Molitvom pred ratnim skloništem uz Franjevački samostan i crkvu Uznesenja BDM te svetom misom u Širokom Brijegu je u utorak obilježena 78. obljetnica ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.
Molitvu pred mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz samostana predvodili su širokobriješki gvardijan i župnik fra Ivan Marić te vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Nakon toga uslijedila je procesija prema crkvi Uznesenja BDM, gdje je molitva nastavljena pred grobom u crkvi u kojem su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca.

Uslijedila je sveta misa zadušnica koju je predvodio i na njoj propovijedao provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Na kraju mise vicepostulator fra Miljenko Stojić ukratko je iznio rad Vicepostulature postupka mučeništva ”fra Leo Petrović i 65 subraće” kroz prošlu godinu.

Na ovom su mjestu partizani ubili i spalili franjevce iz samostana

Ovaj dan većina stanovnika Širokog Brijega tumači kao pad Širokog Brijega, dok je u povijesti često tumačen i kao oslobođenje jer su na današnji dan prije 78 godina partizani ušli u Široki Brijeg te počinili strašne zločine u franjevačkom samostanu, ali i nad pukom Širokoga Brijega.

Toga kobnoga 7. veljače 1945. partizani su u širokobriješkom franjevačkom samostanu pronašli dvanaestoricu fratara te nekoliko učenika koji su se skrili zbog sigurnosti. Pripadnici Zloglasnog 11. dalmatinskog korpusa, osnovanog u selu Kozica pokraj Vrgorca, iz samostana su izveli sve zatečene fratre, potom ih žicom vezali, odveli ih u obližnje ratno sklonište te ih tu mučki ubili, a neke i žive spalili.

Komunistički režim je nakon toga vršio i strašnu društvenu i medijsku propagandu protiv hercegovačkih franjevaca, označavajući ih kao bliske suradnike ustaškog režima.

Činili su sve i da se istina o ovom stravičnom zločinu sakrije, ali iz sjećanja naroda istina se nikad nije izbrisala iako su trebale godine i godine da ona izađe u javnost te povjesničari daju objektivan znanstveni sud o događajima početkom veljače 1945. godine na ovim područjima.

Grad Široki Brijeg i Županija Zapadnohercegovačka donijeli su odluke o dostojnom obilježavanju 7. veljače.

Tako je Grad Široki Brijeg 2013. godine donio Odluku o obilježavanju 7. veljače Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega, a godinu kasnije Županija Zapadnohercegovačka donijela je Odluku o obilježavanju 7. veljače Danom komunističkoga zlosilja Županije Zapadnohercegovačke.

Podsjećamo, od 30. rujna 2015. godine dio širokobriješke Obilazne ceste preimenovan je u Ulicu pobijenih franjevaca.

(www.jabuka.tv)