Uredništvo BraniteljskogPortala.ba je dana 09. srpnja 2020.godine obavilo razgovor s Božom Sutonom sinom Mojsijevim, rođ.1931. godine koji unatoč poodmakloj životnoj dobi (89) godina i zdravstvenim problemima živi u svom rodnom mjestu Kočerinu sa svojom suprugom Slavom rođ. Ivanković, rođ. 1934. godine koja ima problema sa sluhom i jako dobro izgleda za svoje godine i daje svesrdnu podršku svom suprugu Boži s kojim je u braku preko 65.godina.

Poradi napomene, prije 15 godina su trebali slaviti „zlatni pir“ ali unatoč zamolbama svoje djece, rodbine i prijatelja to nisu učinili jer je njima zajednički život u ljubavi i slozi „zlatni pir“ svakog dana. Oni su u braku dobili dvoje djece, sina i kćerku. Kćerka je udana i živi u Dragićini, općina Grude dok mu je sin u Danskoj sa suprugom i djecom.

Urednik BraniteljskogPortala.ba Vlado Marušić je uža rodbina Boži Sutonu jer je njegova baka po ocu Klara Marušić, rođ. Suton uža rodbina Bože Sutona, (Klara je od sestre a Bože od brata).

Razgovor s Božom Sutonom je vođen u njegovoj obiteljskoj kući u kojoj su osim Bože bili nazočni njegova supruga, kćerka, susjed Vinko Banožić, Predsjednik URB HVO-a ŽZH, kao i urednik portala SirokiBrijeg.info Mili Marušić. Urednik BraniteljskogPortala.ba je spontanim razgovorom bez ikakvih unaprijed dogovorenim pitanjima navodio Božu Sutona na odgovore koji su vezani za njegov život u vrijeme II. svjetskog rata, poraća, Domovinskog rata i nakon njega. Na svako od postavljenih pitanja Bože Suton je davao odgovore koji su razotkrivali istinu o zločinima partizana i četnika na području Širokog Brijega i Hercegovine, te o njegovoj borbi kroz život, kroz koji je koračao smjelo i hrabro prkoseći totalitarnom komunističkom sustavu koji ga je u više navrata zatvarao zbog svoje nepokornosti, i vjere u Boga i samostalnu hrvatsku državu koju smo konačno dočekali.

Kao kuriozitet pred ovaj razgovor uredništvo BraniteljskiPortal.ba je saznalo kako se Božo Suton upravo tog dana kada je vođen razgovor s njim 09. srpnja 2020.godine ispovjedio u svojoj kući, a ispovjednik mu je bio fra Mario Knezović Kočerinski župnik. Iz njegovih riječi moglo se štošta saznati o vremenima II. svjetskog rata, poraća pa čak i u vrijeme Domovinskog rata. Govorio je kako je švercao duhan kao i mnogi njegovi sumještani, kako je radio dvije godine u u Austriji te u poduzeću Feal Široki Brijeg iz kojega se 1994. godine umirovio, kako bi prehranio svoju obitelj, kako je u više navrata zatvaran u jugoslavenske kazamate, Foču, Banjaluku, Mostar, zato što je u više navrata pjevao hrvatske Ustaške pjesme, kao i druge domoljubne i vjerske pjesme zbog čijeg se pjevanja završavalo u zatvoru.

Jedanput je završio u zatvoru na kraće vrijeme zato što je 1953.godine zajedno sa dvojicom prijatelja utjerao kenjca, magarca u tadašnji Lištički danas Široko briješki hotel kako bi ismijali onaj nakaradni i zločinački komunistički sustav. Pričao je također kako se nikada nije želio tući s pripadnicima svoga naroda već samo sa četnicima koji su se namjerili na jačeg od sebe kada su krenuli na hrvatski narod u Domovinskom ratu. Na pitanje urednika braniteljskogportala.ba što bi poručio našoj omladini rekao je kratko: “Neka poštuju starije“, i taj odgovor odista u sebi nosi mnoge odgovore koje ne zna naša omladina. Urednik braniteljskogportala.ba ga je također pitao je li zadovoljan s današnjom modernom hrvatskom državom, koju i danas vode sinovi komunista, Božo Suton je odgovorio kako ništa ne niče preko noći, usporedivši hrvatsku državu s novom građevinom kojoj treba svašta kako bi dobila svoj konačni oblik, te kako će sve vremenom sjesti na svoje mjesto što je odista prihvatljiv odgovor svima i tome se nadati u vremenima koja dolaze.

Odista ima jako puno zanimljivosti u razgovoru koji je vođen s Božom Sutonom pa stoga preslušajte prvi dio videa s njim koji dolazi u nastavku. A drugi dio videa s njim je u pripremi i biti će emitiran na braniteljskomportalu.ba već od nedjelje 12, srpnja 2020.godine.

BraniteljskiPortal.ba