Portal OTPOR.Media donosi Vam detalje događaja sa Zdenkom Jelićem, razvojačenim Braniteljem HVO-a, RVI u procentu 70%, dopredsjednikom udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Širokog Brijega, ocem 4/četvero malodobne djece u svezi nemilih događanja u odvjetničkom uredu odvjetnika Jerke Čilića u Ljubuškom od 02. veljače 2021.godine, kada su na njega ponajprije verbalno a potom i fizički nasrnuli odvjetnik Čilić i njegov pomoćnik u uredu čije podatke još uvijek ne znamo, i kojom prigodom je Zdenko Jelić pretrpio tjelesne ozlijede.

Povod svemu je kako Jelić navodi bio popis troškova od 22.01.2021. godine koje je odvjetnik Čilić na kućnu adresu uputio Jeliću a vezano za njegovo zastupanje u predmetu vraćanja u pravo RVI i naplate zaostalih RVI.

U tom popisu troškova kao ukupan novčani iznos se navodi 13.935,44 KM koje je po odvjetniku Čiliću Jelić dužan platiti njemu od 2007. godine do dostavljanja otkaza punomoći i povlačenja nekoliko tužbi Zdenka Jelića na Županijskom sudu u Širokom Brijegu što je Jelić učinio prije dobivanja tog popisa troškova, i to dana 08.01.2021. godine.

Zdenko Jelić navodi kako je negdje 2008. godine zajedno sa dvojicom razvojačenih branitelja iz Širokog Brijega (podaci poznati uredništvu portala OTPOR.Media), potpisao odvjetniku Čiliću praznu, bjanko punomoć, kojim bi ga on trebao zastupati u predmetu vraćanja u pravo RVI kojom prigodom su se dogovorili da odvjetniku Čiliću pripadaju troškovi i 10% od zaostatka potraživanja.

Ovdje je važno napomenuti kako je Služba za Branitelje Grada Širokog Brijega već dana 31.10.2007. godine donijela rješenje kojim se on dobio u pravo RVI-a sa svim drugim pripadajućim pravima, no zaostaci potraživanja mu nisu isplaćeni. Nakon potpisivanja punomoći odvjetniku Čiliću on više nije imao nikakvih informacija od odvjetnika Čilića što je sa zaostalim naknadama RVI-a niti ga je on o tome obavještavao, premda ga je više puta zvao na njegov mobitel i u ured. Kada je uspio uspostaviti kontakt rečeno mu je kako je njegovo predmet u tijeku u nadležnim institucijama i tako sve do dana otkaza punomoći 08.01.2021.godine.

Kada je dobio popis troškova od odvjetnika Čilića isti su mu se učinili nerealni i previsoki, u kojemu traži da se dogovori sastanak radi produženja ili otkaza punomoći, te je zatražio sastanak u njegovom uredu što je i dogovorio dana 02.02.2021. godine u 15,30 sati.

Odvjetnik Čilić ga je primio u predvorju svoga ureda i rekao mu kako mu je on dužan navedeni iznos od 13.935,44 KM zato što je povukao tužbe i otkazao mu punomoć. Jelić mu je potom odgovorio kako on uopće njega nije ovlastio za zastupanje nakon dobivanja Zaključka Službe za Branitelje Grada Širokog Brijega od 03.05.2013. godine, niti mu je u tom smislu potpisao takvu punomoć, jer je smatrao kako je uvijek postojala mogućnost nagodbe s Federalnim ministarstvom branitelja u svezi s isplatom zaostalih naknada RVI-a. Osim toga rekao mu je kako ga on nije obavještavao ni o kakvim poduzetim radnjama od 2008. godine do dana otkazivanja punomoći. Odvjetnik je njemu potom rekao kako ga ništa ne zanima i Jelić mu je dužan platiti navedeni iznos inače će taj iznos zatražiti sudskim putem.

Jelić je potom ustao i dao mu svoj pismeni prijedlog nagodbe plaćanja njegovih troškova koje je ovaj zgrabio i zgužvao i rekao mu neka mu ih dostavi poštom.

Nakon toga Jelić je krenuo vani da bi mu rekao kako će o svemu obavijestiti medije nakon čega ga je ovaj zgrabio za ruku i počeo gurati van iz predvorja njegova ureda. Jelić mu je rekao da makne svoju ruku s njega nakon čega su iz svojih ureda dotrčale dvije ženske osobe vjerojatno suradnice odvjetnika Čilića, koji se unatoč tome htio fizički obračunati s Jelićem.

Kada je Jelić krenuo niza stepenice odjednom se stvorio neki muškarac koji je grubo, iznenada i neočekivano gurnuo Jelića u leđa niza stepenice i on je izgubio ravnotežu i pao niz 7 stepenica i zadobio ozlijede udarivši se u glavu, kičmu i nogu. Napustio je prostor zgrade odvjetnika Čilića doživjevši šok, nevjericu mučninu i povraćanje. Nije bio u stanju voziti svoj vlastiti automobil u Široki Brijeg te je pozvao dvojicu kolega iz Širokog da dođu po njega.

Čekajući ih dao je iskaz u PU Ljubuški -Službujući djelatnici PU Ljubuški su mu rekli kako odvjetnik Čilić ne može doći dati iskaz za pola sata jer ima stranku u uredu.

Nakon davanja iskaza odvjetnika Čilića službujući policajci su mu rekli kako je odvjetnik Čilić izjavio kako ne zna što se dogodilo s Jelićem na stepenicama jer ni jedan muškarac kod njega ne radi u uredu. Ukoliko se pak ispostavi kako je Čilić dao lažni iskaz on podliježe kaznenoj odgovornosti propisanoj KZ FBiH jer je Jelića niz stepenice gurnuo muškarac koji radi u njegovom odvjetničkom uredu o čemu se već prikupljaju dokazi.

Nakon toga Jelić je u pratnji policajaca otišao u Dom zdravlja Ljubuški kako bi obavio ljekarski pregled zbog nanesenih ozljeda. Nakon obavljenog ljekarskog pregleda je s dvojicom kolega koji su došli po njega iz Širokog Brijega otišao u CUM Mostar zbog bolova u vratu, leđima, osjećajući mučninu i povraćanje gdje je boravio do 01,00h, 03.02.2021. godine o čemu je sačinio medicinsku dokumentaciju.

S obzirom kako je Zdenko Jelić dopredsjednik UDVDR iz Širokog brijega ogroman broj branitelja Grada Širokog Brijega, i ŽZH se osjetio uznemiren tim događanjima, te su stoga obaviještene mnoge institucije poput Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u ŽZH, MUP Ljubuški, PU Široki Brijeg, Županijsko tužiteljstvo, mnoge udruge proistekle iz Domovinskog rata u Gradu Širokom Brijegu i ŽZH, kao i mnogi odvjetnički uredi od kojih je zatraženo procesuiranje odgovornih iz odvjetničkog ureda Jerke Čilića te utvrđivanje svih okolnosti vezanih uz ovaj slučaj.

Imajući u vidu cjelokupan položaj razvojačenih Branitelja HVO-a , kao najčasnijih sinova svake države pa i ove nakaradne BiH, nakon završetka Domovinskog rata postavlja se logično pitanje dokle će trajati njihova patnja, krv, znoj i suze. Braneći svoja vjekovna ognjišta dovoljno su se napatili a sada u nekom uvjetnom miru bešćutne političke elite ih puštaju kako bi oni umrli od gladi, bolesti, neimaštine i oskudice svake vrste, zbog čega ih je dosta izvršilo suicid, dosta ih je teško oboljelo, a dobar dio njih je iz tih razloga napustilo ovaj svijet. Sada su došli u situaciju da ih “lihvari” odvjetnici pljačkaju u njihovim zasluženim pravima RVI-a, koja im predstavljaju jedina novčana primanja pored tzv. “egzistencijalne novčane naknade“, a tim istim odvjetnicima “lihvarima” su omogućili učenje i polaganje pravnog fakulteta, potom pravosudnog i odvjetničkog ispita u miru bez zvuka granata i streljiva, što oni sebi nisu mogli priuštiti, da bi im ti isti odvjetnici od koji je odvjetnik Čilić tek jedan žalostan primjer izopačene a po izvornosti časne profesije koju bruka i sramoti otimali od usta i ono za što su krvarili godinama.

Stjecajem okolnosti ogroman broj branitelja Širokog Brijega poznaje branitelja Zdenka Jelića oca 4 malodobne djece, koji nikada nije imao sukoba s zakonom i uvijek je živio čestitim životom te je stoga ogromno iznenađenje napad na njega zbog izražavanja njegovog nezadovoljstva visinom troškova koje mu je prezentirao odvjetnik Čilić.

No, jedno je sigurno. Branitelji Grada Širokog Brijega i ŽZH se neće zaustaviti dok se ne istraže i ne procesuiraju mučki napadači na Branitelja Zdenka Jelića u uredu odvjetnika Čilića dana 02.02.2021. godine. Nikakva im imaginarna pravda za koju se bore u svojim lihvarskim pohodima pljačkanja branitelja u tome neće pomoći.

Vlado Marušić / OTPOR.Media