U vrijeme krize izazvane virusom Covid-19, Grad je suočen sa gospodarskom krizom koju najviše trpi i iznosi, kao i uvijek do sada, običan građanin. Predviđanja prestanka pandemije su pusta nagađanja i nema pouzdane prognoze po kojoj bi se moglo ravnati i donositi dugoročniji plan oporavka gospodarstva Grada, praktično svi planovi su kratkotrajni. Što učiniti za boljitak Grada i svih njegovih građana?

Prije svega donijeti socijalni plan i program koji bi morao biti usko vezan uz razvojni plan Grada. Svi znamo da je dosta političkih floskula vladajućih političkih oponenata koji se zalažu za razvoj gospodarstva i radna mjesta, bolji život, a ništa ne nude – niti mogu jer svojom neaktivnošću, nestručnošću (uzrokovanu podobnošću uposlenika) i izbjegavanjem odgovornosti doveli su u ovo katastrofalno stanje gospodarstvo Grada. Bitno je reći da je gospodarstvo Grada narušeno pandemijom ali i prije zaraze, gospodarstvo je bilo u strmoglavom padu, a što posebno ne treba obrazlagati nego samo reći: Aluminij d.d. Mostar .

No, kao koalicija smo spremni pomoći te pokušati ispraviti, popraviti, zaliječiti rane gospodarstva Grada, ali u realnim okvirima zbog stanja kakvo jest.

Stoga se prvo mora sačiniti socijalni plan te pomoći ugrožene građane i gospodarstvenike Grada.

Kako je Grad u ovu godinu prenio značajna novčana sredstva od oko 24 milijuna KM iz prošlih proračunskih godina, jasno je ima novaca s kojim se može i mora pomoći građanima kojima je životna egzistencija ugrožena.

Isti plan pomoći treba obuhvatiti gospodarstvenike kojima je pandemija stopirala ili otežala poslovanje.

Posljedice proljetnog lockdowna, kao i svakodnevnih izostanaka djelatnika s posla trpio je i trpi svaki privatnik u Gradu, a Grad bi trebao pomoći tom istom privatniku-gospodarstveniku ako je, kako rekoše, “za razvoj gospodarstva i radna mjesta“. Također, za pomoći vape sugrađani koji su ostali bez posla kao i oni koji nisu imali priliku zasnovati radni odnos te im Grad svakako treba pomoći. Grad mora jasno stati iza svakoga svoga građanina kao pojedinca bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost i svojom socijalnom politikom uliti nadu u bolje sutra.

Također, jasno je da treba provesti sveobuhvatnu reviziju rada i poslovanja Grada od 2008. godine do danas i sagledati jasno stanje te poduzeti što je moguće kako bi prevazišli dosadašnju višegodišnju stagnaciju Grada koja je kulminirala u pandemiji. Svi sugrađani znaju da je naš grad udaljen 30 km od Europske Unije i da je udaljen 20 km od autoputa što je moralo biti od krucijalnog značaja za gospodarski razvoj i bolji život svakog pojedinca, a ne koristiti za iseljavanja sugrađana.

Znači, u ovome vremenu pandemije predlažemo hitno donošenje socijalnog plana i programa koji će obuhvatiti sve socijalno ugrožene skupine građana, te dati jasnu podršku i pomoć gospodarstvenicima Grada, a sve radi očuvanja postojećih radnih mjesta.

Koalicija Mostar moj dom

Nedjeljko Ripić, dipl. iur.

Nositelj liste Mostar Zapad

glasbrotnja.net