Nakon što je godinu dana proveo u istražnom zatvoru Plenkovićevog režima, bez da je protiv njega podignuta ikakva optužnica, Marko Francišković je oslobođen!
Podsjetimo, bio je optužen za poticanje na terorizam, nakon godinu dana provedenih u istražnom zatvoru, u petak je pušten na slobodu, s obzirom da tužiteljstvo u godinu dana istražnih radnji nije uspjelo skupiti bilokakve dokaze o tome što mu se stavlja na teret.

Zašto je tužiteljstvu trebalo čak godinu dana da utvrdi da je čovjek nevin, i hoće li mu biti isplaćena kakva odšteta, to ćemo tek vidjeti. Ali kako se čini, ovo je bio još jedan primjer Hrvatskog režima koji se obračunava sa neistomišljenicima i sprovodi totalitarizam.

Franciškoviću je istražni zatvor ukinulo izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbivši prijedlog državnog odvjetništva da mu se istražni za produlji.

‘Da, bit će pušten na slobodu’, potvrdio je Franciškovićev odvjetnik Zvonimir Hodak.

Podsjetimo, tužiteljstvo tereti Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticana na terorizam. Tužiteljstvo ga tereti da je postupao sa ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti.

Evo što je Marko Francišković rekao u svoju obranu: „Ja sam pozivao na medijski vizualni i idejni rat, što je potpuno legitimno.“

Franciškovića se prema tome tereti da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvedenim radi suzbijanja pandemije covida.

Potom je izrađivao videosnimke tih istupa, namijenjenih objavljivanju na društvenim mrežama, na kojima je pozivao na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Također, Francišković i njegova supruga optuženi su i da su od 16. do 22. prosinca u Zagrebu i Zadru postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura.

Pritom je Francišković, koji je tada već bio u istražnom zatvoru, koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj javne pozive građanima “na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura”, koje je ona potom javno objavljivala na internetu.

Logično.hr