Nakon služenja Svete mise za poginule hrvatske branitelje u Ševaš njivama, u Počitelju je ispred Spomen obilježja danas upriličen Središnji skup zahvale hrvatskim braniteljima a sve u sklopu obilježavanja 28. obljetnica od briljantne vojno-oslobodilačke akcije hrvatskih snaga u kojoj je oslobođena lijeva obala rijeke Neretve od Mostara preko Čapljine do Stoca, obljetnice „Lipanjske zore hrvatske Hercegovine“.

Vijence su ispod Spomen obilježja u Počitelju položila i svijeće zapalila predstavnici braniteljskih udruga Domovinskog rata s područja grada Čapljine zajedno sa zakonodavnom i izvršnom vlasti grada Čapljine predvođeni gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, te izaslanstvo hrvatske komponente Oružanih snaga BiH.

Lipanjske zore hrvatske Hercegovine akcija je kojom je potučen hercegovački korpus vojske Republike Srpske, deblokirani Čapljina i Metković te oslobođeni Stolac i istočni dio Mostara.

Samom oslobodilačkom operacijom HVO-a u Hercegovini stvoreni su preduvjeti za daljnja djelovanja hrvatske vojske do konačnog deblokiranja Dubrovnika i dubrovačkog primorja i u konačnici oslobađanja ukupnog teritorija juga RH koji je bio pod okupacijom više od godinu dana, stoji u priopćenju Grada Čapljine.

Osvrnuvši se na događaje iz lipnja 1992. godine te istaknuvši važnost jedinstva iz tog vremena koje nam je neophodno i u vremenu kojeg živimo gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić je kazao:

“Unatoč koroni i svim događanjima vezanim za to mi smo ove godine u mjesecu lipnju i svake godine manifestaciju obilježavamo s mnoštvom različitih događanja, ta su događanja po sadržaju različita, ali povezanih s jednom zajedničkom čvrstom niti a to je sjećanje na lipanj ’92.

Evo prošlo je 28 godina, mi koji smo bili sudionici tih događanja kao da je jučer bilo ali ipak 28 godina je puno, tko se tada rodio danas je već odrastao čovjek ali sjećanja su naravno, jako jako svježa. Kao da je jučer bilo kada smo s velikim nestrpljenjem očekivali zapovijed da se krene, kako smo mi to govorili, preko Neretve. I bili smo zajedno na jednom mjestu, i Gruđani, i Čitlučani, i Čapljinci, i Ljubušaci, jedan veliki stupanj hrvatskog zajedništva uobličen kroz HVO.

Jasno, samo kroz to zajedništvo, samo kroz HVO mogli smo uspjeti u svom naumu a to je da kao narod ostanemo i opstanemo u ovoj državi. I zbilja, svi ćemo se sigurno složiti, tamo gdje je bilo zajedništva, tamo gdje je bilo HVO-a, danas ima Hrvata. Tamo gdje nije bilo zajedništva, gdje nije bilo HVO-a danas u BiH Hrvata nema.

Nažalost, još uvijek naša borba za jednakopravnost traje. I dalje nam je potrebno to zajedništvo. Hvala Bogu ne treba nam HVO, borba je na jedan drugačiji način ali i dalje nam je neophodno zajedništvo i imamo ga. Imamo ga uobličenog kroz Hrvatski narodni sabor.

Mnogi misle da nećemo uspjeti ali vjerujte da kros HNS, kroz zajedništvo koje na taj način pokazujemo, ovaj narod će uspjeti i veoma brzo budite uvjereni sve ono što tražimo bit će ostvareno a tražimo samo da imamo ono što imaju ostali. I onda kada se to dogodi, zbilja ćemo, ja ću reći ponosno moći stati pred grobove naših poginulih i umrlih suboraca, moći ćemo ponosno stati pred njihove obitelji, pogledati ih u oči.

Ne smijemo se i nećemo se sigurno umoriti u toj borbi. Još jednom na kraju, hvala vam od srca u ime organizacijskog odbora što ste došli i svojom nazočnošću uveličali ovaj za nas veliki dan.”

Čapljina Lipanjske zore
Hercegovina info