Od svih dana u godini koja ima 365 dana osim one prijestupne svi oni pripadaju ženi,i to ne u kontekstu njenog zadovoljstva premda gledano očima muškarca,već danima prepunim čisti, peglaj, peri. Dosta puta i danima kad joj se kaže: “Ne s..i! “ Ipak od svih tih dana jedan je rezerviran za ženu i slavi se kao Međunarodni dan žena, a obilježava se na današnji dan 08.ožujka.

U knjizi postanka pasus 2,18, Jahve reče: “Nije dobro da čovjek bude sam, načiniti ću mu pomoć kao što je on.“
U pasusu 2,21 Bog, Jahve pusti tvrd san na čovjeka te on zaspe, pa mu izvadi jedno rebro, a mjesto zatvori mesom.
U pasusu 2,22 Bog, Jahve od rebra što ga je uzeo čovjeku napravi ženu pa je dovede čovjeku.
U pasusu 2,23 reče čovjek: “Gle evo kosti od mojih kostiju, mesa od mesa mojega. Žena neka se zove, od čovjeka kad je uzeta.“
U pasusu 2,24 se navodi kako će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i biti će njih dvoje jedno tijelo.

Iščitavajući pomno dijelove Knjige Postanka koja je Sveto Pismo da se uočiti koliko odgovora na današnje izazove braka, obitelji, modernizma, konformizma, hedonizma vezanih za pojam žene leži upravo u toj Knjizi Postanka. No, isto tako izazovi s kojima se današnje žene suočavaju u svijetu trke, tranzicije, svekolike neimaštine, oskudice, ili pak ništa od toga su jako zahtjevni, moguće zahtjevniji no ikada, a žena je po svojoj prirodi predodređena krojiti svoju sudbinu ali i sudbinu braka ukoliko je udana. Jedna starija žena je jedanput rekla: “Svaka žena ima barem tisuću razloga da se razvede,ali mnoge se ne razvode i čuvaju svoj brak ,poglavito zbog još uvijek patrijarhalnog odgoja koji još uvijek vlada među katoličkim pukom.“

Isto tako mnoge današnje mame, tzv. moderne mame tetoše svoje kćerke i tjeraju ih na rastavu čak i zbog krivog pogleda njihovog supruga, a kamoli Bože moj ukoliko bi digao svoju ruku na njih. Neke su spremne i ubiti zeta,barem riječima ako ne djelom.
Slavnu francusku glumicu Brigitte Bardot upravo je proslavio film: “I Bog stvori ženu.“
Mnoge poznate svjetske povijesne osobe su u svojim osvrtima opisivali fenomen žene pa ćemo neke od njih i navesti.

Ivo Andrić: “U svakoj ženi ima đavo koga treba ubiti ili poslom ili rađanjem, ili i jednim i drugim, a ako se žena otme i jednom i drugom onda treba ubiti ženu.“
Ukoliko bi se danas pojavio neki Andrić i dao ovakvu izjavu mislim da bi žene ubile Andrića.
Ivo Andrić navodi i slijedeće: “Zašto je put do žene tako vijugav i tajan, i zašto on sa svojom slavom i snagom ne može da ga prati,a prolaze ga mnogi gori od njega? Svi, samo on, u silnoj i smiješnoj strasti, cio svoj vijek pruža ruke u visinu. Što žene traže?
Odgovor na ovo pitanje traže mnogi muškarci stoljećima pa i moja malenkost. Hoćemo li ga ikada pronaći veliko je pitanje.
Andrić kaže i ovo: “Žena stoji kao kapija na izlazu kao i na ulazu ovog svijeta“ čime on naglašava veličanstvenost žene u svoj njenoj ljepoti i zadatku koji joj je dao Bog.

Balzak je rekao o ženi ovo: “Kad nas žene vole opraštaju nam sve, čak i naš zločin. A kad nas ne ljube ne opraštaju nam ništa. Čak ni naše vrline.“Ima li muškarca koji barem nekoliko puta u životu nije iskusio dio ovih Balzakovih riječi.
Bifo je rekao: “Svi muškarci očekuju od žene isto, žene od svakog muškarca očekuju nešto posebno.“
Ovo je s jedne strane istina promatrano očima onih koji ženu tretiraju kao objekt, no nikako ukoliko ju promatramo kao subjekt sa svim njenim vrlinama i manama.
Casanova: “Lijepe žene su stvorene za muškarce koji nemaju mašte, a pametne za one koji nemaju sreće. “Ovdje treba znati pažljivo odabrati kartu.
Charles Buhovski je rekao: “Feminizam postoji samo radi toga da bi se ružne žene integrirale u društvo. “Na ovo se može samo nadodati kako ne postoje ružne žene.

Dante Alighieri kaže: “Žena ti kaže idi k vragu! “Ti odeš a ona te i tamo dočeka. Vjerojatno su oboje odlučili prije nego su dospjeli tamo otići vragu ponosob.
Defo je rekao: “Žene nisu nikada tako jake kao onaj put kad se naoružavaju vlastitim slabostima. “E ovo je živa istina. Mnoge sam bitke sa ženama izgubio upravo zbog njihovih slabosti kojima su me osvojile.
Fuler navodi: “Malo zna onaj tko sve što zna kaže ženi. “Tu mnogi muškarci padaju. Iz svoje prevelike ljubavi i privrženosti prenesu ženi čak i najdublje tajne i strogo povjerljive poslove i tu ih tek sustiže njihov poraz od kojega se teško oporavljaju.

G.Pigault Lebrum navodi: “Oni koji o ženama uvijek dobro govore ne poznaju ih dovoljno. Oni koji o njima samo laži govore,ne poznaju ih nikako. “Ovdje nije dobro ni jedno ni drugo. U prvom slučaju dosta ih zbog silnih hvalospjeva ženama od njih naprave umišljena neinteligentna bića, a o drugim ne treba trošiti riječi jer su ih oni samom svojom izjavom davno potrošili.
James Holt McGavran je napisao: „Nisam imao sreće ni sa jednom svojom ženom. Prva me je ostavila, druga nije.“ Ovaj odista nije imao sreće ha,ha,ha.
LI Tai po navodi: “Ružama je potrebno sunce, ženama ljubav. “Ovdje leže mnogi odgovori u odnosima muškaraca i žena. Oni muškarci koji umiju ženama svakodnevno poklanjati dio svoje ljubavi imaju i ženu i ljubav.

Likok je napisao: “Ako žena nađe ljubavnika onda je sita svog muža ili nije. “Ovdje bi se svaki oženjeni muškarac trebao zamisliti nad ovom drugom riječi: “Ili nije????“
Nash je napisao: “Najbolji način da zapamtite kad je vašoj ženi rođendan je da ga zaboravite jednom. “Hvala Bogu pa ja znam inače bih vidio svog Boga.
Shakespeare: “Nije zanimljivo što žene kažu, zanimljivo je što prešute. “Nekada je čak i bolje da prešute sukladno onoj Kikaševoj iz prosjaka i sinova: “Duge kose, kratke pameti a još dužeg jezika.“
Čuveni vojskovođa Napoleon Bonaparta je izrekao možda jednu od najvećih istina o ženama svih vremena: “Bez žene nema sreće ni nesreće.“
Sacha Gutry je napisao: “Žena je raj za oči, pakao za dušu, čistilište za džep.“Ovo iskustvo mnogi muškarci diljem svijeta dijele u svojim pijanim noćima. Čak i danas na Međunarodni dan žena.

Talijanska poslovica kaže: “Lijepa je žena kao slabo utvrđen grad; lako se zauzima ali se teško brani. “Stoga bježite od lijepih žena muškarci.
Rurska poslovica govori: “Dobro vino i lijepa žena-to su dva najljepša otrova. “ Ipak mnogi se muškarci još uvijek truju tim otrovima.
Slučajni predsjednik RH Zoran Milanović je sukladno svojim svjetonazorima i zoranizmima i danas na Dan žena izrekao jednu svoju neponovljivu: “Postoje žene i žene. “Kad su ga novinari pitali da im pojasni koje su to žene i žene on im je lakonski rekao:“Prve su borbene žene koje će napasnika odalamiti u njegov najslabiji dio dok su druge žene foliranti. Od njega ništa čudno ali i u njegovoj izjavi se da iščitati mnogo o ženama.

Ipak šalu na stranu. Žene su majke, bake, kćerke, sestre, supruge, djevojke, djevojčice, stvorenja koja su prvotno stvorena voljom Božjom kao i sva druga živa stvorenja na ovoj zemlji premda se zbog njih vode ratovi, uništavaju brakovi, oduzimaju životi, doživljavaju financijski bankroti. Žene su inspiracija. Često i institucija. One su ženstvene. Ta divna stvorenja. Ipak najveća savršenost žene se ogleda u njenoj poniznosti i podložnosti kojom je u stanju razoružati svakog muškarca ovoga svijeta. Nikakva je emancipacija, obrazovanje, moć ili pak društveni status koji posjeduje ne može uzdići iznad dva postulata na kojima bi ona trebala graditi svoj život. Poniznost i podložnost i to upravo onako kako je to činila Blažena Djevica Marija. Svakog dana njenog života u godini koja ima 365 dana osim one prijestupne. Njena inferiornost dovesti će je do njene superiornosti. One koje to znaju prepoznati i igrati tu igru života mogu sve. Graditi svemir i brodove. I imati će sve.
Stoga drage žene neka Vam je svima sretan vaš Dan žena koji zaslužujete proslaviti. Koji znate proslaviti bez pretjerivanja.

Na kraju kao maleni darak puštam vam pjesmu Slave of love (Rob ljubavi)Bryana Ferrya. Uživajte.

Vlado Marušić/BraniteljskiPortal.ba