U „Kampu heroja“u Sarajevu je dana 10.02.2018 godine s početkom u 10,00 sati u organizaciji predstavnika tog kampa održan sastanak predstavnika potpisnica Rezolucije Branitelja u FBiH. Sastanku su se odazvali predstavnici velike većine potpisnica Rezolucije Branitelja (njih 70 udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH), tako da je po službenoj evidenciji u kampu bilo predstavnika iz 40 općina iz cijele FBiH, gdje su bile zastupljene praktično sve županije u FBiH. Jedina točka dnevnog reda je bila :

-Završni koraci u provedbi svih točaka Rezolucije Branitelja u oba doma Parlamenta FBiH.

U otvorenoj i konstruktivnoj raspravi koja je vođena od strane predstavnika kampa heroja Nazila Velića riječ su tražili i dobili mnogi predstavnici potpisnica Rezolucije od kojih treba izdvojiti predstavnike USK, SBK, ŽZH, ZDK, SK, TK, Emira Softića,Dragu Grbavca, Irhana Ramića Kire, Mirsada Palačkića, Seada Kličića, Amela Pervana, Vlade Marušića, te mnogih drugih predlagana su mnoga rješenja za usvajanje svih točaka Rezolucije Branitelja, ali su se svi konačno složili kako je jedino mjesto za rješavanje Rezolucije Branitelja u oba doma Parlamenta FBiH.

U temeljitom i iscrpnom izlaganju predstavnika kampa heroja Emira Softića nazočni su upoznati kako su predstavnici kampa heroja imali nekoliko sastanaka u Vladi FBiH i u kampu heroja s federalnim ministrom Branitelja Salkom Bukvarevićem, te njegovim savjetnikom Salkom Bebom kako bi se konačno usvojile sve točke Rezolucije Branitelja i gdje su predstavnici tog ministarstva pokazali određen interes za rješavanje tih točaka Rezolucije Branitelja ali ništa konkretno nije dogovoreno jer je opći sud predstavnika kampa heroja kako predstavnici tog ministarstva i Vlade FBiH još nisu dovoljno razradili materiju Rezolucije Branitelja a nisu niti spremni za njenu provedbu.

Neki od predstavnika Rezolucije Branitelja su predlagali odmah konkretne mjere protiv odgovornih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH kako bi se sve točke Rezolucije Branitelja riješile u što je moguće hitnijem roku i ti su prijedlozi dati na razmatranje i usvajanje pored ostalih prijedloga.

Nakon rasprave koja je trajala preko 2/dva sata usvojeni su slijedeći zaključci:

1. Kao prvi znak upozorenja predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH zbog opstruiranja i neusvajanja Rezolucije Branitelja, te ignoriranja opravdanih zahtjeva potpisnica Rezolucije Branitelja, te višemjesečno ignoriranje Branitelja u kampu heroja, do dana održavanja sastanka u Kampu heroja predstavnici potpisnica Rezolucije Branitelja će odmah kao znak upozorenja blokirati prometnicu Alipašina koja prolazi kraj Vlade FBiH u trajanju od pola sata što je i učinjeno.

2. Daje se rok i zadnje upozorenje predstavnicima zakonodavne i izvrše vlasti u FBiH, kao i svim parlamentarnim strankama u FBiH da najkasnije do 28.02.2018 godine do 10,00 sati zakažu izvanrednu tematsku sjednicu oba doma Parlamenta FBiH s jednom točkom dnevnog reda a ona je razmatranje i usvajanje svih točaka Rezolucije Branitelja i to:

-Usvajanje instituta Braniteljskog dodatka za sve pripadnike oružanih snaga FBiH bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu, uz kategorizaciju tih pripadnika,

-Izrada zakona o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga i objava korisnika prava iz oblasti Braniteljsko-invalidske zaštite, uz odvajanje borbenog od neborbenog sektora,

-Stavljanje na dnevni red Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja u FBiH,

3. Ta izvanredna tematska sjednica mora trajati do rješavanja odnosno ispunjavanja svih točaka Rezolucije Branitelja,

4. Predstavnici potpisnica Rezolucije Branitelja određuju odbor od 5-8 članova koji će do vremena zakazivanja izvanredne tematske sjednice oba doma Parlamenta FBiH detaljno pripremiti i razraditi sve točke Rezolucije Branitelja kako ne bi ostale nikakve dvojbe oko usvajanja istih u oba doma parlamenta FBiH,

5. Zahtjev za održavanje izvanredne tematske sjednice oba Doma Parlamenta FBiH do navedenog roka (28.02.2018 godine do 10,00 sati) predstavnici potpisnica Rezolucije Branitelja će u pismenoj formi dostaviti na ruke predstavnika oba doma parlamenta FBiH, Vlade FBiH, Federalnog ministarstva Branitelja, svim parlamentarnim strankama u FBiH, te svim javnim medijima u FBiH, BiH i inozemstva,

6. Ukoliko predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH ne dogovore i ne zakažu izvanrednu tematsku sjenicu s točkama Rezolucije Branitelja razvojačeni Branitelji iz cijele FBiH će blokirati sve federalne institucije i sve granične prijelaze u FBiH sa RS i RH koje blokade će trajati do ispunjenja svih točaka Rezolucije Branitelja.

POSEBNA NAPOMENA: Premda su jučer u kampu heroja donijeti zaključci koji će u doglednoj budućnosti (za 18/osamnaest dana) značajno odrediti budućnost Branitelja bez ikakvih prava u cijeloj FBiH, entiteta FBiH, države BiH, pa i budućnost zemalja u okružju BiH, FTV 1 se dana 10.02.2018 godine nije udostojila u udarnom Dnevniku FTV 1 u 19,30 sati pustiti prilog o sastanku u kampu heroja i donesenim zaključcima kao i o blokadi prometnice Alipašina u Sarajevu gdje su zajedno predstavnici potpisnica Rezolucije Branitelja sa svojim vojnim obilježjima i zastavama (Armija BiH i HVO-a), ukazali na diskriminaciji predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti prema kategoriji Branitelja najčasnijih sinova države BiH, što dovoljno govori o toj FTV. Sve su riječi nakon ne emitiranja priloga na toj TV o sastanku u kampu heroja suvišne.

UZB/Borci BiH