Na sjednici Vlade ŽZH od 12.02.2021.godine MInistar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH Mladen Begić se dotaknuo izmjena i dopuna Zakona o pravima Branitelja i Članova njihovih obitelji u FBiH, čije izmjene će se reflektirati i na izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima Branitelja u ŽZH, a tiču se tzv. “egzistencijalne novčane naknade” razvojačenim Braniteljima HVO-a u FBiH i ŽZH.

Te izmjene i dopune navedenih zakona se tiču kako navodi ministar Begić uvođenja u pravo razvojačenih Branitelja HVO-a iz RS (Republike Srpske) i Distrikta Brčko, koji su Zakonom o pravima Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH ispušteni iz ostvarivanja prava na tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu”, te uvođenje u pravo supružnika umrlih branitelja koji pravo na tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu” nisu ostvarili, ili su je ostvarili pa su umrli, a u vrijeme donošenja navedenog Zakona su imali po federalnom Zakonu 57 godina, odnosno 55 i 56 godina u ŽZH.

MInistar Begić je naveo kako se nada da će izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima branitelja u ŽZH biti završene do svibnja 2021.godine, dok se u HNŽ očekuje donošenje Zakona o dopunskim pravima Branitelja i članova njihovih obitelji početkom ožujka 2021.godine, premda u tom Zakonu nisu predviđene navedene izmjene i dopune, te će se u tom smislu voditi razgovori kako bi i HNŽ u taj Zakon uvrstio te izmjene i dopune predviđene federalnom Zakonom o pravima Branitelja i članova njihovih obitelji.

Važno je također napomenuti kako se svi razgovori na temu branitelja vode pod okriljem Odjela za Branitelje pri HNS-u i Odbora za Branitelje HDZ BiH, u kojem participiraju udruge proistekle iz Domovinskog rata HVO-a, tzv “krovne, temeljne ili reprezentativne“ koje niti jedan zakon o pravima branitelja ne poznaje kao takve,dok se dvije udruge kojih se navedeni Zakoni direktno tiču URB HVO-a ŽZH i UZB/Borci BiH nikada na te sastanke ne pozivaju što je paradoksalno i diskriminirajuće od osnutka tih stranaka. Zacijelo im smeta argumentacija predstavnika navedenih udruga pa ih stoga ne pozivaju. No, davno se reklo kako je „istina voda duboka“.

Slušajući riječi ministra Begića odista tko ne poznaje tu problematiku pozdravi će svaku aktivnost usmjerenu ka uvođenju novih branitelja HVO-a u neka od prava koja im odavno pripadaju,no najavljene izmjene i dopune navedenih zakona su tek kozmetika, igrokaz, u kojima glavnu ulogu ne igraju istinski branitelji iz borbenih postrojbi već neke druge kategorije tzv. “branitelja”,uhljebi svih vrsta, ratni profiteri, ratni dezerteri, razne tetke, babe i žabe koje s ratom i ratnim strahotama nemaju nikakve sveze dok ogroman broj istinskih branitelja HVO-a ostaje bez ikakvih primanja iz rata za što nudimo bezbroj materijalnih i svih drugih dokaza.

No, pođimo redom:

1.Tzv “egzistencijalnu novčanu mjesečnu naknadu” mogu u FBiH ostvariti tzv “branitelji” koji dokažu kako su:

-bili pripadnici oružanih snaga FBiH najmanje 12 mjeseci,

-ukoliko imaju 57 godina života,

-ukoliko dokažu kako su prije podnošenja zahtjeva za tu tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu” bili na Zavodu za zapošljavanje 12 mjeseci,

-ukoliko imaju prebivalište u BiH,

-ukoliko dokažu kako im ukupna novčana mjesečna primanja ne prelaze više od 50% minimalne mirovine BiH, odnosno 174,05 KM dok su Zakonom o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u ŽZH dobnu granicu takvih tzv “branitelja” spustili na 55 godina a dužinu prijave na zavodu za zapošljavanje na 6 mjeseci, a sve drugo iz federalnog zakona ostaje isto.

URB HVO-a ŽZH i UZB/Borci BiH iz Ljubuškog su jedine dvije udruge proistekle iz Domovinskog rata u FBiH koje su se oštro javno usprotivile takvim zakonima i nikada ga neće prihvatiti a evo zašto:

1.Naše dvije udruge broje cca 2.500 članova u ŽZH od kojih je tek nekoliko desetina njih ostvarilo pravo na tzv”egzistencijalnu novčanu naknadu”, dok svi ostali to pravo ne mogu ostvariti zbog zakonskih nemogućnosti iz navedenih zakona, godine života, mjesečna novčana primanja, prijava na zavodu za zapošljavanje, prijava prebivališta u BiH, ili dužina ratnog puta manja od 12 mjeseci),

2.Navedene dvije udruge se od svog osnutka bore za institut braniteljskog dodatka koji je trajno i nasljedivo pravo za razliku od tzv “egzistencijalne novčane naknade koja je socijalna kategorija, milostinja, te pljuska istinskim Braniteljima, koja se može ukinuti ii smanjiti, i nije nasljediva kategorija,

3.Pravo na tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“ su ostvarili mnogi koji s ratom i ratnim strahotama nemaju nikakve sveze a ostvarili su je zahvaljujući dobivanju uvjerenja o pripadnosti oružanim snagama HVO-a iz ureda obrana u ŽZH gdje su uvedeni u ratne spiskove zahvaljujući svojim ratnim zapovjednicima koji su ih vodili za vrijeme rata u vojnim postrojbama a oni su bili vani, na dul-dungu, ili u podrumima svojih kuća, stanova zajedno sa svojim boljim polovicama dok je netko za njih i u njihovo ime lio krv, znoj i suze svo vrijeme rata,

4.Pravo na tzv. “egzistencijalnu novčanu naknadu“ su dobili i branitelji koji su odista bili istinski branitelji, no dok su članovi navedene dvije udruge lili krv, znoj i suze sukobljavajući se na graničnim prijelazima u FBiH i ŽZH od 2013.godine do donošenja navedenih zakona s policijom,ovi potonji su se u zagrljaju svojih boljih polovica u svojim kućama ili stanovima naslađivali s njihovim mukama časteći ih svakakvim pogrdnim imenima nazivajući ih budalama, teroristima koje treba dobro isprebijati, te kako od njihove borbe nema ništa. Ipak kad su te „budale i teroristi“ izvojevale kakvu-takvu pobjedu usvajanjem i te tzv “egzistencijalne novčane naknade“ prvi su nahrlili u Općinske službe za branitelje kako bi se dočepali te naknade. Tada su zaboravili na ponos kojeg nikada nisu ni imali, na sve uvrede koje su nanijeli onima koji su im to omogućili skrivajući svoje lice od Lica Gospodnjeg koji ih jako dobro zna do u samu srž njihovih duša zatrovanih. Konačno najgori od njih su čak znali reći kako bi to oni: “svakako dobili“, misleći pri tome na tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“ što je licemjerje bez presedana u životu čovjeka degradirajući i omalovažavajući borbu navedene dvije udruge punih 8/osam godina, čiji predstavnicu su trpjeli batine, uvrede, omalovažavanje od strane bešćutnih političkih elita pa i od njih samih.

5.Pravo na tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“ su dobili i tzv “branitelji“ koji stoje financijski jako dobro ali zahvaljujući prijenosu svoje cjelokupne imovine na treće osobe na tu naknadu imaju zakonsko pravo,

6.No, najveći problem navedenih zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji leži u tzv “objavi jedinstvenog registra branitelja u FBiH“ koja je naime javno objavljena no u njoj je našlo mjesta cca 600 000 tzv “branitelja“ što je suludo, imajući u vidu kako je koncem 1995. godine pripadnika Armije BiH bilo cca 229 000, dok je pripadnika HVO-a bio cca 37 000. Pametnome dosta. I upravo zbog te činjenice lažnih i lažiranih spiskova Branitelja u FBiH se pojavljuju i lažni korisnici braniteljskih naknada u FBiH od čega izdvajamo najnoviju tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“.

7.URB HVO-a ŽZH je u više navrata osporavala navedeni Zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH, i Zakon o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u ŽZH, no u oba slučaja zakonska procedura onemogućava predstavnicima udruga iz rata pa i URB HVO-a ŽZH osporavanje zakonskih odredbi čime su predstavnici vlasti u FBiH i ŽZH diskriminirali ogroman broj naših članova u ostvarivanju njihovih stečenih zakonskih prava. Ipak naša borba nikada neće prestati i uvijek ćemo dok postojimo osporavati diskriminirajuće odredbe navedenih zakona, a to nikada nećemo moći kvalitetno učiniti ukoliko ne postignemo jedinstvo svih istinskih razvojačenih Branitelja HVO-a u FBiH koji će u sinergiji djelovati ponajprije u svrgavanju s vlasti onih koji nam ne daju naša prava te svim drugim dozvoljenim zakonskim sredstvima u osporavanju njihovih diskriminirajućih i nakaradnih odredbi koje nas onemogućavaju u ostvarivanju naših prava.

Koliko se zapravo čini pravo borba za ta prava se tek očekuje.

Uredništvo BraniteljskiPortal.ba