Dana 07.04.2017. godine u Bugojnu je održan sastanak Savjeta/Vijeća Branitelja, na kojem je prisustvovala većina članova. Za dnevni red su bile predviđene slijedeće točke:

1.Uvodno obraćanje domaćina sastanka,

2.Usuglašavanje prijedloga oko odlaska pred Parlament FBiH u Sarajevu dana 11.04.2017. godine, radi davanja podrške Rezoluciji Branitelja,

3.Obraćanje članovima Vlade Marušića, člana Savjeta/Vijeća Branitelja,

4.Obraćanje Esudina Džafića člana Savjeta/Vijeća Branitelja,

5.Obraćanje drugih članova Savjeta/Vijeća Branitelja po redu njihovih prijava,

6.Razno,

7.Donošenje zaključaka sa sastanka,

Nakon uvodnog obraćanja domaćina riječ je dobio Vlado Marušić, član Savjeta/Vijeća Branitelja i član međuresorne radne skupine za provedbu Rezolucije Branitelja koji je prisutne članove i goste izvijestio kako je Rezolucija Branitelja ušla u Parlament FBiH te kako je ista trebala biti uvrštena na sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kao prva točka dnevnog reda dana 11.04.2017. godine ali kako ista nije uvrštena voljom vladajućih elita, već je kao jedina točka dnevnog reda za tu tematsku sjednicu predviđena točka: Koridor V c, s čime branitelji potpisnici Rezolucije nikako ne mogu biti zadovoljni.

Marušić je također napomenuo kako su svi članovi Savjeta/Vijeća Branitelja vodili proteklih dana intenzivne pregovore s oporbenim političkim strankama u Parlamentu koji su im rekli da će podržati Rezoluciju Branitelja na dan sjednice Zastupničkog doma Parlamenta 11.04.2017. godine.

Dana 06.04.2017. godine u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH je održan kolegij tog doma na kojemu su predstavnici SBB-a i predstavnik SDP-a predložili uvrštavanje Rezolucije Branitelja u dnevni red Zastupničkog doma Parlamenta FBiH za dan 11.04.2017. godine, ali Rezolucija Branitelja nije uvrštena jer se pojedini članovi tog kolegija (HDZ BiH i SDA) nisu izjasnili o tom prijedlogu tražeći odgodu za 15/petnaest dana zbog usuglašavanja prijedloga o Rezoluciji Branitelja što je Vladi Marušiću telefonskim putem potvrdila Vesna Švancer, dopredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Marušić je prisutne članove također izvijestio kako su sve podružnice UZB-a u ŽZH, HNŽ-u, HBŽ-u, Posavskoj, SBK-u, TK, usuglasile svoje stavove na izvanrednim skupštinama i donijele zaključke kako će njihovi članovi samoinicijativno dana 11.04.2017. godine u znatnom broju ići pred Parlament FBiH FBiH kako bi dali podršku Rezoluciji Branitelja, na način kojim će od predstavnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH tražiti njeno uvrštavanje u dnevni red tog doma i njeno usvajanje jer su Branitelji tako odlučili jednoglasno.

Nakon Vlade Marušića riječ je dobio Esudin Džafić član Savjeta/Vijeća Branitelja ispred TK i rekao kako oni nisu održavali izvanredne sastanke za podršku Rezoluciji Branitelja ali je napomenuo kako će iz svake općine TK pred Parlament u Sarajevo doći određen broj Branitelja kako bi dali podršku Rezoluciji Branitelja.

Sead Kličić član Savjeta/Vijeća Branitelja ispred USK je napomenuo kako je stav USK da se ide u Sarajevo dana 11.04.2017. godine i kako će pred Parlament FBiH ići određen broj predstavnika iz svake općine te županije i koji neće odustati dok se Rezolucija ne uvrsti u dnevni red tog doma i dok ne bude usvojena.

Salko Lužić član Savjeta/Vijeća Branitelja ispred ZDK se osvrnuo na nekoliko aspekata braniteljske borbe naglašavajući kako je aktualni ministar Branitelja FBiH u više navrata izigrao Branitelje koji su dovedeni na rub očaja, gdje ih je dosta izvršilo suicid, bačeni su na rub očaja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu, te kako je 570 milijuna KM sasvim dovoljno za zadovoljavanje potreba demobiliziranih Branitelja potpisnika Rezolucije Branitelja, ali da se ta sredstva transparentno podijele. Što se tiče odlaska u Sarajevo na dan 11.04.2017. stav ZDK je da se u Sarajevo ide s određenim brojem predstavnika iz svake općine te županije.

Armin Plivčić, član Savjeta/Vijeća Branitelja ispred SBK je napomenuo kako će i predstavnici te županije doći u Sarajevo 11.04.2017. godine te kako treba predstavnicima Zastupničkog doma Parlamenta odaslati jasnu i nedvosmislenu poruku ukoliko ne uvrste rezoluciju Branitelja u zasjedanje 11.04.2017. godine kako će biti suočeni s najvećim prosvjedima demobiliziranih Branitelja u cijeloj FBiH gdje će Branitelji organizirati blokade, šatorska i kamp naselja pred institucijama i graničnim prijelazima do konačnog ispunjenja svih njihovih zahtjeva sadržanih u Rezoluciji Branitelja.

Irhad Ramić Kiro član Savjeta/Vijeća Branitelja ispred SBK je također rekao kako će predstavnici te županije doći u Sarajevo 11.04.2017. godine sa znatnim brojem svojih članova i tražiti uvrštavanje Rezolucije Branitelja u dnevni red i njeno usvajanje i od toga nema odstupanja.

Drago Grbavac Predsjednik UZB/Borci BiH, član Savjeta/Vijeća Branitelja, i član međuresorne radne skupine za provedbu Rezolucije Branitelja je kao i uvijek do sada bio rezolutan tražeći jedinstvo Branitelja i odlazak u Sarajevo pred Parlament u što je moguće većem broju jer je ovo zadnja šansa ovoj Braniteljskoj populaciji za ostvarivanje njihovih zakonskih prava.

Nakon izlaganja članova Savjeta/Vijeća Branitelja domaćin sastanka je dao riječ sestri osuđenog zapovjednika Armije BiH Hanefije Parage koja je u vrlo emotivnom govoru obrazložila članovima Savjeta/Vijeća Branitelja kako je njen brat po zapovjednoj dužnosti iako je to u kasnijem postupku pred domaćim sudovima osporeno osuđen na kaznu zatvora gdje je u BiH izdržao 13 i pol godina i pušten na slobodu kao slobodan čovjek, nakon čega je uhićen u Njemačkoj i izručen Italiji po Interpolovoj tjeralici i gdje je u Italiji osuđen na kaznu doživotnog zatvora za isto kazneno djelo za koje je izdržao kaznu u BiH. Rekla je kako nikada neće odustati od traženja istine za svog brata koji je nezakonito uhićen, isporučen i kažnjen na kaznu doživotnog zatvora u Italiji. Isto tako je napomenula kako nije zadovoljna postupcima države BiH u zaštiti njenog brata i kako je to po njenom mišljenju politički montirano i usmjereno protiv njenog brata. Potom je rekla kako nitko od demobiliziranih Branitelja potpisnika Rezolucije Branitelja nije pošteđen od budućih postupaka protiv njih ukoliko se dopusti ovakva nepravda.

Nakon nje se otvorila rasprava gdje je prvi uzeo riječ Vlado Marušić koji je sestri osuđenog Hanefije Paraga dao svoju osobnu podršku govoreći kako Italija ne bi smjela imati pravnu jurisdikciju nad već osuđenim državljaninom BiH koji je po istom kaznenom dijelu kaznu izdržao u BiH te kako je to kršenje odredbi međunarodnog kaznenog prava i svih konvencija o ljudskim pravima.

I drugi članovi Savjeta/Vijeća Branitelja su u svojim obraćanjima dali podršku sestri osuđenog Hanefije Parage.

Nakon izlaganja Savjet/Vijeće Branitelja se povuklo i donijelo slijedeće:

Z A K L J U Č K E

1.Savjet/Vijeće Branitelja donosi odluku kojom će svaka Županija/Kanton u FBiH po svom nahođenju odrediti određen broj demobiliziranih Branitelja za odlazak pred Parlament FBiH dana 11.04.2017. godine za podršku Rezoluciji Branitelja na način kojim će od tog doma tražiti njeno uvrštavanje u dnevni red i usvajanje,dok će preostali demobilizirani Branitelji u matičnim općinama ostati na dispoziciji predstavnicima svojih udruga potpisnicama Rezolucije Branitelja za ostale aktivnosti,

2.savjet/Vijeće Branitelja donosi odluku kojom će svaki predstavnik županija/kantona iz koje Branitelji dolaze pred Parlament voditi računa o sigurnosnim aspektima Branitelja, državnih institucija i imovine,

3.Savjet/Vijeće Branitelja napominje kako će sukladno pismenom zahtjevu koji je predat u protokol oba doma Parlamenta FBiH izričito tražiti i zahtijevati prisustvo svih članova Savjeta/Vijeća Branitelja na sjednici Zastupničkog doma i obraćanje njihovog predstavnika zastupnicima zastupničkog doma Parlamenta FBiH,dana 11.04.2017 godine.

4.Svi članovima Savjeta/Vijeća Branitelja svojim vlastoručnim potpisima daju podršku uhićenom i osuđenom ratnom zapovjedniku Armije BiH Hanefiji Paragi jer isti ne može biti dvaput osuđen za isto kazneno djelo, te traže od svih mjerodavnih institucija BiH, FBiH poduzimanje svih mogućih pravnih i diplomatskih koraka u zaštitu Hanefije Parage i puštanje istog na slobodu.

Poštovani Branitelji!

Savjet/Vijeće Branitelja traži od svih svojih članova, potpisnika Rezolucije Branitelja maksimalnu ozbiljnost u svim aktivnostima oko dolska i odlaska u Sarajevo dana 11.04.2017. godine, jer je to za demobilizirane Branitelje dan „D“ u ostvarivanju naših i vaših prava. Neka to bude za nas svetkovina i praznik jer druge prilike nećemo imati ukoliko prepustimo sudbinu Rezolucije Branitelja u nečije tuđe ruke. Rezolucija Branitelja je naša svetinja i od nje ne odstupamo niti milimetra.

Skupimo se zajedno i dajmo podršku Rezoluciji Branitelja dana 11.04.2017. godine.

Neka nam je svima jedini i milosrdni Bog na pomoći i samo ćemo tako uspješno doći do svog cilja sadržanog u Rezoluciji Branitelja.

Zajedno do pobjede!

Savjet/Vijeće branitelja BiH