Iz Domovinskog Pokreta, uskoro vladajuće stranke u Hrvatskoj, ističu da je rješavanje hrvatskog pitanja u BiH za njih ključno pitanje hrvatske vanjske politike.

“Ali i, s obzirom na zemljopisnu međuzavisnost, tzv. meki trbuh, i ključno pitanje nacionalne sigurnosti”, navodi se u programu stranke.
U programu naglašavaju da Schengenska granica ne smije predstavljati Kineski zid prema Hrvatima u BiH.
“Hrvati u Bosni i Hercegovini nalaze se između čekića i nakovanja srpske separatističke i bošnjačke unitarističke politike. Dok istaknuti predstavnici Srba u BiH najavljuju odvajanje srpskog entiteta, na bošnjačkoj političkoj sceni postoji konsenzus o tome da Hrvatima treba oduzeti konstitutivni status i pretvoriti ih u nacionalnu manjinu, ako treba i vojnim putem, kako je to svojedobno poručio Bakir Izetbegović.
Kad su Hrvati u pitanju, postoji prešutni konsenzus bošnjačke političke elite”, stoji u dokumentu.
U nastavku autori programa sjajno primjećuju da BiH prijeti radikalizam.
“U BiH postoji više hiljada radikaliziranih pojedinaca, a nepovoljna privredna i politička situacija u državama tzv. Zapadnog Balkana predstavlja plodno tlo za jačanje radikalizma. O tome je potrebno voditi računa u svim strategijama i konceptima nacionalne sigurnosti”.
Ljudi iz Domovinskog Pokreta znaju, kao i svatko tko misli svojom glavom, da Bošnjaci žele Federaciju BiH pretvoriti u bošnjački entitet.
“Takve su politike započele još u vrijeme rata kada je Armija BiH, posebno iz srednje Bosne, protjerala više od 150.000 Hrvata. Svaki hrvatski prijedlog o preustroju države službeno Sarajevo nastoji na međunarodnoj razini diskreditirati kao nastavak politike ‘podjele Bosne’”.
Činjenice govore da je Hrvatska devedesetih osigurala opstanak BiH.
“Maliciozne teze o ‘podjeli Bosne’ pokazale su se neutemeljenim, a da je BiH na kraju podijelila međunarodna zajednica, pri čemu su Hrvati najgore prošli”, tvrde iz DP-a.
Autori u nastavku pokazuju zabrinutost jer je očigledan cilj Bošnjaka: politička eliminacija hrvatskog naroda. Što se već pokušali u nekoliko navrata.
“Bošnjaci i danas provode unitarističku politiku kojoj je cilj politička eliminacija hrvatskog naroda u Federaciji BiH, a u takvim poduhvatima često imaju i podršku tzv. visokih predstavnika kojoj se nakon rata često znala pridružiti šutnja službenog Zagreba.
Tome će se Domovinski pokret odlučno suprostaviti. Potrebno je prekinuti šutnji o procesu nestanka Hrvata u Bosni i Hercegovini koji se odvija prema našim očima” navodi se.
Smatraju da Hrvatska treba iskoristiti sve diplomatske i lobističke kapacitete na regionalnoj i međunarodnoj razini kako bi se onemogućilo preglasavanje i osiguralo ravnopravno zastupanje Hrvata u BiH i osiguralo njihov opstanak.
Navode da se to može postići promjenom izbornog zakona.
“Hrvati moraju dobiti političku autonomiju u onim krajevima u kojima su većina”, stoji u zaključku Domovinskog Pokreta.
Ovakve politike vesele sve Hrvate Herceg-Bosne koji se bore protiv oduzimanja demokratskih prava već više od 20 godina.
Cijeli politički program DP-a možete pronaći na njihovoj stranici: /dp.hr/

Hercegovački portal