Udruga pripadnika prve profesionalne postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić” obilježila je danas, na blagdan sv. Ante, 28. obljetnicu osnivanja Svetom misom u Crkvi Sv. Franje Asiškoga u Posuškom Gracu s početkom u 8 sati. Misno slavlje predvodio je gradački župnik fra Valentin Vukoja, a zbog posebnih epidemioloških okolnosti, obljetnica se ove godine nije obilježavala svečanim programom kao ranijih godina.

U jutrošnjoj homiliji fra Valentin je poseban naglasak stavio na tri vrste ljubavi. Prva je ona prema Bogu. To je ljubav koja rađa svece i snažnija je od svega ovozemaljskoga, pa i života. Pod ruku s njome ide ljubav prema domovini koja rađa heroje. Ove dvije vrste ljubavi apsolutno su nesebične i protežu se do granice žrtvovanja samoga sebe. Zbog njih je čovjek spreman umrijeti i dati život za bližnjega i domovinu. Stoga nipošto ne smijemo zaboraviti heroje radi čije ljubavi prema domovini živimo u slobodi. Moramo ih oteti zaboravu, utiskivati njihova imena u spomenike kako bi mlade generacije imale putokaz i znale na koga se ugledati ako nas ponovo zadese crna vremena.

Gradački župnik istaknuo je još jednu vrstu ljubavi – onu koja kvari prve dvije, a to je ljubav prema sebi, prema našem ljudskom „ja“. Zbog nje nas ne raduje razvoj i dobrobit zajednice već samo vlastita dobrobit. U njoj nema Boga i s njome ne možemo naprijed.

Na koncu misnog slavlja uputio je posebnu molitvu za sve koji su dali život za našu slobodu. Oni stanuju u vječnoj domovini na nebu, a u njoj nema granica ni rata.

Po završetku svetog misnog slavlja predstavnici Udruge pripadnika prve profesionalne postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić”, predstavnici drugih braniteljskih udruga, roditelji poginulih branitelja, Načelnik općine Posušje Branko Bago, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar te predstavnici Županije Zapadnohercegovačke zajednički su položili vijenac i zapalili svijeće pred spomen obilježjem na Posuškom Gracu.

Podsjetimo, ovo je bila prva profesionalna postrojba HVO-a, koja je bila osnov 1. Gardijske brigade „Ante Bruno Bušić”. Riječ je o postrojbi koje je dala 106 mladih života u Domovinskom ratu, a preko 500 pripadnika je ranjeno.

Općina Posušje

Široki Brijeg.info