FOTO: Zdravka Soldo

ŠIROKI BRIJEG – Dana 20.12.2016 godine u kino dvorani Borak u Širokom Brijegu s početkom u 19,00 sati UZB-Podružnica Široki Brijeg je održala svoj zadnji sastanak u 2016 godini.

Na sastanku su bili prisutni predstavnici UZB/Borci BiH Ljubuški na čelu s Dragom Grbavcem, Predsjednikom te udruge, Vlado Marušić, Predsjednik UZB ŽZH, koji je ujedno i vodio sastanak, Vjekoslav Dragoja, Predsjednik UZB-Podružnica Posušje, Petar Ereš,Predsjednik UZB-Podružnica Ljubuški, Ivan Marić, Predsjednik UZB-Podružnica Grude,tajnik UZB/Borci BiH Franjo Hrstić, te Predsjednik UZB-Podružnica Čapljina Mili Jurković. Kino dvorana je bilo dobro popunjena i sastanku je prisustvovalo oko 100 članova UZB iz svih općina ŽZH i grada Širokog Brijega.

Poseban gost sastanka je bio fra Alen Pajić, predstavnik franjevačkog samostana na Širokom Brijegu, koji se odmah na početku obratio članovima UZB, naglasivši kako se on kao i svi franjevci franjevačkog samostana na Širokom Brijegu usrdno nadaju kako će ova populacija Branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu dobiti svoja zaslužena prava. Ovim putem mi se srdačno zahvaljujemo Gvardijanu Franjevačkog samostana na Širokom Brijegu fra Tomislavu Puljiću koji je poslao svog predstavnika da nam se obrati i izmoli zajedno s nama molitvu koja nam znači više od bilo kojeg drugog blagoslova u našim nastojanjima ka ostvarivanju naših prava, uz nadu kako će predstavnici franjevačkog samostana i dalje pratiti našu udrugu na putu ka konačnoj pobjedi.

Vlado Marušić je izvijestio prisutne kako je Rezolucija Branitelja završila u oba doma Parlamenta FBiH te će se o njoj u skorije vrijeme raspravljati, čim se verificira 13-člana interresorna radna skupina za provedbu/implementaciju Rezolucije Branitelja, uz napomenu kako je Zastupnički dom Parlamenta FBiH taj dio posla već odradio a ovih dana će isto učiniti 4/četiri federalna ministarstva i Dom naroda. Isto tako napomenuo je kako država RH i BiH u kojima živi katolički narod koji zna poštivati i cijeniti svoje vrijednosti počiva na dva stupa i to: Svetom Domovinskom ratu i na Svetoj i apostolskoj katoličkoj crkvi a neke snage uporno udaraju na ta dva temelja s tendencijom da ih poljuljaju i sruše ali UZB to nikada neće dozvoliti i ostaće ustrajna u zaštiti tih vrijednosti.

Nakon Vlade Marušića govorili su Drago Grbavac, Vjekoslav Dragoja, Petar Ereš i Ivan Marić i svaki je sa svog aspekta obrazlagao tematiku koja se tiče Zaboravljenih branitelja naglašavajući kako se braniteljsko pitanje treba rješavati od 1995 godine na ovamo jer je Braniteljska kuća prepuna šišmiša i vrana koje su tu braniteljsku kuću nagrizle i ona se urušava, te je stoga tu kuću potrebito ponovno izgraditi od temelja do krova i u kojoj kući neće biti mjesta za uhljebe svih vrsta, lažne zapovjednike, lažne RVI, lažne udovice, lažne umirovljene, odlikovanemitd. itd. jer ta kuća u sebi ne smije imati takve kategorije imajući u vidu kako je Sveti Domovinski rat jedan od temelja na kojima počiva i RH i BiH.

Svi su se govornici na kraju složili kako će demobilizirani Branitelji bez ikakvih prava uskoro dobiti svoja prava čim se 13-člana interresorna komisija verificira a to se očekuje uskoro. Ukoliko se to ne dogodi Branitelji su opet spremni kao i 1991 godine izići na ulice, granice i pred institucije i štititi svoja stečena prava koja su im bešćutnom politikom vladajućih garnitura svih 25 godina od prestanka rata bespravno oduzimana.

Na kraju sastanka upriličen je domjenak na kojemu su prisutni članovi udruge zajedno s fra Alenom Pajićem razmijenili svoja iskustva i dojmove.

BraniteljskiPortal.ba