Ministarstvo za pitanja branitelja FBiH priprema izmjene i dopune Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, kako bi u pravo na naknadu uveli i nezaposlene supruge umrlih branitelja, kao i branitelje-povratnike u RS koji također nemaju primanja.

„Na osnovu analize radne grupe za praćenje implementacije Zakona, i na osnovu zahtjeva Saveza razvojačenih branitelja, pokrenute su procedure izmjene i dopune Zakona“, kazao je Salko Bukvarević, federalni ministar za braniteljska pitanja, za Radiosarajevo.ba.

Istakao je da je planirano da izmjene i dopune Zakona budu spremne do kraja ovog mjeseca kako bi bile upućene u proceduru pribavljanja mišljenja nadležnih institucija, slanja na Vladu FBiH, a potom i u Parlament FBiH.

Federalni ministar očekuje da će sve biti konačno usvojeno do kraja godine kako bi supruge umrlih branitelja i povratnici u RS od 1. sječnja iduće godine stekli pravo na naknade.

„Sredstva bi se planirala budžetom za iduću godinu. U okviru ovih postojećih sredstava za implementaciju Zakona, našli bi prostora. Imamo 50 miliona KM godišnje, uklopićemo se. Koeficijent za isplatu je jedan. Egzistencijalna naknada za razvojačene branitelje ide 5 KM po mjesecu. Ako bi bilo više zahtjeva, koeficijent bi se korigirao“, rekao je Bukvarević.

Procjena je da bi izmjenama Zakona bilo obuhvaćeno oko 3.000 ljudi, odnosno da je toliko nezaposlenih supruga umrlih branitelja i povratnika u RS bez primanja.

„Želimo pomoći braniteljima povratnicima. Neke županije su ih obuhvatile, a neke nisu pa je onda rečeno da je najbolje da s federalnog nivoa ide, da obuhvatimo sve, da ne bude diskriminacije“, pojasnio je Bukvarević.

Podsjetimo, prošle je godine usvojen Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji. Ovim zakonom se, između ostalog, borcima daje pravo na egzistencijalnu naknadu u iznosu od 5 KM za svaki mjesec proveden u Domovinskom, ali pod uvjetom da su barem godinu dana na birou, da su u braniteljskim redovima proveli najmanje godinu dana, te da su stariji od 57 godina.

Za mlađe od 57 godina nadležne su županije.

Ovo je bio i jedan od zahtjeva razvojačenih branitelja koji su u kampu pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu proveli dvije godine, a na proteste i blokade izašli mnogo puta.

Radio Sarajevo.ba