sastanak Savjeta/Vijeća Branitelja. Na sastanku je raspravljano o aktivnostima koje je učinila međuresorna radna skupina Savjeta/Vijeća Branitelja za provedbu Rezolucije Branitelja, kao i izvješće sa sastanka članova Savjeta/Vijeća Branitelja s predstavnicima udruga proizišlih iz Domovinskog rata s područja FBiH, predstavnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, i predstavnika federalnog ministarstva Branitelja na čelu s ministrom Salkom Bukvarevićem, održanim dana 25.02.2017 godine u Vladi FBiH u Sarajevu.

Uvodno izlaganje je imao Vlado Marušić, član međuresorne radne skupine za provedbu Rezolucije Branitelja koji je izradio izvještaj o radu te skupine koja je proslijeđena u Parlament FBiH, oba doma tog Parlamenta, Vladi FBiH, kao i na adrese 4/četiri federalna ministarstva (Branitelja, rada i socijalne politike, financija i pravde), radi svog izjašnjenja na ponuđeni izvještaj o radu te skupine.

Prisutne je također izvijestio o sastanku u Vladi FBiH od 25.02.2017. godine na kojemu su konačno članovi Savjeta/Vijeća Branitelja iznijeli svoj konačan stav u pogledu Rezolucije Branitelja, gdje to Vijeće traži izradu Zakona o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga FBiH a i objavu spiska korisnika prava, dok su federalno ministarstvo Branitelja i većina udruga proisteklih iz Domovinskog rata bili na stanovištu kako treba objaviti registar pripadnika oružanih snaga i spisak korisnika prava s čime se Savjet/Vijeće Branitelja nije složilo imajući u vidu kako se objavom registra pripadnika oružanih snaga FBiH i objavom spiska korisnika prava neće ništa značajno promijeniti u ionako lošem položaju demobiliziranih Branitelja bez ikakvih prava,jer se tom objavom samo potvrđuje koliko je bilo pripadnika oružanih snaga upisanih u uredima obrana općina i gradova(grupa za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze)a opće je poznata činjenica kako ti spiskovi ne razdvajaju borbeni i neborbeni sektor za što se Savjet/Vijeće Branitelja od početka zalaže.

Nakon Marušića za riječ su se javljali i drugi članovi Savjeta/Vijeća Branitelja, Esudin Džafić, Drago Grbavac, Salko Lužić, Armin Plivčić, Fahrija Pitić, Irhad Ramić Kiro, Vladimir Galić i svi su sa svog stanovišta davali sugestije, prijedloge i primjedbe na ponuđene prijedloge federalnog ministarstva oko nacrta udruga od posebnog društvenog značaja, kao i prijedloga Zakona o demobiliziranim Braniteljima koji je izradila radna skupina Federalnog ministarstva Branitelja.

Velika većina njih je naglašavala kako se Savjet/Vijeće Branitelja mora usredotočiti jedino i isključivo na Rezoluciju Branitelja jer je ona dokument oko kojeg su se okupili demobilizirani Branitelji bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Svi su se složili kako Rezolucija Branitelja mora završiti u Parlamentu FBiH najkasnije do 31.03.2017. godine o kojoj će odlučivati zastupnici oba doma tog parlamenta, a nakon toga će demobilizirani Branitelji bez ikakvih prava odlučiti o daljnjim koracima.

Nakon iscrpne i konstruktivne rasprave koja je trajala više od 3/tri sata članovi Savjeta/Vijeća Branitelja FBiH su donijeli i usvojili slijedeće zaključke:

1.Savjet/Vijeće Branitelja se slaže sa zaključcima sa sastanka u Vladi FBiH od 25.02.2017. godine uz napomenu kako su predstavnici Savjeta/Vijeća Branitelja u federalno ministarstvo Branitelja predali svoj prijedlog zakona o izradi jedinstvenog registra pripadnika oružanih snaga FBiH (uz odvajanje borbenog od neborbenog sektora), kao i objavu spiska korisnika prava iz oblasti Braniteljsko-Invalidske zaštite dok će Savjet/Vijeće Branitelja svoje prijedloge i amandmane na zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja predati u Parlament FBiH u idućem tjednu kada bude sastanak međuresorne radne skupine za provedbu/implementaciju Rezolucije Branitelja.

2.Ponuđeni izvještaj o radu međuresorne radne skupine za provedbu/implementaciju Rezolucije Branitelja koji je izradio Vlado Marušić predsjednik te radne skupine po prijedlogu svih članova te skupine treba sažeti na način kojim će se precizirati Rezolucije Branitelja s objašnjenjima od točke 1. do točke 7.Rezolucije i to treba završiti do idućeg sastanka te radne skupine.

3.Ovaj izvještaj treba predati u Parlament FBH,Zastupničkom i Dom naroda, Vladi FBiH, u sva 4/četiri federalna ministarstva,kao i svim članovima međuresorne radne skupine najkasnije do održavanja idućeg sastanka te skupine koji mora biti u Parlamentu FBiH najkasnije do 16.03.2017 godine,

4.Savjet/Vijeće Branitelja podržava sve pripadnike braniteljskih kategorija u zaštiti i ostvarivanju njihovih na zakonu stečenih prava uz napomenu kako ničija prava ne mogu iznad prava demobiliziranih Branitelja okupljenih oko Rezolucije Branitelja, najčasnijih sinova države BiH.

5.Savjet/Vijeće Branitelja opravdano očekuje kako će Rezolucija Branitelja zajedno s izvještajem o radu međuresorne Radne skupine biti uvrštena u Parlament FBiH najkasnije do 31.03.2017. godine i koja će u oba doma Parlamenta FBiH biti prihvaćena i usvojena.

Vlado Marušić / BraniteljskiPortal.ba