Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) zahtjeva da pravosudne institucije BiH, prvenstveno Tužilaštvo, kao i visoki predstavnik u BiH, svako iz svoje nadležnosti, u skladu s važećim Ustavom, zakonima i podzakonskim aktima, odmah procesuiraju sve vinovnike jučerašnjeg obilježavanja 9. januara kao ‘dana Republike Srpske’.

VKBI smatra da je to bio udar na ustavno-pravni poredak u BiH.

– U cilju očuvanja postojećeg ustavnog poretka, s osnovnim ciljem očuvanja mira u BiH, neophodno je da Tužilaštvo BiH odmah, po službenoj dužnosti, otvori procese u skladu s Krivičnim zakonom BiH protiv svih vinovnika i nosilaca funkcija, koji su 9. januara 2017. godine izvršili suspenziju vladavine prava, nepoštivanjem odluka Ustavnog suda BiH, Zakona o oružanim snagama BiH i podzakonskim aktima Oružanih snaga BiH – saopćeno je iz VKBI-a.

Ova organizacija je stava da je neophodno da OHR, odnosno visoki predstavnik Valentin Inzko odmah poduzme sve neophodne aktivnosti protiv dužnosnika BiH i entiteta RS-a “u cilju sprečavanja posljedica udara na ustavno-pravni poredak BiH i očuvanja mira u BiH”.

Također, stava su da Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH trebaju, u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti, poduzeti sve potrebne aktivnosti i mjere u cilju zaštite demokratskog poretka i vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

-Neophodno je, zbog jasne podrške predsjednika Srbije Tomislava Nikolića neustavnim i nezakonitim akcijama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Madena Ivanića i rukovodstva entiteta RS-a, odmah uputiti notu Ambasadi Srbije u BiH s napomenom da se otkazuje najavljena posjeta Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini i svakako mu otkazati gostoprimstvo u BiH do uspostave vladavine prava u BiH – navodi VKBI u saopćenju.

Od ambasadora prijateljskih država, članova PIC-a, VKBI očekuje dodatne diplomatske napore i informiranje njihovih vlada o, kako se navodi, suspenziji vladavine prava i ugrožavanju mira u BiH te reakciju u skladu s međunarodnim pravnim standardima koji se primjenjuju u ovakvim vanrednim prilikama.

Fena