Postoje mnoge priče o tajanstvenom križu iz Kolumbije, koje se prenose s koljena na koljeno i sačuvane u nekoliko povijesnih i crkvenih zapisa. Sve govore isto. Sredinom 18. stoljeća, na plaži u Cartageni de Indias (grad u sjevernoj Kolumbiji, na Karipskom moru), dominikanski redovnici pronašli su veliki komad drveta. Odnijeli su ga u samostan jer su mislili da se u njemu može uklesati Kristov lik.

Redovnici su pokazali komad drveta starijem čovjeku koji je u to vrijeme bio u samostanu i koji je tvrdio da je kipar iz Firence. No, umjetnik je navodno zaključio da su dimenzije drveta neprikladne. Novacima je naložio da taj dio bace natrag u more i potraže drugi, prikladniji, da isklešu raspelo u prirodnoj veličini.

Nekoliko dana kasnije, mladi redovnici pronašli su isti komad drveta na plaži, ali neobjašnjivo uvećan. Ovaj put čovjek ga je smatrao prikladnim za skulpturu. Ipak, postavio je dva uvjeta. Prvo je želio raditi u samoći, na određenom mjestu (jedna od ćelija u samostanu). Drugo, želio je da mu se obroci poslužuju kroz maleni prozorčić na vratima ćelije.


Nekoliko dana braća i novaci nisu čuli ništa osim zvukova pila koje režu drvo, dlijeta i drugog alata. Nisu vidjeli ništa osim ruku bezimenog umjetnika dok su mu kroz prozor posluživali hranu i vodu. Nitko s njim nije razgovarao, nitko mu nije vidio lice (u samostan je došao gladan i samo u dronjcima).

Autor križa: Anđeo?

Dva tjedna kasnije, zvuk alata za rad je prestao, a prozor kroz koji je kipar hranjen hranom više se nije otvorio. Očekivanje samostanske braće pretvorilo se u tjeskobu. Prema Atiliu Oteru, istraživaču kulture, “redovnici su morali biti nervozni jer su nakon nekoliko sati tišine u kiparevoj ćeliji odlučili pokucati na njegova vrata da vide je li živ”.

Ono što su pronašli, prema Oterou bilo je nevjerojatno: gotovo dva metra visoku skulpturu Krista u trenutku raspeća. Uz kip nisu pronađeni ni alat ni kipar. Hrana koju su dva tjedna donosili umjetniku ostala je netaknuta.

Prema nekim publikacijama, nestanak umjetnika (isto tako misteriozan kao i njegov dolazak u samostan), potaknuo je legende da je on anđeo kojeg je Bog poslao sa zadatkom da napravi ovu čudesnu skulpturu.

Divan križ

Skulptura, koja je postala jedan od simbola grada, upisana je na Popis svjetske baštine. Privlači i Kolumbijce i turiste iz drugih zemalja koji posjećuju crkvu Santo Domingo kako bi vidjeli je li misteriozni križ doista vrijedan divljenja.

Tajanstvena skulptura Krista pokazuje nešto što mnoga umjetnička djela nisu uspjela prenijeti: točan trenutak smrti, konačnu napetost mišića i tetiva, posljednji grč tijela, posljednji pogled, posljednji dah …

Vjera hr