Sud BiH je primio zahtjev za ponavljanje postupka protiv Novaka Đukića, bivšeg komandanta Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS) koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenog na tuzlanskoj Kapiji.

“Zaprimili smo zahtjev za ponavljanje postupka o kojem još nije donesena odluka”, naveli su u Sudu BiH.

Prema Odbrani, zahtjev za obnavljanje postupka je upućen 20. februara jer su nizom eksperimenata i rekonstrukcijom događaja došli do saznanja da masakr koji se desio 25. maja 1995. godine nije mogla prouzrokovati granata ispaljena s položaja taktičke grupe VRS-a kojom je komandovao Đukić.

U ta ispitivanja, prema tvrdnjama Odbrane, bili su uključeni i vještaci iz zemalja članica NATO-a, Češke, Izraela i Francuske.

Đukić je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” VRS-a, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Granatom koja je ispaljena na tuzlansku Kapiju ubijena je 71 osoba.

U februaru 2014. on je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. Đukiću smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. godine jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje.

Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne na koju je Sud BiH osudio Novaka Đukića.

Viši sud u Beogradu je ročište odgodio na neodređeno vrijeme dok se ne obavi vještačenje njegovog zdravstvenog stanja.

Detektor.ba