SARAJEVO – Predsjedništvo BiH je 26. svibnja 2017. donijelo Odluku o učešću Oružanih snaga BiH u misiji Europske unije u Centralnoafričkoj Republici, a nakon što su završene sve potrebne pripreme, sredinom mjeseca srpnja 2017. godine u navedenu misiju će biti upućeni pripadnici OS BiH.

Tako će u prvu rotaciju vojne misije EU u Centralnoafričku Republiku biti upućena dva stožerna oficira OS BiH s mandatom od šest mjeseci uz mogućnost produženja do mjesec dana. Stožerni oficiri OS BiH bit će angažirani u sastavu Multinacionalne komande Misije obuke EU u prijestolnici Centralnoafričke Republike – Banguiu, sa zadatkom obavljanja stožernih dužnosti koje zahtijevaju formacijska mjesta u navedenoj komandi.

Tom prilikom, načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč je 12.07.2017. godine u ZŠ OS BiH izvršio prijem za dva stožerna oficira OS BiH koji odlaze u naprijed navedenu misiju.

Tijekom prijema i razgovora sa stožernim oficirima general Jeleč je istakao:“Odlazak iz svoje domovine uvijek je težak, pogotovo kad misija nosi određene rizike i izazove gdje ćete obavljati odgovorne dužnosti. Rad u misiji bit će veliki izazov za vas, kako na osobnom tako i profesionalnom planu, budući da ćete zadatke izvršavati u međunarodnom okruženju, na nepoznatom terenu, u nepovoljnim klimatskim uvjetima i daleko od svojih najmilijih. Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti, budite profesionalni i odgovorni prilikom izvršenja zadataka, brinite o svom zdravlju i svojoj sigurnosti. Na taj način ćete u najboljem svjetlu predstaviti sebe, Oružane snage i državu Bosnu Hercegovinu.“

Upućivanje pripadnika OS BiH u vojnu misiju Europske unije za obuku u Centralnoafričkoj Republici je vrlo značajno, čime Oružane snage BiH postaju dijelom obrambeno-sigurnosnog sustava Europske unije, što predstavlja potvrdu i priznanje da je Bosna i Hercegovina spremna doprinositi zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije i snažan je poticaj procesu integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

BraniteljskiPortal.ba