Čekajući konačnu odluku o kontroverznoj vakcini, Norveška je odlučila da distribuira zalihe AstraZeneca vakcine ostalim nordijskim zemljama koje zapravo žele da ih koriste uprkos povezanim rizicima.
Norvežani imaju veći rizik da umru od vakcinacije AstraZeneca vakcinom nego od COVIDA-19, zaključio je Nacionalni institut za javno zdravlje (FHI) u svojoj analizi o vakcini, prethodno povezanoj sa ozbiljnim komplikacijama u vidu rijetkog zgrušavanja krvi i hemoragija usred malog broja trombocita.

Suzdržavanje od vakcine moglo bi spriječiti do 10 smrtnih slučajeva povezanih sa neželjenim efektima, rekao je FHI, navodi list Verdens Gang. Do sada je Norveška zabilježila pet slučajeva ozbiljnih incidenata zabilježenih ubrzo nakon vakcinacije, sa tri smrtna slučaja. FHI je izračunao stopu smrtnosti od vakcine AstraZeneca kao 2,3 osobe na 100.000 vakcinisanih.

FHI je naglasio da će nastavak inokulacije, nasuprot tome, mlađe žene izložiti „nerazumno visokom riziku“, s obzirom na trenutni relativni nivo zaraze u Norveškoj. FHI se takođe usudio reći da preporučivanje vakcine AstraZeneca za dalju upotrebu može dovesti do smanjenog povjerenja stanovništva u programe vakcinacije uopšte. „To bi dugoročno moglo dovesti do niže vakcinacije i stope vakcinacije, a pacijenti u rizičnim grupama takođe će reći ne vakcinama.“

Nedavno istraživanje FHI u saradnji sa Mindshare i Norstatom pokazalo je da je 76 procenata ispitanika bilo skeptično prema barem jednoj od vakcina, iako je 82 procenta u početku bilo optimistično u vezi sa vakcinisanjem. Od vakcina, AstraZeneca je stekla najveći nivo skepticizma sa 99 procenata, u poređenju sa Modernom (9 procenata) i Pfizerom (8 procenata).

Međutim, vlada vjeruje da je prerano za potpuno ukidanje vakcine i umjesto toga pokreće novu ekspertsku grupu koja će dalje istraživati i AstraZeneca i Johnson & Johnson vakcinu, koja je izazvala slične zabrinutosti.

Čekajući konačnu odluku, Norveška je odlučila da distribuira svoje zalihe AstraZeneca vakcine drugim nordijskim zemljama koje zapravo žele da ih koriste. Od norveških zaliha, Švedska će se uzeti 200.000, dok će 16.000 otići na Island.

„Ako se nastavi sa upotrebom vakcine AstraZeneca, vratit ćemo doze koje pozajmimo čim to zatražimo. Švedska i Island će zatim poslati doze iz svojih prvih isporuka AstraZenece”, rekao je ministar zdravlja Bent Høie, a citirao ga Verdens Gang.

Švedska agencija za javno zdravlje izvršila je drugačiju procjenu vakcine AstraZeneca i zaključila da su koristi od vakcine veće od rizika i neželjenih efekata. Državni epidemiolog Anders Tegnell opisao je da sporna vakcina ima „visok zaštitni efekat“ i „smanjuje rizik od ozbiljnih bolesti i smrti, posebno među starijim i slabim osobama“.

Ranije ovog proljeća, desetine zemalja privremeno su zaustavile upotrebu vakcina AstraZeneca zbog izvještaja o neželjenim efektima. Od njih su mnogi, poput Švedske, u međuvremenu nastavili vakcinaciju, navodeći nesigurnu situaciju zaraze i nestašicu drugih vakcina.

Igra brojki se nastavlja. Tek za dvije ili tri godine, saznat ćemo što se događa, do tada oprez nema alternativu. Ko želi da se vakciniše, neka se vakciniše, ali oni koji to ne žele ne treba prisiljavati.

Direktno.hr