Jure Zovko, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru komentirao je prijetnju predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, spuštanjem “slučaja Komšić” na niže razine. Istaknuo je kako bi se politički vrh Republike Hrvatske trebao snažnije založiti i jasno Izetbegoviću kazati kako Hrvate u BiH treba zaštititi stvaranjem vlastitog entiteta.

Status Jure Zovka prenosimo u cijelosti:

“Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, drsko je zaprijetio Hrvatima da će im ukinuti demokratsko pravo da u državnim institucijama vlasti izaberu svoje predstavnike. Izetbegović prijeti: “Ako Čović nastavi s pritiscima, ‘slučaj Komšić’ će se spustiti na niže razine”. “Pritisci” o kojima B. Izetbegović govori je legitimno inzistiranje Dragana Čovića da se u BiH donese izborni zakon u skladu s konstitutivnom odredbom triju naroda.

Ovom prijetnjom Izetbegović je javno priznao da je “Komšić” Hrvat u predsjedništvu BiH, kojemu je materinski jezik bosanski, izabran po direktivi SDA, odnosno iz “kuhinje” Bakira Izetbegovića.

Bakir je Hrvatima zaprijetio da će im ukinuti demokraciju jer oni mogu glasovati kako hoće, Bošnjaci će im birati “Hrvate” koji će ih predstavljati. Da podsjetimo, u Federaciji BiH ima nešto manje od 80 posto Bošnjaka i nešto više od 20 posto Hrvata

Bilo bi zanimljivo što o ovoj prijetnji Bakira Izetbegovića o ukidanju demokracije hrvatskom narodu u BiH, misle hrvatski političari? Možda je došlo vrijeme da se rezolutno Izetbegoviću kaže da Hrvatima u BiH treba zaštiti demokraciju stvaranjem vlastitog entiteta. Hrvatski entitet se može stvoriti i u miru, pogotovo ako se niječe konstitutivna odredba Hrvata u BiH”, napisao je Zovko.

Dnevnik.ba