“Mi nismo u 30 godina hrvatske države, uključujući ova zadnja otkapanja, otkopali niti jedan promil pobijenih 1945. Ovo sve što se sada otkapa – par desetaka posmrtnih ostataka – to je samo predstava za javnost. Suština je puno dublja. Vi da otkopate, a sada u Hrvatskoj ima 940 obilježenih sumnjivih skrivenih grobišta – da ih otkopate Vi morate paralelno kopati u svim županijama, barem na 10 mjesta u svakoj da bi za sljedećih 30 godina iskopali sva ta grobišta. Ovakvom dinamikom, kao što sad vidimo, od nekoliko desetaka do koju stotinu posmrtnih ostataka godišnje trebat će nam negdje 400-500 godina da obavimo sav taj posao.” – rekao je nedavno u razgovoru za Narod.hr Andrija Hebrang, član udruge Macelj i nekadašnji predsjednik danas ukinutog Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon II. svjetskog rata.

Pa, iako se istraživanje grobišta odvija zaista nedovoljnom brzinom, ipak, čak i ovim tempom izlaze na vidjelo zastrašujući razmjeri zločina Titovih partizana za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

Jedna od nedavno otkrivenih grobnica je i ona u Tomašici – dijelu Garešnice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, čiji su otkopani posmrtni ostaci sahranjeni prije nešto više od dva tjedna, 23. kolovoza, na Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Otkrivene grobnice u ovom mandatu

Tom prilikom je ministar branitelja Tomo Medved, u čiju nadležnost od ukidanja spomenutog Ureda, spada briga za grobnice iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća, naveo postignuća Ministarstva po tom pitanju u proteklom njegovom mandatu.

“Ministarstvo hrvatskih branitelja u proteklom je mandatu značajno unaprijedilo Hrvatski model traženja nestalih osoba modernizacijom tehnologije koja služi pretrazi terena, osposobljavanjem djelatnika s operativnim i analitičkim iskustvima, otvorili smo ispostave u Vukovaru i Splitu te u protekle četiri godine pregledali preko 35 000 m2 terena.
U evidencijama Ministarstva prijavljeno je preko 1000 mogućih grobišta koja se nalaze u različitom stupnju istraživanja, a u protekle četiri godine provedena su terenska istraživanja na 60 lokacija, dok je na 42 lokacije potvrđen pronalazak posmrtnih ostataka, odnosno grobišta.

Na Tuškanacu smo ekshumirali 102 posmrtna ostatka osoba stradalih u Drugom svjetskom ratu i poraću, na Gračanima 294, u Maclju 82, u kod Učiteljskog fakulteta u Zagrebu 25, Brdovcu 130, Zagvozdu 30, Vagancu 55, Gospiću 19 te na mnoštvu manjih nalazišta, a posebno danas ističem i posljednju veliku ekshumaciju u jami Jazovka odakle je ekshumirano 814 posmrtnih ostataka.

Prije godinu dana, na ovaj isti datum organizirali smo pokop za žrtve u Gračanima. Danas se molimo i za njihove duše i naš cilj ostaje da dostojno pokopamo mrtve, kao što to činimo danas ovdje, kao što smo učinili u Gračanima, u Boričevcu, Višnjici, Vagancu, Brodu na Kupi i mnogim drugim mjestima.” – rekao je u Tomašici ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ukop posmrtnih ostataka održan na Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Svetu misu i obred pokopa predvodio je biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak, u koncelebraciji s župnikom vlč. Kristijanom Bogdanom.

Pokopu žrtava Drugog svjetskog rata nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved s pomoćnikom ministra Stjepanom Sučićem i suradnicima, izaslanstvo Hrvatskoga sabora, gradonačelnik Grada Garešnice, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, članovi obitelj žrtva, hrvatski branitelji, predstavnici udruga te ostali okupljeni na dostojnoj sahrani žrtava.

Mons. Vjekoslav Huzjak u propovjedi je istaknuo je kako je današnji dan prisjećanje da se grozote više nikada ne ponove i kako kršćani u svoje molitve uključuju i one koji su bili krvnici: „Oni su ljudi, doći će pred lice Božje, svatko od nas, kako kaže sveti Pavao će Bogu za sebe dati račun. To je ono što nama daje mir i nadu u dušu. Ne gledamo svijet s pozicija kako se osvetiti, nego kako ćemo vjerni Bogu služiti bratu čovjeku“.

Okupljenima su se obratili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i gradonačelnik Grada Garešnice, a potom je održan obred pokopa te su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Gradonačelnik Garešnice istaknuo je potrebu suočavanja s prošlošću i zahvalio je Ministarstvu hrvatskih branitelja i svima koji su sudjelovali u ekshumaciji žrtva u Tomašici te izrazio vjeru kako će ovime žrtve pronaći svoj mir.

Kronologija otkrića masovne grobnice u Tomašici

“Ministarstvo hrvatskih branitelja u ožujku 2020. provelo je terenska istraživanja po prijavi Udruge Hrvatski domobran – ogranak Garešnica koja se obratila s vlastitim saznanjima o mogućoj lokaciji grobnice.

Probna iskapanja, odnosno ekshumacija započela su 24. veljače i trajala su do 16. ožujka 2020. godine. Za ekshumaciju je nadležni Županijski sud u Bjelovaru izdao sudski nalog, a obradi grobnice pristupilo se sustavno i po svim pravilima struke. Uzimajući u obzir specifičnost lokacije tj. izrazitu naplavljenost tla, plan obrade grobnice podijeljen je u tri faze rada.

Prva faza sastojala se od utvrđivanja rubova grobnice, druga faza sastojala se od pripreme grobnice i posmrtnih ostataka za njihovo individualno vađenje te treće i završne faze ekshumacije. Pregledano je ukupno 546 m2 terena, dok je utvrđena površina grobnice bila oko 180 m2.

Hebrang za Narod.hr: ‘I danas gazimo po leševima svojih predaka iz ’45. i iz ’91., a da uopće nismo obznanili njihov broj i tko ih je pobio’

(FOTO) Kod Garešnice ekshumirani ostatci 57 osoba iz razdoblja Drugog svjetskog rata

Dr. Hebrang: Matić je kao ministar podigao spomenik žrtvama komunističkih pokolja s umanjenim brojem ubijenih!

(VIDEO) Istraživač Mladen Kuka koji je otkrio Jazovku: ‘To mjesto sam pronašao za vrijeme Jugoslavije pod cijenu kockanja s vlastitim životom’

Cijeli proces tijekom tri tjedna rada vođen je međuresornom suradnjom. Služba kriminalističke policije PU bjelovarsko-bilogorske svakoga je dana radila klasični policijski očevid. I na primjeru obrade grobnice u Tomašici pokazana je toliko bitna koordinirana međuresorna suradnja Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog odvjetništva, Grada Garešnice, mjesne župe u Tomašici te udruge Hrvatski domobran-ogranak Garešnica. Tijekom terenskih aktivnosti, u suradnji s kriminalističkom policijom, na lokaciji su obavljeni i razgovori sa mještanima koji su raspolagali saznanjima o događajima toga vremena.

Također, terenske aktivnosti uključivale su i terenske izvide na širem području susjedne općine Berek. Tijekom izvida obišle su se lokacije mogućih masovnih grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te su iste snimljene iz zraka za buduća daljnja postupanja.” – objavilo je Ministarstvo branitelja te navelo sljedeće:

Antropološkom analizom za posmrtne ostatke 53 osobe utvrđeno je slijedeće:

spol je bilo moguće utvrditi za 52 osobe, i to da se radi o 47 osoba muškog spola i 5 osoba ženskog spola, čiji je dobni raspon od 14 do 60 godina. Najviše su zastupljene osobe mlađe i srednje životne dobi te sedmero adolescenata i dvoje starijih od 50 godina.
zabilježena su perimortalna oštećenja na kostima muških osoba: na četiri lubanje vidljive su prostrijelne rane, na pet lubanja frakture nastale djelovanjem tupo-tvrde sile te na dugim kostima nogu četiri osobe vidljive su frakture.

Izvor: narod.hr