Prije nekoliko godina rukovodstvo UZB BiH i UZB ŽZH je gostovalo je u radio emisiji Agape koju na radiju Mir Međugorje uređuje i vodi fra Mario Knezović. U emisiji su predstavnici udruge iznijeli čitav niz aktivnosti koje poduzimaju u svrhu ostvarivanja trajnih prava njihovih članova, razvojačenih Branitelja HVO-a iz borbenih postrojbi koji nisu riješili svoj status iz Domovinskog rata u BiH. U vrlo dinamičnoj emisiji fra Mario Knezović je na kraju emisije slušateljima pročitao jedan SMS koji je tijekom trajanja te emisije dobio od svog subrata franjevca, a koji SMS je postavljen svima nama. SMS poruka je izgledala ovako: “Može li se ispovjediti i pričestiti čovjek koji ima primanja iz rata a nije bio u ratu? “

Tragom tog SMS od svog osnutka je krenula UZB/Borci BiH a potom i URB HVO-a ŽZH koje su prve udruge proistekle iz Domovinskog rata u BiH koje su željele Izraditi Zakon o jedinstvenom registru branitelja u FBiH uz odvajanje borbenih od neborbenih postrojbi, javnu objavu korisnika prava iz BIZ (braniteljsko-invalidske zaštite) kao i javnu objavu takvog registra. Isto tako donošenjem tog i takvog zakona utvrdilo bi se tko ima primanja iz rata a nema nikakve sveze s ratom i ratnim strahotama. I upravo zbog takvih zahtjeva ovih udruga njihovi predstavnici su na sebe navukli bijes vladajućih političkih struktura u FBiH koje sustavno godinama štite takve lažnjake, jer među mnogim političarima ima lažnih branitelja i korisnika prava, a osim toga ti lažni branitelji su njihovo sigurno biračko tijelo.

Predstavnici ovih udruga su doživljavali napade od strane policije na graničnim prijelazima, prometnicama, institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH i nižim razinama vlasti.

Kao završni udarac Federalno ministarstvo branitelja na čijem je čelu bio pokojni ministar Salko Bukvarević je uz pomoć izdajničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata tzv. “krovnih, temeljnih ili reprezentativnih “ koje niti jedan zakon o pravima branitelja ne prepoznaje kao takve iz obje vojne komponente predložilo zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji u kojemu je ponuđena neka socijalna milostinja za razvojačene branitelje nazvana tzv, “ egzistencijalna novčana naknada “ koja je socijalna kategorija nikako pravo,koje se može umanjiti i ukinuti i koji zakon je usvojen u oba doma Parlamenta FBIH. U tom zakonu je također predviđena tzv “javna objava“ jedinstvenog registra branitelja u kojemu je mjesto našlo čak 600 000 tzv. “ branitelja“ od kojih barem njih 450 000 nema nikakve sveze s ratom i ratnim strahotama.

Slijedeći federalno ministarstvo branitelja gotovo sve županije u FBiH su donijele zakone o dopunskim pravima branitelja koji su čisti preslik federalnog zakona kojeg su ove županije tek malo ublažile, no u suštini federalni je ostao na snazi. Nakon donošenja tih zakona za tu tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu “ su se javili mnogi tzv. “branitelji“ u FBIH kojih je sada cca 20 000 u FBiH, premda se ti podaci kriju kao zmija noge, dok se u županijama FBIH ti podaci također ne znaju niti će se znati dok su na vlasti stranke HDZ BiH i SDA.

Predstavnici UZB i URB HVO-a ŽZH su pismenim putem tražili javnu objavu tko sve dobiva i tu tzv. “egzistencijalnu novčanu naknadu“ ali im nije udovoljeno od strane federalnog ministarstva i ministarstva hrvatskih branitelja ŽZH koji se pravdaju kako bi objavljivanjem takvih podataka bio prekršen čl. 4. Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH koji onemogućava takvu objavu javnih podataka.

Znači u konačnici se sve svodi na to kako vladajuće garniture ne žele ni pod razno istinskim Braniteljima kao i javnosti predočiti tko prima i uzima novac poreznih obveznika na ime sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH.

Sada smo došli do najveće blamaže i kriminala koji se događa u ŽZH sustavno godinama, usudimo se reći od završetka Domovinskog rata u BIH. Kako neslužbeno saznajemo zahtjeve za jednokratne novčane pomoći u ŽZH, premda je tek početak kalendarske 2021. godine predalo je preko 1.000 tzv. “Branitelja “. Da, dobro ste pročitali. 1.000 tzv. “branitelja“.

Kada se osvrnemo unatrag 25 i koju godinu više mozak će nam proključati i u vama će se pobuniti svaki dio vašeg nezaštićenog i ispaćenog braniteljskog tijela o sustavnog ponižavanja svih ovih godina, jer mi koji smo odlazili na prvu borbenu crtu jako dobro znamo kako se na cijeloj borbenoj liniji nije nalazilo više od 200 do 300 ljudi u vrijeme cijelog Domovinskog rata prema neprijatelju koji je napadao ŽZH u svim borbenim postrojbama.

Danas kada baratamo s određenim spiskovima koji govore kako Široki Brijeg ima cca 1.500 RVI, Ljubuški slično, Grude cca 900 a i Posušje otprilike toliko, dok korisnika prava iz BIZ u ŽZH ima 26.408 prema podacima Federalnog ministarstva Branitelja iz Sarajeva, postavlja se logično pitanje da li je itko od tih Branitelja iz rata umro. Ispada kako ih se nakon rata mnogo više rodilo nego li ih je umrlo. Znači kada se od ukupnog broja korisnika prava iz BIZ-a odbije iznos cca 4.000 RVI ostaje njih cca 22 000 i koji imaju primanja iz rata po raznim osnovama.

Ako se uzme u obzir kako je koncem 1995. godine komponenta HVO-a prema službenim vojnim podacima označenim pod VOJNA TAJNA-STROGO POVJERLJIVO brojila cca 37 000 pripadnika HVO-a dok je Armija BiH brojila njih cca 229 000 postavlja se logično pitanje kako je moguće da danas u vojnom registru HVO-a koji je objavio pokojni Salko Bukvarević ima cca 196 000 pripadnika HVO-a.

UZB/Borci BiH i URB HVO-a ŽZH su odgovorno tvrdile i dokazivale nizom vjerodostojnih podataka iz vremena rata ali i danas kako je barem 2/3 korisnika prava iz rata u ŽZH lažno, dok je tzv. “branitelja“ iz tzv. “registra branitelja“ lažno isto toliko.

I upravo zbog te činjenice lažnih branitelja i lažnih korisnika događaju se sve nevolje istinskim braniteljima u FBiH. Oni ne mogu dobiti svoja zaslužena prava branitelja za koja se bore punih 8/osam godina trpeći uvrede, batine,poniženja svake vrste. Udarac za udarcem. Ali najgori udarci su oni koji ostavljaju ožilje na duši a ne vide se.

Najnoviji ožiljci na njihovoj duši se ogledaju u 1.000 zahtjeva za jednokratnom novčanom pomoći koje su ti “neljudi“ da ne kažem branitelji podnijeli u resorno ministarstvo branitelja ŽZH u Grudama a tek je početak 2021. godine. A svi znaju kako zahtjeve za jednokratnu novčanu pomoć sukladno Zakonu o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u ŽZH branitelji mogu podnijeti u tijeku jedne kalendarske godine jednom ili dva puta ukoliko se nađu u težoj zdravstvenoj ili socijalnoj situaciji. Ali napominjemo te zahtjeve mogu podnijeti BRANITELJI a ne oni koji to nisu. I upravo zbog te definicije BRANITELJA UZB i URB HVO-a ŽZH su punih osam godina vodili ratove s bešćutnim političkim elitama u FBiH i ŽZH, a voditi će ih i dalje do sudnjega dana, dok ne istjeraju mak na konac. Upravo u definiciji BRANITELJA leže svi odgovori. Jer ukoliko bi se u zakon ugradila istinska definicija BRANITELJA mnogi tzv. “branitelji“ ne bi mogli pokucati na vrata tog ministarstva i uzimati tuđe zalogaje iz usta. Iz usta istinskih BRANITELJA iz borbenih postrojbi koji nisu naučeni krasti, muljati, lagati, varati. Za to su određeni oni pod navodnim znacima „branitelji“ koji su sva je prilika prosjaci “branitelji“ iz zanata a ne iz potrebe.

A lijepo je napisao prorok Sirah: “Nema veće sramote i poniženja za jednu državu ako joj Branitelji žive i umiru u neimaštini.“

A oni upravo žive i umiru u neimaštini jer im netko tko nema časti, obraza i morala uzima njihove zalogaje iz usta.

Vratimo se mi na početak naše priče. Iz radio emisije Agape. “Može li se ispovjediti i pričestiti čovjek koji ima primanja iz rata a nije bio u ratu ?“

Vlado Marušić / BraniteljskiPortal.ba