U općini Uskoplje danas je u 12 sati počeo prosvjed mještana ove općine zbog odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o zaustavljanju prebrojavanja glasova pristiglih poštom.

Građani smatraju da je došlo do smanjivanja razlike između kandidata hrvatskih stranaka za načelnika Dražena Matišića i kandidata bošnjačkih stranaka Seada Čauševića, te da je SIP u jednom trenutku pri razlici od stotinjak glasova prekinuo prebrojavanje glasova pristiglih poštom.

Povodom ove odluke SIP-a jutros je priopćenjem za javnost reagirao i Hrvatski narodni sabor (HNS), u kojemu ističu da se u ovoj općini dogodila “najbrutalnija izborna manipulacija s naznakama teškog kaznenog djela”.

“Stranka demokratske akcije (SDA) je u ovoj općini krenula sa slavljem dva dana prije službene potvrde od strane SIP-a BiH kada je razlika s prvotnih 846 glasova došla na samo 130. Postavljamo pitanje kako OO SDA ima informacije jedne institucije koja u tome trenutku proces prebrojavanja još uvijek obavlja?”, navodi se u priopćenju HNS-a.

Navode da je, pored ove općine, na djelu čitav niz manipulacija i u drugim općinama, poput Srebrenika, Kalesije, Teslića, i niza drugih općina koje imaju pritužbe na ovakav način rada ove institucije.

Iz HNS-a s ovom prilikom pozvali sve političke stranke i opcije, bez obzira na nacionalni predznak ili političku pripadnost, da snažno djeluju u borbi protiv svih neregularnosti SIP-a koji “ruši demokratski poredak i izbornu volju stanovnika ove zemlje”.

“Hrvatski narodni sabor jasno i nedvosmisleno poručuje kako ćemo iskoristiti svaki pravni mehanizam i lijek u borbi protiv rušenja demokratske izborne volje u Bosni i Hercegovini. Ovi lokalni izbori nisu ništa drugo nego probni balon ovakvog nelegalnog SIP-a BiH za procese Općih izbora 2022. godine kada, već sada, bošnjačka politika najavljuje rušenje konstitutivnosti hrvatskog naroda na svim razinama i izbacivanje legitimnih predstavnika našeg naroda”, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba