Dana 10.02.2017 godine objavljeno je priopćenje Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne Bugojno,koje je prvi objavio portal Dnevnik ba,pod naslovom:“S ratnim zastavama tzvArmije RBiH poklonili se hrvatskim žrtvama u Bugojnu“.

U tom priopćenju navodi se redom:

1.Vijeće Branitelja za koje ne znamo čime se bave učinilo je neprimjeren i nekorektan potez kada su se s ratnim zastavama tzv Armije BiH“ došli „pokloniti“ hrvatskim žrtvama u hrvatskom groblju u Bugojnu a da prethodno nisu nikog pitali od vlasnika spomenika, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih, zatočenih i nestalih pripadnika HVO-a, HRVI-a, veterane, logoraše i nositelje ratnih odličja, te župnika.

2.Općina Bugojno sabotira izgradnju spomenika hrvatskim žrtvama Domovinskog rata jer im ne da lokalitet za izgradnju tog spomenika koji je izgrađen u katoličkom groblju u Bugojnu gdje su došli zajedno pripadnici Armije BiH s „nekim“ koji mašu zastavama HVO-a (sve vidljivo) iz priloženih fotografija.

3.Obitelji još tragaju za svojim nestalim a ovi gore mašu ratnim zastavama, a to im ne bi bilo dozvoljeno da su i pitali nekog od gore navedenih udruga i župnika, a ako su već ti gore htjeli pokazati domoljublje trebali su na svojim sastancima pitati protivnu stranu, Armiju BiH gdje su naši nestali te kada će odgovarati za svoje zločine Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić koji su u vrijeme rata predstavljali Armiju BiH u ratu,

4.Oni pričaju o prostoru koji im ustupa Načelnik za njihove sastanke na kojima raspravljaju o nekoj Rezoluciji o kojoj mi stradalnici ne znamo ništa. Jasan nam je interes pripadnika Armije BiH u svemu ali nam nije jasan interes Vlade Marušića, Drage Grbavca i Vladimira Galića u svemu tome, pa bi voljeli da nam to pojasne i prestanu mahati zastavama onih koji su ns ubijali, zatvarali u logore i proganjali s naših ognjišta.

Imajući u vidu da smo se ja dolje potpisani Vlado Marušić i Drago Grbavac uvijek do sada i zauvijek od sada potpisivali punim imenom i prezimenom, te ostavljajući svoje osobne podatke, brojeve mobitela to ćemo učiniti i sada, ja u svoje i Dragino ime te reagirati na gore navedeno priopćenje, za razliku od pisca gore navedenog teksta u režiji „koordinacije udruga“ proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne Bugojno kojeg nema u potpisu.

No, već odavno smo naučeni na hajke koje protiv nas pokreću određene političke strukture preko tzv “koordinacija udruga“ pa tako i ove.

1.U prvoj točki se spominje Vijeće Branitelja za koje ne znamo čime se bavi,pa ćemo piscu gore označenog teksta pojasniti sve detalje oko tog Vijeća Branitelja, premda on jako dobro zna čime se Vijeće Branitelja bavi a bavi se ovim:

-Preko 70/sedamdeset udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz obje vojne komponente je potpisalo i ovjerilo jedan dokument naziva:Rezolucija Branitelja. U tom dokumentu koncipirani su svi zahtjevi demobiliziranih Branitelja koji nisu ostvarili nikakva prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu a takvih u FBiH ima preko 70 000., a to su najčasniji sinovi države BiH jer su preko 25 godina doživljavali diskriminaciju, uvrede, poniženja, opstrukcije, omalovažavanja bešćutnih političkih elita u FBiH, koji su preko svoji poltrona okupljenih u vlasti i tzv. “krovnim, temeljnim ili reprezentativnim„ udrugama blatili sva nastojanja tih Branitelja da dođu do svojih zasluženih i stečenih prava. Mnogi od tih Branitelja su digli ruku na sebe, mnogi su umrli u najvećoj bijedi, mnogi oskudijevaju u svemu i svačemu, dok su mnoge od njih napustile supruge i djeca, mnoge omalovažavaju i supruge i djeca, roditelji, braća i sestre jer su “nesposobni i jadni“ imajući u vidu kako su se mnogi “snašli“ a oni nemaju što ponuditi svojoj obitelji.

U toj tzv “Rezoluciji“ su slijedeći zahtjevi tih tzv “jadnika“:

-Pravo na Braniteljski dodatak,
-Izrada Zakona o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga(odvajanje borbenog od neborbenog sektora),
-Formiranje jedne jedinstvene Braniteljske udruge,

Tih 70/sedamdeset udruga predstavlja Vijeće Branitelja kojeg čine predstavnici svake županije u FBiH(10) članova i koje redovito održava svoje sjednice diljem FBiH raspravljajući o Rezoluciji Branitelja, koja je ušla u Parlament FBiH i o njoj raspravlja međuresorna federalna radna skupina i koja će htio to netko ili ne biti usvojena u oba doma Parlamenta FBiH.

Vijeće Branitelja je u više navrata do sada organiziralo masovne prosvjede pred Vladom FBiH, Parlamentom FBiH, na graničnim prijelazima, županijskim i općinskim institucijama tražeći svoja prava, i gdje su mnogi od naših Branitelja dobili batine, a neki su završili na sudu za prekršaje gdje su novčano kažnjeni zbog nezakonitog okupljanja, a nitko od tih tzv “koordinacija udruga“ iz obje vojne komponente nije došao u pomoć svojim suborcima ukoliko su bili s njima u istom rovu ali izgleda da nisu.

U priopćenju se nadalje navodi kako nitko od tog „Vijeća Branitelja“ koji su se došli “pokloniti“ hrvatski žrtvama u hrvatskom groblju nije pitao nikoga od vlasnika groblja, gore navedenih udruga i župnika može li to učiniti, a i da je pitao je ne bi mu bilo dozvoljeno s ratnim zastavama tzv “Armije RBiH“ jer s tim zastavama vrijeđaju naše žrtve za čije se mnoge grobove ni dan danas ne zna.

Vijeće Branitelja kojeg čine predstavnici 70 udruga iz obje vojne komponente došlo se je pokloniti žrtvama iz obje vojne komponente za zastavama koje imaju i u katoličko i u muslimansko groblje istog dana prije održavanja našeg sastanka a ovdje se to drugo groblje ne spominje. Vijeće Branitelja kojeg čine predstavnici tih udruga koje predstavljaju preko 70 000 tih “jadnika“ poznaje samo žrtvu i toj žrtvi su se došli pokloniti sa svojim ratnim zastavama,bez ratnih boja mržnje i osvete ili bilo koje druge pomisli ili primisli na jeftine političke ili politikantske motive jer mi to ne znamo niti ćemo ikada znati za razliku od mnogih pripadnika tih tzv “ratnih udruga ili koordinacija udruga“ koje ne znaju živjeti bez mržnje ili politikanstva, odnosno još u svojim glavama nisu izišli iz rata uz napomenu: “ČAST SVIM ŽRTVAMA RATA I NJIHOVIM OBITELJIMA.“.

Što se tiče vlasnika spomenika u katoličkom groblju u Bugojnu gdje se spominju te tzv “krovne, temeljne ili reprezentativne udruge“ i župnika potpuno je nejasno kako netko može biti vlasnik žrtava iz Domovinskog rata, jer mišljenja sam dubokog kako je vlasnik svih žrtava i hrvatskih i muslimanskih jedini i milosrdni svemogući otac Bog, dok se održavatelj tog spomenika može spominjati netko, a isto tako bilo tko može doći i pokloniti se tim žrtvama jer za to može imati različite pobude i motive i nitko normalan ga u tome ne može i n smije spriječiti.

A kada smo kod tih “krovnih,temeljnih ili reprezentativnih“ udruga koje se vole kititi tim perjem a nikakav ih zakon o pravima Branitelja ne prepoznaje ili ne spominje pod takvim nazivom, a čine ih upravo ovi gore navedeni u svim općinama i gadovima FBiH u obje vojne komponente a oni su:

Dragovoljci i veterani Domovinskog rata, dobitnici najviših ratnih odličja, HVIDRA, te obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih obitelji, i u 90% slučajeva te udruge predstavljaju doživotni predsjednici, koji uz svoja 2-3 poslušnika uživaju sve beneficije ovog svijeta, imaju osigurana novčana primanja od općina, gradova, županija i FBiH u mjesečnim iznosima od 800 do 2.200 KM, besplatne urede, osigurani su im vijenci, svijeće za obljetnice, putovanja na mjesta hrvatskih i muslimanskih stradavanja, redovito apliciraju na novčane ili materijalne poticaje, dobivaju poljoprivrednu mehanizaciju, strojeve, plastenike, kredite, jednokratne novčane pomoći, u 20 godia svog postojanja nisu održali niti jednu ili dvije skupštine, ne podnose financijska izvješća, dok ovi “jadnici“ od njih 70 000 čiji se broj svaki dan zbog oskudice smanjuje ništa od toga. I to su Božja pravda i ljudski zakoni ali ipak hvala Bogu.

I takvi drže propovijedi kroz svoja priopćenja Vijeću Branitelja čiji članovi od usta svojih najmilijih otkidaju i zadnji zalogaj kako bi otišli na sastanke poradi svoje Rezolucije u Bugojno, Sarajevo, Bihać, Cazin, Tuzlu, Zenicu, Mostar, Živinice i pitaj Boga gdje još bez ičije pomoći. I to je Božji zakon i ljudska pravda. Oru FBiH uzduž i poprijeko svojim ko bata ravnim automobilskim gumama poradi pravde koju traže i koju će pronaći jer tako mora biti.

2.Općina Bugojno ne da lokalitet za izgradnju spomenika hrvatskim žrtvama pa su to te udruge morale u suradnji s mjesnim katoličkim župnikom spomenik izgraditi u katoličkom groblju. Pa zar vi odista mislite kako netko od ovih 70 000 Branitelja iz obje vojne komponente ima išta protiv da općina Bugojno da lokalitet za izgradnju spomenika hrvatskim žrtvama u Bugojnu? Mi prozvani članovi Vijeća Branitelja ćemo odmah na idućem sastanku od Načelnika općine Bugojno Hasana Ajkunića tražiti odgovore da općina Bugojno osigura lokalitet za izgradnju tog spomenika na koji ćemo opet ujedinjeni i organizirani doći skupa sa svojim zastavama jer se nikada nismo krili pa nećemo ni tada.

3.Hrvatske Obitelji još tragaju za svojim nestalim članovima, pa je stoga Vijeće Branitelja na svojim sastancima prije svega trebalo raspravljati o odgovornosti ratnih zapovjednika Armije BiH u Bugojnu Dževada Mlaće i Selme Cikotića a ne o toj Rezoluciji o kojoj ta koordinacija udruga ne zna ništa.

O Rezoluciji je već sve rečeno,no kada se spominje ratna odgovornost navedenih zapovjednika, opet nitko od članova Vijeća Branitelja nije dovodio u pitanje odgovornost bilo kojeg ratnog zapovjednika koji je direktno odgovoran za ratne zločine, ubijanja, proganjanja, mučenja i zločine bilo koje vrste pa tako i navedenog dvojca s čime se apsolutno slažu svi članovi Vijeća Branitelja iz obje vojne komponente. Vijeće Branitelja također smatra kako se zapovjedna dužnost u ratu promatra preširoko jer su u tom smislu mnogi hrvatski generali obuhvaćeni tim pojmom pa su mnogi od njih nezasluženo potražili spas u drugoj državi a morali su imati svekoliku zaštitu u svojoj matičnoj državi BiH što nije pošteno,a opet su za to krive aktualne političke vlasti Hrvata u BiH od rata na ovamo,a koje te tzv “krovne,temeljne ili reprezentativne“ udruge ili tzv “koordinacije udruge“ nikada nisu kao mi prozvali za išta.

4.Nadalje spominje se i to kako smo mi ispred Vijeća Branitelja pohvalili Načelnika općine Bugojno Hasana Ajkunića koji nam je uvijek do sada osiguravao sale za sastanke i ručak, i gdje ta koordinacija udruga iz priopćenja navodi kako im je jasan potez pripadnika Armije BiH koji u hrvatskom groblju mašu svojim ratnim zastavama ali im nije jasan stav Vlade Marušića, Drage Grbavca i Vladimira Galića u svemu tome pa bi voljeli da im to navedeni objasne. A evo vam objašnjenje i za ovo pitanje:

Odista, Vijeće Branitelja održava redovito svoje sastanke diljem FBiH na kojima izvještava svoje Branitelje o poduzetim aktivnostima u svezi Rezolucije Branitelja, na dosta mjesta imamo objektivnih poteškoća oko osiguranja sala, objeda za naše članove kojih se uvijek skupi od 50-60 iz raznih udruga i nigdje nismo dočekani tako srdačno i toplo kao u Bugojnu od aktualnog Načelnika općine Hasana Ajkunića na čemu mu se opet zahvaljujemo unatoč nečijoj ljutnji jer mi ne znamo govoriti ništa osim istine. Kojoj političkoj opciji on pripada? To apsolutno ne interesira mene Vladu Maršića,Dragu Grbavca i Vladimira Galića. On je jednostavno za nas čovjek. Ljudina u punom smislu riječi jer jedini ima u toliko mjeri senzibiliteta prema demobiliziranim Braniteljima bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Mahanje ratnim zastavama Armije BiH u hrvatskom groblju ili mahanje zastavama HVO-a u Muslimanskom groblju je jasno koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata. E vidite nama nije jasno to vaše priopćenje u kojem Vam je to jasno. Nama je jedino jasno kako nitko na ovom svijetu ne smije imati ništa protiv nekoga tko se došao dostojanstveno i dolično pokloniti žrtvama bez obzira na vjeru ili naciju.

Eto vam dakle na kraju našeg objašnjenja kojeg smo donijeli u koordinaciji preko 70/sedamdeset udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH a koje potpisujem ja Vlado Marušić, kao kontakt osoba Vijeća Branitelja u FBiH.

Na kraju malo digresija za vaša buduća priopćenja: Nemojte ubuduće biti p…..e te se potpisujte punim imenom i prezimenom ispod vaših priopćenja jer Vi ste kako stalno navodite Branitelji u koordinaciji, a istinski Branitelje se ne boje nikoga doli Boga na nebesima.

Vlado Marušić, kontakt osoba Vijeća Branitelja