Biskup Komarica poslao dramatičnu poruku o Hrvatima iz Republike Srpske nad kojom bi se svi trebali zamisliti

Komisija Justitia et Pax Biskupske konferencije BiH ponovo je u petak posebnom izjavom upozorila na kršenja prava Hrvata u toj zemlji, a posebice onih prognanih s područja današnje Republike Srpske, ističući kako o njima nitko ne vodi računa pa ni izabrani političari iz reda hrvatskog naroda.


“Sa žalošću konstatiramo kako se uz obilježavanje 25. obljetnice Daytonskog sporazuma skoro redovito izostavilo naglasiti nedosljedno i nedovoljno provođenje njegovog Aneksa VII, kojim se određuje i jamči pravo održivog povratka protjeranih i prognanih, a što se tiče osobito područja entiteta RS”, navodi komisija Biskupske konferencije BiH.

“Na temelju iznesenih podataka nameće se dojam da su desetine tisuća prognanih i izbjeglih, osobito Hrvata s tog područja, marginalizirani pa čak i zaboravljeni i da se o njihovim dugotrajnim i raznovrsnim problemima u javnosti već odavno skoro niti ne govori”, upućujući na brojne probleme s kojima se godinama susreću oni koji se žele vratiti prijaretnim domovima, komisija ističe kako to ostavlja dojam se održivi povratak, osobito prognanih Hrvata, organizirano i smišljeno otežavao ili potpuno blokirao, jer su se domaći ali i međunarodni političari za to zalagali samo deklarativno i formalno.

I jednima i drugima upućen je prijekor da zadnjih godina ne čine gotovo ništa kako bi se vratili brojni prognani koji to još uvijek žele, a da je na djelu tiha diskriminacija povratnika i prognanih.

“S dodatnom žalošću i negodovanjem konstatiramo činjenicu da su u nepodržavanje održivog povratka nerijetko bili uključeni i politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH, od kojih se s pravom očekivalo i očekuje da se energičnije, odgovornije i zauzetije brinu o njihovu povratku”, stoji u izjavi.

Podaci kojima raspolažu institucije Katoličke crkve u BiH pokazuju da se od preko 90 posto protjeranih Hrvata banjolučkog kraja tamo do sada vratilo njih tek nešto više od tri posto, a uz to su sve brojniji oni koji se iz BiH trajno iseljavaju.

Direktno.hr