“Mostar, moj dom”, koalicija je HSP-a, HSP BiH i HKDU-HRAST-a i za sada jedina koalicija hrvatskih stranaka koja će nastupiti zajedno na izborima u Mostaru 20. prosinca ove godine. Sve tri stranke su ujedno i članice HNS-a a, kako je kazao predsjednik HSP-a i Koalicijskog vijeća Nikola Raguž, koaliciju će podržati i Ujedinjeni HSP Miljenka Miloša, HČSP Tadije Ljubičića, te HSP H-B Vesne Pinjuh.

“Koaliciju podržavaju i mnoge nestranačke osobe, kao i istaknuti pojedinci, koji će biti na našim listama. Cilj ove koalicije je građanima Mostara vratiti njihov grad koji su im oteli HDZ BiH i SDA, koji vladaju zadnjih 30 godina. Te stranke vladaju Mostarom punih 30 godina, a posljednjih 12 godina vladaju na način da su besramno suspendirali demokraciju te vladaju bez Gradskog vijeća, što im je bio savršen recept za potkradati gradsku imovinu i gradska javna poduzeća”, rekao je Nikola Raguž.

On je naglasio da će program koalicije ‘Mostar, moj dom’ biti predstavljen prvog dana službene kampanje. Istknuo je da to biti najbolji program za Mostar, a ne nerealan ni populistički te da će od grada na Neretvi napraviti kulturno i gospodarsko središte.

“Obuhvatit će gospodarstvo, socijalnu i demografsku politiku, komunalnu infrastrukturu, kulturu i svim segmentima važnim za sve građane Mostara. Želimo kao prioritet postaviti sprječanjanje iseljavanja stanovništva iz Mostara koji su u nedostatku uvjeta za normalan život i rad prisiljeni na odlazak iz svoga grada i svoje domovine. Siguran sam da će program ove koalicije biti prepoznat od građana koji su željni normalnog života i nije upitno hoćemo li ući u Gradsko vijeće, nego koliko ćemo imati zastupnika”, rekao je predsjednik HSP-a.

Stanko Primorac, predsjednik HSP-a BiH rekao je “ovo jedina hrvatska koalicija koja je nastala tako što su se tri stranke uspjele oduprijeti pritiscima HNS-a”.

“Na žalost, neke stranke koje su trebale biti s nama u koaliciji nisu se uspjele oduprijeti pritisku HNS-a. Naša koalicija sigurna je alternativa za Mostar uvjeren sam da će rezultati to pokazati. Ovo nije koalicija samo u Gradu Mostaru, mi smo u koaliciji još u nekim općinama diljem BiH. U Mostaru kao i cijeloj BiH, komunalni i svi ostali problemi su uvijek, prije svega, politički. Promjenom politike se mogu dogoditi i promjene odlaska žitelja iz ovog grada”, kazao je Primorac podsjetivši kako se“treba osvrnuti na to čiji članovi obitelji odlaze iz domovine zbog boljeg života”.

Zaključio je kako je posrijedi politički problem te da “hladne glave treba mijenjati situaciju”.

Predsjednik Hrvatskog saveza HKDU-HRAST Pero Barbarić, trećeg koalicijskog partnera, uvjeren je da će građani prepoznati želju ove koalicije za promjene koje su, ističe, itekako potrebne za napredak grada.

“Nećemo se baviti floskulama, nego pitanjima od važnosti za sve građane. Neke stranke plaše građane osipanjem glasova, ali ne zbog vašeg dobra, nego svojih interesa. Oni, koji već 30 godina vladaju ovim gradom, narod su opljačkali, a sada ga plaše pričama o osipanju glasova”, rekao je Barbarić.

Potpisnici koalicije ‘Mostar moj dom’, obavezali su se da će zajednički preuzeti odgovornost za donošenje i provedbu programa za Grad Mostar u razdoblje od 2020- 2024 godine.

Inače, iako su postojale najave da će se ovoj koaliciji pridružiti i HSP Ante Starčevića predsjednika Milijana Nakića i HDU Mire Grabovca Titana, to se nije dogodilo. Kako se doznaje, članovi ovih stranaka sudjelovati će u radu biračkih odbora, a njihovi kandidati biti će na listi HDZ-a, tako da će simpatizeri i članovi ove dvije male stranke faktički glasati za HDZ. To je bio jedan od uvjeta za nastavak suradnje u sporazumu koje su ove dvije stranke potpisale sa HDZ BiH./Republikainfo.com/

glasbrotnja.net