Koordinacija boračkih udruženja ARBiH: Neuspjeli pokušaji izjednačavanja žrtve i agresora

U Tuzli i Sapni jutros su pripadnici SIPA-e, ponovo spektakularno, a potpuno nepotrebno, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili su sedam pripadnika ARBiH na čelu sa komandantom 206. Viteške brigade Šemsudinom Muminovićem, saopćeno je iz Koordinacija temeljnih boračkih organizacija ARBiH.

  • Ne ulazeći u propisane procedure i postupke kojima se rukovode pripadnici SIPA-e, postavljamo pitanje potrebe za spektakularna hapšenja i privođenja koja su se odigrala danas. Sasvim smo sigurni da je svaki od sedam danas privedenih bio spreman odmah po pozivu odazvati se u prostorije SIPA-e. Nismo se krili ni u ratu po brdima nego smo se branili od onih s brda, pa se nećemo kriti ni u miru – navode iz Koordinacije.

Napominju da je mnogo prije današnjeg događaja, Centar za istraživanje rata, tzv. ratnih zločina i traženje nestalih iz manjeg bh. entiteta, najavljivao je masovno podnošenje prijava protiv pripadnika ARBiH za navodno počinjene ratne zločine.

  • Spiskovi koje ovaj Centar nerijetko plasira i u javnosti, nisu ništa drugo nego malo skraćeni spisak svih boraca i jedinica ARBiH. Ratna metoda zločinca Mladića razvlačenja pameti je mirnodopski urnek pomenutog Centra.

Pripadnici ARBiH su krivi jer su se časno branili i na sreću odbranili od agresije. Tužilaštvo BiH, kojem nažalost apsolutno ne vjerujemo, pokušava podnošenjem optužnica ni na čemu zasnovanih udovoljiti Centru iz entiteta RS, a čiji je cilj promjena karaktera rata.

Na svu sreću pa postoji Sud BiH koji je puno poštenija i profesionalnija institucija od Tužilaštva, tako da očekujemo da Sud BiH ne prihvati optužnice koje nisu potkrijepljene apsolutno nikakvim dokazima.

Našim danas uhapšenim saborcima poručujemo da smo kao i u ratu, tako i danas, uz njih te da ćemo im pomoći da dokažu svoju potpunu nevinost vezano za ono što im se navodno stavlja na teret – saopćeno je iz Koordinacije.

Dnevni avaz