Dana 11.04.2017 godine u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH u Sarajevu je održana sjednica Zastupničkog Doma Parlamenta FBiH na kojoj je kao prva točka dnevnog reda trebala biti uvrštena Rezolucija Branitelja na izvanrednu sjednicu tog doma po obećanju oporbenih parlamentarnih stranaka (SDA,HDZ 1990, A-SDA, Stranka za BiH, pa čak i SBB-a člana vladajuće koalicije), no do toga nije došlo.

Demobilizirani Branitelji iz cijele FBiH,njih oko 200 je došlo dati podršku Rezoluciji Branitelja koji su dostojanstveno i strpljivo čekali uvrštavanje Rezolucije Branitelja u dnevni red, čekajući na kiši da se netko od predstavnika Parlamenta FBiH udostoji izići pred Branitelje i priopćiti im hoće li do toga doći.

Konačno na inzistiranje predstavnika Branitelja u Zastupnički dom su primljeni svi članovi Savjeta/Vijeća Branitelja koje je primio tim od 3/tri predstavnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH,Esad Bašagić, predsjednik odbora za Branitelje tog doma, Meša Ramiz ispred kluba SDA, te Šemsudin Kavazović ispred SBB, koji su na sebi svojstven način pokušali „smantati“ predstavnike Savjeta/Vijeća Branitelja pokušavajući ih po tko zna koji put uvući u igru Ministra Branitelja FBiH Salke Bukvarevića, govoreći im kako se kroz to ministarstvo rješavaju Braniteljska pitanja, te su im priopćili stav kolegija Zastupničkog doma od 07.04.2017 godine gdje Rezolucija nije uvrštena u dnevni red za sjednicu od 11.04.2017 godine, što su predstavnici Savjeta/Vijeća Branitelja jednoglasno odbili, izjavivši kako traže da se Rezolucija Branitelja odmah na današnjoj sjednici uvrsti u dnevni red i donijet je takav zaključak,koji su predstavnici Zastupničkog doma odnijeli na sjednicu koja je bila u pauzi. Isto tako obećano im je kako će se netko od predstavnika Zastupničkog doma obratiti braniteljima i priopćiti im da li je ili nije Rezolucija Branitelja uvrštena u dnevni red.

Niti 4/četiri sata nakon održanog sastanka u Parlamentu Braniteljima se nitko nije obratio a već je bilo 18,00 sati a vani je već duže vrijeme padala kiša, nakon čega su okupljeni novinari rekli predstavnicima Branitelja kako su se svi iz Parlamenta FBiH razišli a da se braniteljima nitko nije obratio.

Zastupnici i predstavnici tog doma su na sporedne podrumske izlaze izišli iz Parlamenta kao podrumski pacovi koji prvi nanjuše poplavu kako se ne bi suočili s Braniteljima,zbog čega je Savjet/Vijeće Branitelja preko svog predstavnika Vlade Marušića pročitalo jednoglasno usvojene zaključke u kojima stoji kako će se sve udruge i organizacije proistekle iz Domovinskog rata u BiH u županijama odmah organizirati na način kojim će poduzeti mjere i aktivnosti kao odgovor na neuvrštavanje i neusvajanje Rezolucije Branitelja u sjednicu Zastupničkog doma.

Isto tako zatražene su ostavke svih vodećih ljudi FBiH na čelu s Edinom Mušićem, predsjedateljem zastupničkog doma, Lidije Bradare, Predsjedateljice Doma Naroda, Fadila Novalića Premjera FBiH, Dragana Čovića, HDZ BiH i član Predsjedništva BiH,Bakira Izetbegovića, Predsjednika SDA i Člana Predsjedništva BiH, Fahrudina Radončića, Predsjednika SBB, Salke Bukvarevića Ministra Branitelja FBiH koji su po mišljenju demobiliziranih Branitelja direktno odgovorni za neuvrštavanje Rezolucije Branitelja na sjednicu Zastupničkog doma, a i zbog diskriminirajućeg odnosa prema demobiliziranim Braniteljima bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH.

Poštovani Branitelji!

Savjet/Vijeće Branitelja je učinilo sve i iznad svojih mogućnosti kako bi se Rezolucija Branitelja uvrstila u dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 11.04.2017 godine čemu su svjedočili i demobilizirani Branitelji FBiH ispred Parlamenta FBiH. Pismenim putem smo predali Rezoluciju i razrađenu Rezoluciju Branitelja u oba doma tog parlamenta. Dobili smo obećanje od svih parlamentarnih stranaka kako će ista biti uvrštena na iduće zasjedanje tog doma 11.04.2017 godine, zbog čega su Branitelji samoinicijativno došli u Sarajevo dati podršku istoj koja je opet od strane Zastupničkog doma Parlamenta i međuresorne radne skupine za provedbu Rezolucije Branitelja u FBiH proglašena kao zakonita, poštena, uredna, pravedna i poslovnički ispravna za što imamo pismene dokaze.

Predstavnici zastupničkog doma su po tko zna koji put kao i predstavnici izvršne vlasti u FBiH na čelu sa Salkom Bukvarevićem ministrom Branitelja u FBiH izigrali najpoštenije i najčasnije sinove države BiH ne uvrštavajući Rezoluciju tamo gdje joj je i mjesto u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Ovaj put nema abolicije niti za koga i svi su jednako odgovorni čija imena su objavljena, a Branitelji će sukladno zaključcima koji su donijeti ispred Zastupničkog doma od 11.04.2017 godine adekvatno odgovoriti.

Nitko od predstavnika Savjeta/Vijeća Branitelja više nema nikakve ovlasti za bilo kakve poteze već Vi poštovani Branitelji, i stoga Vas molimo da zajedničkim snagama zaustavimo ovo zlo koje gore navedeni predstavnici aktualne političke vlasti u FBiHB (zakonodavne i izvršne) predstavljaju.

Samo zajedno, i zajedno s našim obiteljima možemo doći do sigurne pobjede, a pobjeda je usvajanje Rezolucije i njena hitna implementacija kroz nekoliko zakona po hitnoj proceduri (lex specialis) za najkasnije 30/trideset dana kako biste vi dobili svoja zaslužena i stečena prava, i dotle nema popuštanja jer ovo je borba na život i smrt. Borba dobra i zla. Na koju ćete se stranu poštovani Branitelji staviti ostaje Vama na volju, ali koju god stranu odaberete neka Vam bude.

Bog Vas blagoslovio Branitelji!
Zajedno do pobjede!

Vlado Marušić, kontakt osoba, Savjet/Vijeća Branitelja!