Predsjedništvo Udruge devete bojne HOS-a Rafael vitez Boban oglasilo se oko događaja koji se odvio tijekom noći s petka na subotu, odnosno 20. listopada na 21. listopad kada je devastiran spomenik poginulim pripadnicima njihove postrojbe.

Osjećaju se, kažu, obvezni izvijestiti širu javnost o njihovom viđenju istog. “To smo dužni napraviti prije svega zbog obitelji naših poginulih pripadnika čije su dostojanstvo i osjećaji time nedjelom nepopravljivo povrijeđeni”, kažu iz ove udruge na čijem je čelu Marko Skejo.

U nastavku objašnjavaju kako se radi o devastaciji i oštećenju spomenika podignutog 2014. godine u ulici Ruđera Boškovića, a u spomen na 46 poginulih pripadnika devete bojne HOS-a Rafael vitez Boban.

“Oni su na oltar domovine tijekom Domovinskog rata nesebično položili najveću moguću žrtvu. U maniri kriminalaca i UDBE te pod okriljem noći kao u najmračnijem razdoblju komunizma nama nepoznate spodobe oštetile su našu svetinju”, dodaju iz HOS-a.

‘To mogu samo istinski mrzitelji’
Tvrde kako je takav sumanuti čin mogao je biti osmišljen samo u glavi istinskog mrzitelja svega sa hrvatskim predznakom ili osobe sa teškim psihičkim poremećajima, antihrvata čiji postupci nas vraćaju u doba za koja smo mislili da su davno iza nas odnosno najmračnije doba komunizma i nekima nikada prežaljene Jugoslavije, srčano objašnjavaju iz Udruge devete bojne HOS-a Rafael vitez Boban.

Mišljenja su, kažu, kako je potrebno naglasiti da je oštećen dio grba postrojbe, točnije natpis “Za dom spremni”, a koji je verificiran kao službeni dio grba devete bojne HOS-a i kao takav odlukom Ministarstva uprave RH uvršten u Službeno znakovlje svih ratnih postrojbi proisteklih iz Domovinskog rata.

“Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. godine sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH. Grb Udruga HOS-a odobrile su službe Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade 2001. godine”, dodali su.

Ovo nije prvi put
Napominju kako je, u skladu s europskom pravnom praksom u odnošenju prema simbolima, ključno sagledati kontekst u kojem se pojedini simbol pojavljuje, odnosno veliča li u konkretnom slučaju totalitaran režim. Prema tome, zaključuju, “nema mjesta za tvrdnje i insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva”.

“Riječ je o službenom znakovlju postrojbi HOS-a u Domovinskom ratu. Mi ne želimo nagađati o potencijalnim počiniteljima iako o tome imamo svoje sumnje i naznake o kome se radi. Naime u pojedinim tiskovinama izašlo je navodno priopćenje od strane gradskih vlasti grada Splita, bez imena i prezimena onoga koji je dao izjavu, a u smislu da će grad što žurnije popraviti nastalo oštećenje”, navode.

Činjenica je, dodaje se u Skejinom priopćenju, da je o istom događaju obaviještena i policija i to od strane neposrednih svjedoka koji su se zatekli na licu mjesta tijekom počinjenja tog čina kao i od strane njihove tajnice, a tijekom jutarnjih sati u subotu. “Ovo nije prvi slučaj oštećenja našeg spomenika koji se pod naletom vandala i antihrvata našao i 2015. godine i 2017. godine”, podsjećaju.

‘Spremni smo se suočiti sa svakim tko je protiv nas’
Očekuju da će policija brzo i ekspeditivno razriješiti ovaj slučaj i privesti počinitelje, posebice uzevši u obzir da postoji video snimak osoba koje stavljaju ljestve i skrnave spomenik te se zna u kojem pravcu su se isti uputili, a koji je pokriven video nadzorom.

Priopćenje hosovaca zaokruženo je zaključkom da se na pripadnike Udruge devete bojne HOS-a oduvijek, a u posljednje vrijeme i pojačano “vrši nečuveni pritisak kako u medijskom tako i u političkom prostoru plasiranjem laži i poluistina”.

Braniteljske su udruge u Zadru iskazale nezadovoljstvo: ‘Do kraja ćemo se boriti’

“Time nam se narušavaju temeljna ljudska prava koja su nam zagarantirana Ustavom RH. Stoga smo spremni sučeliti se sa svakim tko imam nešto protiv nas te na ljudskoj i demokratskoj javnoj raspravi argumentirati svoje stavove i to bilo kada i bilo gdje”, zaključili su.

Direktno.hr