Braniteljski portal.ba je u nekoliko svojih tekstova i priopćenja objavio nepravdu koja se sustavno čini nezaposlenim osobama u FBiH evidentiranim na Zavodima za zapošljavanje,jer su oni svim prethodnima odlukama Vlade FBiH bili izostavljeni iz primanja jednokratnih novčanih pomoći od 100 KM koje su dobili korisnici proračuna FBiH kao što su umirovljenici,RVI,primatelji tzv.”egzistencijalne novčane naknade”,kao i civilni invalidi.

Premda ovi gore navedeni dobitnici jednokratne novčane pomoći od 100 KM ostvaruju kakva-takva primanja koja im neće poboljštai njihov ionako težak položaj u društvu tih 100 KM imk dođe kao kap u moru i barem im vraća osmijeh na lica tog dana kada im na račune sjedne tih famoznih 100 KM,dok nezaposlne osobe evidentirane na zavodima za zapošljavaje nisu imale razloga ni za taj maleni osmijeh.

Stoga je odluka Vlade HNŽ o dodjeli 100 KM nezaposlenim osobama evidentirani na zavodima za zapošljavanjeu HNŽ dobar primjer jedne županije u FBiH kako su među najugroženijim pučanstvom u FBiH upravo nezaposlene osobe u gore navedenim zavodima,čiji primjer bi trebale slijedeiti sve županije u FBiH.

U nastavku objavljujemo cijeli tekst s portala Faktor.ba o odluci Vlade HNŽ o dodjeli jednokratne pomoći nezaposlenim osobama u HNŽ.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je usvojila Odluku o odobravanju utroška novca utvrđenog Izmjenama i dopunama budžeta HNŽ za 2022. godinu Službi za zapošljavanje HNŽ u svrhu isplate jednokratne pomoći za nezaposlene u iznosu 2.722.500 KM.

Vlada je razmotrila cjelokupnu situaciju zbivanja u našoj zemlji, te potaknuta globalnom krizom koja nije izostavila ni naše podneblje odlučila je pronaći mogućnost podrške nezaposlenima, odnosno osobama koje su evidentirane u Službi za zapošljavanje HNŽ. Ovom Odlukom nezaposlenima koji su u evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ osigurana je jednokratna pomoć – podrška u iznosu 100 KM po osobi, saopćila je Vlada HNŽ.

Nastavljajući dobru praksu kojom se unapređuje rad zdravstvenog sistema HNŽ, Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška novca utvrđenog budžetom HNŽ za 2022. godinu za Ured predsjednika Vlade s pozicije “Nabavka vozila hitne pomoći za domove zdravlja” u iznosu 650.000,00 KM. Planirani novac iskoristit će se za nabavku pet novih vozila hitne pomoći za domove zdravlja u HNŽ i nabavku jednog polovnog dostavnog vozila.

Faktor.ba